Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Од следниве модели која би препорачале:
1. https://klimi.mk/product.php?id=335
2. https://klimi.mk/product.php?id=347
3. https://klimi.mk/product.php?id=325
4.https://www.icsgroup.mk/каталог-на-производи-продавница/daikin-perfera-ftxm42-m-r-32-попуст-20/

Приоритет при одлука:
1. Конфорт (звук, вибрации, начин на дување)
2. Перформанси при греење
ispagja sega bash najskapata ti ja preporachuvame, ama za toa shto barash e top. Jas i ovoj mdeni prethodno shto ti ja preporacha ja imame prethodnata nejzina verzija i znaeme kako raboti.

Кавадарци е загадено 365 дена во годината скопје 250 , ама мазните скопјанчиња со напудрени носови најмногу ги боли. Добро е другари ај вас од скопје само че ве жалиме.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk

не трескај бе по стори пат ке ти кажам
цело време е загадено само у зима доаѓа до израз ради маглата и неможноста од провев
мал е процентот шо се греат на дрва во центарот а таму е најзагадено

Sent from my iPhone using Tapatalk
Кавадарци е загадено 365 дена во годината скопје 250 , ама мазните скопјанчиња со напудрени носови најмногу ги боли. Добро е другари ај вас од скопје само че ве жалиме.

Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
Na drva deka se greete

ispagja sega bash najskapata ti ja preporachuvame, ama za toa shto barash e top. Jas i ovoj mdeni prethodno shto ti ja preporacha ja imame prethodnata nejzina verzija i znaeme kako raboti.

Топ модел е дефинитивно. Ме буни ознаката, на klimi.mk завршува на VE, на други сајтови има модели со ознака VG - тука, и VGHZ - тука. дали знаете која е разликата и за која површина\поднебје се препорачуваат различните ознаки. Просторот што сакам да го загревам со неа е 40 м2, на јужна страна, во куќа со сендвич ѕид со тервол, и прозори термопан дрвени со двојно стакло.

Mi treba eden sovet za crevoto za odvod. Vcera vecer crevoto za odvod od klimata celosno zamrznalo do gore. I sega klimata si teche od stranite valjda preliva i lom cel balkon mi go napraela so voda koj sto isto taka smrznal.
Gledam od stranite i klimata bela e.
Reshenie ?[DOUBLEPOST=1545395967][/DOUBLEPOST]Celo crevo od dole do gore e smrznato zatoa e i iskriveno. Kako sto mozete da vidite na slikite od strana i pozadi e bela mashinata. Прегледај го приврзокот 201689 Прегледај го приврзокот 201690 Прегледај го приврзокот 201691 Прегледај го приврзокот 201692
Многу е важно како е нивелирана надворешната единица, дали се задржува водата по страните па после коа ќе се поднапуни истекува од големиот отвор.
Вака кога ја гледам одоздола ми иде да зеам бурмашина и уште 4 дупки да и направам (мин 10ки бургија) и ич да не се задржува вода на тацната.:)

Собата ако е шатор ни FH нема да ја загрее.....а на типов во Прилеп ке му ја замениме за "подобра" за појако да рекламира Japanci. За таа цена не му гинe WN35 или Мираи па нека мери со мерачот уште 3 зими

Voobicaeno nemam obicaj da komentiram zajadlivi zabeleski i gledam da im pomognam na site sto pobarale pomos, mislenje ili preku iskustvata sto gi spodeluvam, no na momakov gledam deka muceto pocna mnogu "trici" da mu jade pa da mu odgovoram.

Prvo, kolku serviseri i monteri isprati ja od Gree? Zorba koj se kriese i koj na krajot nemase namera da pravi tosok za servis ne go racuname. Najprvo dojde Colakot od Ladenje, pa Aleksandar koj go prati Goran (moze si i ti likot). I nitu eden od serviserite i monterite koi gi Gree gi isprati ne kaza deka prostorot e "sator". Naprotiv site kazaa deka bez problem ke se gree ne samo predvideniot prostor tuku i spalnata i toa so maksimalni smetki od 2000 den. Znaci serviseri i monteri od Gree.

Vtoro, nikade nemam neargumentirano spomeneto nitu eden brand nitu dadeno preporaki. Vo site postovi argumentirano sum gi iznesuval zabeleskite i moeto iskustvo. Za toe neli e i forumot.

No cim sakas da reklamiram japanci nema problem.

Hansolot slobodno moze da go zamenis za podobra ili da gi iskesiras 46.000 kolku sto me kostase. Ali ako odime na varijanta za zamena, predhodno ti imav kazano slobodno moze da ja zamenis za za LN35, posto eve FH ja nema poveke, a neli samo Hansolot-ot, Amberot-ot i FH od 3.5KW isporacuvale nad 3KW na -7. Ali posto stvarno LN35 e skapa, jas ke bidam milostliv kon kon tebe.

HINT Panasonic Z35TKE so Eurovent i 3.6KW na -10, za 53.000.

Eve ke te ostavam i senzorite kamerata da ja namestis, ama bez placenje ako padne rabotata potoa.

I eden sovet, pripazuvaj so muabetite,da ne se naspicis.

Многу е важно како е нивелирана надворешната единица, дали се задржува водата по страните па после коа ќе се поднапуни истекува од големиот отвор.
Вака кога ја гледам одоздола ми иде да зеам бурмашина и уште 4 дупки да и направам (мин 10ки бургија) и ич да не се задржува вода на тацната.:)
Poleka so zivcite drugar. Da beshe taka da mi teche po cel balkon ke gi izvadev fabrickite gumici. :D

Na drva deka se greete

на инвертери сум јас ама глуп му е муабетот што го форсира
не му сметатаат фабрикиве у сред град пто се лупнати му сметаат овие со дрвава

Претеруваш со убиство од небрежност ...
Факт е дека не е хумано да се користи дрво за греење во град како Скопје, да многу големи градови го имаат тоа забрането.

Вината е и во граѓаните сеуште не сме свесни што ни се случува, сите чекаме на министрите да ни го решат проблемот, се збори само за тоа дека Скопје, Битола, Тетово, Струмица се загадени а за решение не се збори.

Главен фактор се и електраните (најголеми загадувачи од електрани во Европа) во косово и бугарија и плус Рек, сите воздушно се многу блиску до градовиве.

Се согласувам треба субвенции за инвертери и ПВЦ.

Штом си толку свесен за ситуацијава со загадувањево зошто користиш струја произведена во Рек Битола а Рек Битола е 3та електрана во Европа по загадување, а Битола во топ 10 во свет, зошто свесно правиш "убиство" на Битолчани?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Има ли некое рационално објаснување за ситуацијата со загадување во грејната сезона, при што мерната станица Битола II (Центарот на БТ кој е густо населен) скоро цела сезона , е позагаден од Битола I Делот што гравитира и е поблиску до РЕК Битола... бујрум денес 16,00 БТ2 центарот:
upload_2018-12-23_16-55-17.png
Битола 1 (поретко населен дел) а поблиску до РЕК
upload_2018-12-23_16-56-4.png
upload_2018-12-23_16-57-35.png
Загадување има од РЕК, не велам не... но зарем не работи РЕК и вон грејна сезона, кога Битола има чист воздух!?... Истото е и со Скопје. Од некои причини преку цела година го следам загадувањето во Ск ... Додека од Ноември до крајот на Март загадувањето е многу честа појава, неретко трае со недели, па и месец...а со огромни количини на ПМ2,5 и ПМ10 честички кои одат и до 500-600 микрограми во кубен метар ... вон грејната сезона (од Април до крај на Октомври) има ''загадени“ денови кои ќе ги изброиш на прсти од една рака и тоа загадување кое не преоѓа 100 микрограми и не трае повеќе од ден два.... и уште толку денови (зборувам за СК) кога има пикови на одредени локации... што знам летоска некој идиот запали отпад или гуми близу мерна во Газибаба, таму отишло на 500 микрограми во кубен, додека цело СК ''спие'' на доста под 50 микрограми во кубен што се смета дека е под дозволена граница... Имаше неколку дена во СК кога беше цело загадено сред лето ден-два! Имавме тогаш виулица голема, силен ветер ја дигна прашината и цело СКпј беше загадено!.... Околу загадувањето на воздухот, не треба многу мудрување туку да се погледнат, настрана нашиве од министерство за животна средина и МАНУ.... експертизите кои ги направија стручни лица од Финска, а друга независно од нив од Австрија... и двете дојдоа до слични резултати, најголеми загадувачи се: Домаќинствата со греењето (на цврсти горива (и ретко кој користи мазут) 40-50% ....Сообраќајот со 20% Индустријата и депониите со 18%.... уличната и градежна прашина 17%.... Е сега да...и маглата придонесува загадувањето да биде уште поголемо! На некои градови и местоположбата Ск на пример кое е котлина, практично во дупка обиколено со планини! Велиме големи загадувачи се индустријата, депониите сообраќајот уличната прашина, или термоцентралата РЕК ....но да го земеме едно Кочани! Нема индустрија скоро никаква едвај да има и млади луѓе во градот, многу слаб сообраќај два семафора, недела 16,00 редок сообрачај... но истото се дави во загадување!? Зошто? Па од греењето е.... и маглата која придонесува ПМ10 и ПМ2,5 честици кои практично се лепат на неа, наместо да одат во атмосферата... да останат долу меѓу луѓето! Исто е и со топланите во СК... иако се тврди дека не загадуваат (демек на земен гас) бидејки испуштаат водена пареа, тоа не е точно... тие можда и не загадуваат директно, но многу придонесуваат за загадувањето, за неа за водената пареа се лепат добар дел од канцерогените ПМ честички и остануваат долу меѓу луѓето или на улиците тротоарите! Ете го Кочани.
upload_2018-12-23_17-13-13.png

Последно уредено:
на инвертери сум јас ама глуп му е муабетот што го форсира
не му сметатаат фабрикиве у сред град пто се лупнати му сметаат овие со дрвава

Ne se od Skopje tie sto komentiraat, i slobodno moze da se vratat od kaj sto dosle. Sigurno Tesla na struja vozi,samo zatoa sto ima obziri prema drugite.
Gi zabole site so inverterite za ekologijata,vazno im e dzebot da e poln,da ne se lazeme

Ova ne e Inverter, zatoa kasla na maglive. Se raboti za On/Off klima.
Да ти кажам право ноќеска ги извадив филтрите,нешто ме копкаше да видам и го отворив капакот што да ти кажам,тиња фатиле.Пола саат ги тресев па со усисивач.Не верувам дека има некаква врска ама приметив дека почна поише да грее(не поише да дува дека биле скоро затнати) и приметив дека 2 пати во текот на нокта правеше одмрзнување а претходните месец дена ниеднаш не сум приметил дека го прави процесот на одмрзнување а беше и поладно изминатиов период.Пак ке кажам не верувам дека има врска со чистењето на филтрите,можеби што ја исклучив од штекер пред да ги чистам па дали нешто се ресетираше ли што ли,важно ноќеска дневната за прв пат ми беше топла :D

Да ти кажам право ноќеска ги извадив филтрите,нешто ме копкаше да видам и го отворив капакот што да ти кажам,тиња фатиле.Пола саат ги тресев па со усисивач.Не верувам дека има некаква врска ама приметив дека почна поише да грее(не поише да дува дека биле скоро затнати) и приметив дека 2 пати во текот на нокта правеше одмрзнување а претходните месец дена ниеднаш не сум приметил дека го прави процесот на одмрзнување а беше и поладно изминатиов период.Пак ке кажам не верувам дека има врска со чистењето на филтрите,можеби што ја исклучив од штекер пред да ги чистам па дали нешто се ресетираше ли што ли,важно ноќеска дневната за прв пат ми беше топла :D
Nikoj ne pomisli deka filtrite ne bile iscisteni, predpostavuv deka se.
Stom gree super si e. Sega ke se stoplis.

Има ли некое рационално објаснување за ситуацијата со загадување во грејната сезона, при што мерната станица Битола II (Центарот на БТ кој е густо населен) скоро цела сезона , е позагаден од Битола I Делот што гравитира и е поблиску до РЕК Битола... бујрум денес 16,00 БТ2 центарот:
Прегледај го приврзокот 201870
Битола 1 (поретко населен дел) а поблиску до РЕК
Прегледај го приврзокот 201871
Прегледај го приврзокот 201872
Загадување има од РЕК, не велам не... но зарем не работи РЕК и вон грејна сезона, кога Битола има чист воздух!?... Истото е и со Скопје. Од некои причини преку цела година го следам загадувањето во Ск ... Додека од Ноември до крајот на Март загадувањето е многу честа појава, неретко трае со недели, па и месец...а со огромни количини на ПМ2,5 и ПМ10 честички кои одат и до 500-600 микрограми во кубен метар ... вон грејната сезона (од Април до крај на Октомври) има ''загадени“ денови кои ќе ги изброиш на прсти од една рака и тоа загадување кое не преоѓа 100 микрограми и не трае повеќе од ден два.... и уште толку денови (зборувам за СК) кога има пикови на одредени локации... што знам летоска некој идиот запали отпад или гуми близу мерна во Газибаба, таму отишло на 500 микрограми во кубен, додека цело СК ''спие'' на доста под 50 микрограми во кубен што се смета дека е под дозволена граница... Имаше неколку дена во СК кога беше цело загадено сред лето ден-два! Имавме тогаш виулица голема, силен ветер ја дигна прашината и цело СКпј беше загадено!.... Околу загадувањето на воздухот, не треба многу мудрување туку да се погледнат, настрана нашиве од министерство за животна средина и МАНУ.... експертизите кои ги направија стручни лица од Финска, а друга независно од нив од Австрија... и двете дојдоа до слични резултати, најголеми загадувачи се: Домаќинствата со греењето (на цврсти горива (и ретко кој користи мазут) 40-50% ....Сообраќајот со 20% Индустријата и депониите со 18%.... уличната и градежна прашина 17%.... Е сега да...и маглата придонесува загадувањето да биде уште поголемо! На некои градови и местоположбата Ск на пример кое е котлина, практично во дупка обиколено со планини! Велиме големи загадувачи се индустријата, депониите сообраќајот уличната прашина, или термоцентралата РЕК ....но да го земеме едно Кочани! Нема индустрија скоро никаква едвај да има и млади луѓе во градот, многу слаб сообраќај два семафора, недела 16,00 редок сообрачај... но истото се дави во загадување!? Зошто? Па од греењето е.... и маглата која придонесува ПМ10 и ПМ2,5 честици кои практично се лепат на неа, наместо да одат во атмосферата... да останат долу меѓу луѓето! Исто е и со топланите во СК... иако се тврди дека не загадуваат (демек на земен гас) бидејки испуштаат водена пареа, тоа не е точно... тие можда и не загадуваат директно, но многу придонесуваат за загадувањето, за неа за водената пареа се лепат добар дел од канцерогените ПМ честички и остануваат долу меѓу луѓето или на улиците тротоарите! Ете го Кочани.
Прегледај го приврзокот 201874
Ова со Рек е дури чудно. Ја барав сликата и статијата за електраните во Европа Рек беше број 3 по загаденост но не можам да ја најдам, затоа велам дека е чудно ова со резултатот од мерната станица.
Инаку транзицијата од дрво на инвертер е многу тешка за луѓево.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom