Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Dali i novive na koi ima oznaki DC INVERTER se isti rabotat kako on/of posto toa e oznaka za ednonasocna struja na kompresorot i moze dase regulirat vrtezite osobeno pri greenje me interesira i so funkcijata (I FEEL) kolkava bi bila potrosuvackata ako raboti 6 saata vo soba od 15 kvadrata so vnatresna izolacija so stirodur 2

КУПУВАМ СТАРА ПЕЧКА НА ДРВА... :P
Не се токму!

Имам некое старо ќумбе. Малку е пропаднато, ама не бараат да биде здраво.
Колку плаќаш? :)

КУПУВАМ СТАРА ПЕЧКА НА ДРВА... :P
Не се токму!
snaogaj se kako mozes :D

Dali i novive na koi ima oznaki DC INVERTER se isti rabotat kako on/of posto toa e oznaka za ednonasocna struja na kompresorot i moze dase regulirat vrtezite osobeno pri greenje me interesira i so funkcijata (I FEEL) kolkava bi bila potrosuvackata ako raboti 6 saata vo soba od 15 kvadrata so vnatresna izolacija so stirodur 2
Toj termin ON/OFF sto go spomnaa pogore ima dvomisleno znacenje, a pogore ne se misli na On/Off klima koja ne e Inverter.
Se misli na cesti pali/gasi ciklusi zasto nadvor sega e pretoplo pa ni Inverterot nemoze da raboti cel den, da isporacuva tolku minimalna toplina za da neugasi.

Inaku kaj Inverterot mozokot e elektonikata koja DC strujata ja pretvara vo AC ili povtorno pravi sinusoida so promenliva amplituda(prema potrebite).

Okolu potrosuvackata nemoze da ti odgovori nikoj zasto nemas spomnato temperatura nitu vnatresna nitu nadvoresna.
Poveke ke potrosi ako sakas da ti e vnatre 25C, pomalku ke potrosi ako vnatre sakas da bide 20C(pomalku toplina treba da se dodade).
Sakas da grees samo 6saati....ama 6saati sega i vo Januaer neznaci deka pocetnata vnatresna temperatura ke bide ista, sega moze da ti e 20C bez greenje 2dena, vo januar so 18casa negreenje pocetnata temperatura vnatre moze da ti bide i 15C....pa podoglo vreme ke treba da stignes do 25.
Isto taka poveke ke potrosi ako sakas da imas 25C na nadvoresna -10C otkolku sea na +10C.
Ako nesto ti koristi sega ove denovi so prosecna +10~15C so 3~5Kw dnevno gream megju 40m2 i 70m2 zasto mi e otvoren prostorot na nekoi 23C vnatresna.
Kaj tebe vo 16m2 bi trebalo da e dali i tretina potrosuvacka, zboram za sega ne za na minus 20.
Toa sto se 16m2 neznaci nisto, zatoa sto merkata m2 ne e ednakva na Kw/h, bitno e kolkavi se toplinskite zagubi a tie ne se merat vo m2.

Dobro sto go postavi prasanjeto zasto nekako se ustolici kaj nas da greenjeto go merat vo m2...pa prasuvaat za potrebna snaga za odredeni m2...za nakraj smetkata za Potrosena Energija im stigne vo Kw/h a ne vo m2.

Здраво, заинтересиран сум за овај клима уред:
GREE FAIRY GWH24ACDK3NNA1A

greeee.JPG

Ме интересира каква ке биде потрошувачката на струја на овај уред кој ке се користи само за греење за 45м2 со солидна изолација при надворешна температура од -7 а тоа е и максимална на која би работел уредот, а внатрешна максимална да се добие +23.
Се работи за клима уред кој не е инвертер и надворешната единица нема да биде изложена директно на надворешни услови (во просторија), фала многу за информациите околу потрошувачката!

Последно уредено:
Се работи за клима уред кој не е инвертер и надворешната единица нема да биде изложена директно на надворешни услови (во просторија), фала многу за информациите околу потрошувачката!
Мислиш во затворен простор да ја монтираш ? Демек ке је пригреваш ?
А што "просторијата" ке стане фрижидер ти кажа ли некој?
Одма ке ти кажам дека за ваква монтажа нема да ти важи гаранцијата

Последно уредено:
Како ке стои со потрошувачката тоа ме интересира некоја груба пресметка, просторијата каде ќе биде монтирана е околу 10м2 и нема да биде пригревана пошто при екстремно ниски температури нема да се користи.

Прегледај го приврзокот 219294

Ме интересира каква ке биде потрошувачката на струја на овај уред кој ке се користи само за греење за 45м2 со солидна изолација при надворешна температура од -7 а тоа е и максимална на која би работел уредот, а внатрешна максимална да се добие +23.
24 klima nije za grejanje sobe. To je za fabriku, halu, itd. Za kuću se kupuje 12, maksimalno 18, jer velika klima duva jako

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

он оф клима или панелка
Многу јака дилема

Кај панелката иако има ОФФ/ОН опција но не се ефикасни и секогаш е ОН дури и кога мислиш дека е на ОФФ не е тоа инвертер за жал , пробано од мене

Sent from my iPad using Tapatalk

Дечки дали некои знае каде се наоѓа официјална продавница за инверте Мицибуши и Тошиба и Даикин??
И дали и сега инвертер Панасоник е добар ???

Sent from my iPad using Tapatalk

Имам некое старо ќумбе. Малку е пропаднато, ама не бараат да биде здраво.
Колку плаќаш? :)
Имам стара Он-Оф клима, а имам и инвертер... а станот мал. Треба да ги покривам надворешните со ќебе! Кој несака гага, макар да е и трета!? :P ...
Смеа на страна, многу ми смрди проектов... Прво дискриминирани се повеќето градови во Македонија, дури и оние кои имаат енормно загадување како Прилеп Струмица или Куманово... второ, како бе 1000Евра на 10,000 семејства!? Па ние не сме Шведска Норге Дојч да купуваме јапонски брендови (Mitsu Daikin Fujitsu Tosiba, Panasonic Hitachi)...алоо ова се нарекува субвенција, а по некоја логика не се субвенционира најскапото! Па има клими како Тундрата 5,5ка по цена скоро па за пола од оваа субвенција!!! Има знаеме и клими3,5ки со 5 или 10 год гаранцијаза помалку од половина од субвенцијата...
И зошто сите да не бидат субвенционирани!? НА пример ослободени една или две години од данокот и царината на климите (-30% на секоја клима), а греење на дрва сосема да се забрани во Скопје (бидејки е единствена метропола над 500к во која не е забрането греење на дрва), секако на ранливите категории или бесплатен инвертер (ама не од 1000Евра) или бесплатна печка на плин и бонови за 400-500 литри годишно... а со 10 мил да се кредитираат големите загадувачи за набавка на филтри (како РЕК Цементара или Железара)...!? До кога ќе им одлагаат!?
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 219294

Надворешната единица, МОРА да биде надвор (затоа и се нарекува надворешна)... во спротивно може да си направиш беља, таа за работа ќе работи, ама ќе троши премногу. Ќе го олади просторот каде е сместена со пониска темп. од надворешната, а можно е тоа да вијае и на ладење на станот... НЕ ДЕФИНИТИВНО НЕ НАДВОРЕШНА ЕДИНИЦА ВО ЗАТВОРЕНА ПРОСТОРИЈА... барем јас така мислам.
За второто НЕ 24ка во стан ти објаснија, па не би се повторувал.

Последно уредено:
Енергија ги кренаа на Daiseikai моделите во Септемви, 100 евриќи пљус.
Јас чекав попустче, ама изгледа тоа најавата за субвенции ме зафркна :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom