pred 1 nedela i jas od Vip- a1 fix i od 3/4G ne otvarase .....Јас не можам да пристапам од Телеком 4G
ovaa nedela e ok .!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
pred 1 nedela i jas od Vip- a1 fix i od 3/4G ne otvarase .....Јас не можам да пристапам од Телеком 4G
budzet e skromen do 30 000budzet?
За номиналниот до скоро важеше како што си го уочил...на +7 надворешна мереа со зададена +30Ц и усис 20Ц и тоа го кажуваа како номинала.
Кој дома на +7 надвор би задал +30Ц за да тоа биде некоја номинала?
Па овие мерења им беа контрадикторни со поимот SCOP кој кажува дека на +7 просторот би имал топлински загуби само 35% од избраниот PdesignH (Pdesignh производителот го одредува произволно)
Затоа и податоците на Еуровент од скоро пред некој месец се сменива....за Сузуми16 и за Fh35VE нејбрзо ке најдеш стари податоци постирани по форумов и спореди ги со сегашните на Еуровент.
А да не луташ еве ти excel таблица па мењај си во C1 PdesignH колку мислиш дека ти треба за собата/просторот.
Таблицата е за Умерена зона, за Ладна zona се други проценти од PdesignH
Za PdesignH =4kw(@-10) на +7 ке ти треба само 1,4kw...филозофија голема нема тука
Задади си PdesignH за твојот простор и ке видиш колку ти треба на +7 (35% од PdesignH) све остало е маркетинг пропаганда да ти шитнат наводни 5.5ки на +7C кои не се ни 3,5ки на -7C и тоа мерено по Тест Процедура зададеана од производителот.
А moze li samo da se naredi stiropor ili mineralna vuna na tavan iznad soba koja se greje so klima (onako samo da gi naredim sam bez da vikam majstori, bez lepenje i drugi stvari?) Izolacija na zidovi imam 8 sm ?Ako treba 3kW @-7°C, tu onda nema izolacija. Stavio bih makar na plafon sa gornje strane stiropor (ako može) ili knauf mineralnu vunu, pa za ostatak para klimu. Bolja je matematika.
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
mislam deka ke ti treba na cel tavan da naredis tervol.... nema da ima efekt samo na taa soba zatoa sto plocata ako cela ne e pokriena ke imas ladno premostuvanje od mestoto kaj sto nema da bide pokrienoА moze li samo da se naredi stiropor ili mineralna vuna na tavan iznad soba koja se greje so klima (onako samo da gi naredim sam bez da vikam majstori, bez lepenje i drugi stvari?) Izolacija na zidovi imam 8 sm ?
Sent from my SM-A405FN using Tapatalk
А може ли сам да го наредам терволот, или има некоја специјална процедура па мора мајстори да викам.mislam deka ke ti treba na cel tavan da naredis tervol.... nema da ima efekt samo na taa soba zatoa sto plocata ako cela ne e pokriena ke imas ladno premostuvanje od mestoto kaj sto nema da bide pokrieno
А може ли сам да го наредам терволот, или има некоја специјална процедура па мора мајстори да викам.
И дали ќе може да се гази после на него зошто таванот служи за пружење алишта [emoji16]?
of ako sakas da gazis gavol ipol ke ti ispadni... gredi daski ovo ono... aj moze ke se najdi nekoj na forumov sto redel taka...А може ли сам да го наредам терволот, или има некоја специјална процедура па мора мајстори да викам.
И дали ќе може да се гази после на него зошто таванот служи за пружење алишта [emoji16]?
of ako sakas da gazis gavol ipol ke ti ispadni... gredi daski ovo ono... aj moze ke se najdi nekoj na forumov sto redel taka...
За редење не е проблем. Добри ракавици и маска на нос (може медицинска). Ама за газење не препорачувам.
Definiraj "izolirana". Shto ti znaci toa? I ako ti e stvarno dobro izolirano, normalno deka 09ka ke stavish.Pomognete da se resam za soba od 13 kvadrata dali podobro ke funkcionira inverter 09 ili 12ka so ogled deka e mala soba i izolirana i koj kee poekonomicen
Не може ни стиродур. Како прво го фалсификуваат. Го декларираат како 38-ка, а тој всушност е 28-ка. Од газењето брзо ќе попушти.А стиродур ако ставам (тој цврстиот стиропор) тогаш ќе може да се гази ?
toa ke mu bide najizvodlivo.... samo ako ima nervi da gi trpi majstorite 2-3 denaНе може ни стиродур. Како прво го фалсификуваат. Го декларираат како 38-ка, а тој всушност е 28-ка. Од газењето брзо ќе попушти.
Си размислил ли одоздола да се залепи стиродур и да се премачка?