Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Nov stan-Skopje 40kv
PVC Salamander, 8cm nadvoresna izolacija na zgradata
Ziteli 3-ca, kerkata i uste 2 cimerki
Zgradata nema nikakov kontakt so centralno greenje, ima sopstveno parno
Osvetluvanje LED, uredi novi a+ klasa, masina za perenje, masina za sadovi i se drugo vo kujna
Greenje Mitsubishi FH 35
Smetki za struja
Oktomvri 700
Noemvri 800
Temperatura vo sobite-banja
Korisnicko iskustvo-prezadovolni !!!!
Klimata e zemena okruglo 60.000 plus montaza 4000, april mesec i se koristi za greenje prva sezona.

Nov stan-Skopje 40kv
PVC Salamander, 8cm nadvoresna izolacija na zgradata
Ziteli 3-ca, kerkata i uste 2 cimerki
Zgradata nema nikakov kontakt so centralno greenje, ima sopstveno parno
Osvetluvanje LED, uredi novi a+ klasa, masina za perenje, masina za sadovi i se drugo vo kujna
Greenje Mitsubishi FH 35
Smetki za struja
Oktomvri 700
Noemvri 800
Temperatura vo sobite-banja
Korisnicko iskustvo-prezadovolni !!!!
Klimata e zemena okruglo 60.000 plus montaza 4000, april mesec i se koristi za greenje prva sezona.

3 девојки, а сметки 700 денари o_O или ретко се бањаат,фенираат, перат, пеглаат, готват :icon_lol:.
Другар сам, само фрижидер, болјер, (леов), ТВ, лаптоп па од 450-550 му се движат. За греење е на централно.

Ваљда 800 за греење зборува.

Инаку мене 1300 по стан ми е само струја.

Ваљда 800 за греење зборува.

Инаку мене 1300 по стан ми е само струја.
Vkupna smetka e tolku
3 девојки, а сметки 700 денари o_O или ретко се бањаат,фенираат, перат, пеглаат, готват :icon_lol:.
Другар сам, само фрижидер, болјер, (леов), ТВ, лаптоп па од 450-550 му се движат. За греење е на централно.
Na 19-20 god. ako nesto pravat toa e deka sigurno se non-stop u banja, sigurno slabo gotvat, a nikako ne peglat.

Inace ne se sekirajte mnogu ako klimite vi pravat cesti defrosti i saceto go odrzuvaat cisto, bidejci izgubenata energija se nadoknaduva so zgolemenata efikasnost pri greenje.
Koga celoto sace e pokrieno so kondenzat vo vid na tvrd sneg (kako vo primerot so AMBER-ot) ne e voopsto strasno bidejci toj e pak porozen za protok na vozduh, a ako klimata ima invertorska regulacija na brzinata na ventilatorot, so zgolemuvanje na vrtezite i protokot na vozduh, lesno se kompenzira namaleniot protok.
Лани едвај еден дефрост цела сезона, годинава до вчера-завчера ниту еден.... во последниве 24 часа дури 2!!! Haier Tundra 3.5kW за греење 18 слабо изолиран простор со стара столарија, приземје (под станот подруми) ладен под... сет на 24*С цел ден ноќе на 22-23....одржува температура на термометар мерено на најоддалечена точка од внатрешна на висина 80цм 23*С, ок е си врши работа грее квалитетно и евтино (задоволен сум)... При надворешна околу -2... мерена е темпер на издув 51*С при трета брзина со зададени 28*С... реално на прва и втора при секојдневно користење (реков на 24*С) не сум мерел ама на издув околу или под 40!?
Но по дефрост (7-8 минути) на вообичаено сетирање (во прва брзина и зададени 24 како што била и предходно програмирана)... неверојатно што доста потопло дува, постигнува близу 50*С... веројатно не е нешто страшно или квар... туку е она што го објасни Златко!?

upload_2018-12-23_10-50-44.png

туку дали ви се верува дека AccuWeather i The Weather Chanal за денес во СК прогнозираа максимална +10*С.... сега е +11 а свега +2!? Поготово Аку... ми се скрос забегани!

Последно уредено:
Лани едвај еден дефрост цела сезона, годинава до вчера-завчера ниту еден.... во последниве 24 часа дури 2!!! Haier Tundra 3.5kW за греење 18 слабо изолиран простор со стара столарија, приземје (под станот подруми) ладен под... сет на 24*С цел ден ноќе на 22-23....одржува температура на термометар мерено на најоддалечена точка од внатрешна на висина 80цм 23*С, ок е си врши работа грее квалитетно и евтино (задоволен сум)... При надворешна околу -2... мерена е темпер на издув 51*С при трета брзина со зададени 28*С... реално на прва и втора при секојдневно користење (реков на 24*С) не сум мерел ама на издув околу или под 40!?
Но по дефрост (7-8 минути) на вообичаено сетирање (во прва брзина и зададени 24 како што била и предходно програмирана)... неверојатно што доста потопло дува, постигнува близу 50*С... веројатно не е нешто страшно или квар... туку е она што го објасни Златко!?

Прегледај го приврзокот 201850

туку дали ви се верува дека AccuWeather i The Weather Chanal за денес во СК прогнозираа максимална +10*С.... сега е +11 а свега +2!? Поготово Аку... ми се скрос забегани!
Некако не сте многу искрени или не ја уклучувате климата. Толку фалење дека климата не направила дефрост, па дури еден прошлата година. Маглишта, дождови, минуси и пак нема дефрости до завчера?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Прегледај го приврзокот 201850

Епа магла има вчера и денес. И тоа намалува продорност на сонцето. Станицата веројатно е на 100 метри над улициве и автоматски има сонце. И има масивни топлински добивки од сонцето.

Сега да излезеш на улица може ќе ти е мраз ладно, ама на врв на водно ќе умреш од вруќина. Страшно многу сонце има денес и ниеден облак. Ама ниско маглите ја прават одвратноста на котлината.

Епа магла има вчера и денес. И тоа намалува продорност на сонцето. Станицата веројатно е на 100 метри над улициве и автоматски има сонце. И има масивни топлински добивки од сонцето.

Сега да излезеш на улица може ќе ти е мраз ладно, ама на врв на водно ќе умреш од вруќина. Страшно многу сонце има денес и ниеден облак. Ама ниско маглите ја прават одвратноста на котлината.
@mdeni bi sakal da slusnam tvoe mislenje,bidejki ekoloski najosvesten si,zosto juznava strana na vodno kade 90% se great na drva nema skoro nikogas smog,a severnava strana t.e. skopje kade 80% se na struja e sekogas vo smog. Tvrdese deka glaven zagaduvac se drvata,pa ne mozam da svatam,slikive nesto drugo zborat

Attachments

• 20181223_084740.jpg
    20181223_084740.jpg
    2,4 MB · Прегледи: 31
Некако не сте многу искрени или не ја уклучувате климата. Толку фалење дека климата не направила дефрост, па дури еден прошлата година. Маглишта, дождови, минуси и пак нема дефрости до завчера?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
лани како реков само еден, не ни знаев што е тоа дифрост... годинава до завчера ниту еден! Сега последниве два дена поточно за само едно деноноќие два! Малку е под стреа надворешната иако има простор за “дишење“, можеби тоа придонесува!?... нема причина да не ја кажувам вистината! Имаше и со други марки клими, кои за ланската зима која дефакто беше како пролет (сува и топла зима), кои рекоа дека поминуваат без дифрости... годинава е друга ситуација! Влажна и поладна зима! Имај во предвид дека загревам и мала просторија на прва брзина и постигнува... и на овие надворешни температури кои ги имавме досега (-5 до +5) климата ми испорачува 23-24*С кои што мене ми се ОК!

Последно уредено:
@mdeni bi sakal da slusnam tvoe mislenje,bidejki ekoloski najosvesten si,zosto juznava strana na vodno kade 90% se great na drva nema skoro nikogas smog,a severnava strana t.e. skopje kade 80% se na struja e sekogas vo smog. Tvrdese deka glaven zagaduvac se drvata,pa ne mozam da svatam,slikive nesto drugo zborat
Јужната страна на водно има 7.000 жители. Северната страна има 700.000 жители од кои над 50% се греат на дрва. Згора на тоа северната страна е Скопската котлина.

za moe lichno cudenje, WN35kite vchera bukvalno ni eden defrost ne napravija. Ne mi beshe jasno zoshto. A sigurni beshe 3,4 stepeni nadvoreshna temperatura. Duri ni taa vo spalna, shto e izmachena daleku povekje od taa vo dnevna, plus na severna strana e, sonce so ochi (da ne recham so sakje) nema videno, ne napravi defrost.

Isto taka, da se nadovrzam na muabetov od @tzlatko na WNite sum zaprimetuval kako se sobira mraz na nadvoreshnata edinica, a na FHto do den denes nemam videno ni kapka mraz na nea.[DOUBLEPOST=1545563223][/DOUBLEPOST]imam i edno prashanje za @Strelec ili za nekoj drug shto bi go znael odgovorot.... Zedov da gi chistam filtrive od FHvo i ne znam shto e ovaa napravava, a gledam i na nea ima prashina. znajte sho e i kako bi mozel da ja ischistam? IMG_20181223_114637.jpg

Magla bate magla,neka padne pa ke vidis sto e difrost :D
Kaj mene na -7 ili plus 2 koga e ok nema difrost ili 1 vi den ama koga e magla a vo Lisice sum u najutepan del od Sk kaj sto ima magla koga nema u drug del toa e zaebano.

za moe lichno cudenje, WN35kite vchera bukvalno ni eden defrost ne napravija. Ne mi beshe jasno zoshto. A sigurni beshe 3,4 stepeni nadvoreshna temperatura. Duri ni taa vo spalna, shto e izmachena daleku povekje od taa vo dnevna, plus na severna strana e, sonce so ochi (da ne recham so sakje) nema videno, ne napravi defrost.

Isto taka, da se nadovrzam na muabetov od @tzlatko na WNite sum zaprimetuval kako se sobira mraz na nadvoreshnata edinica, a na FHto do den denes nemam videno ni kapka mraz na nea.[DOUBLEPOST=1545563223][/DOUBLEPOST]imam i edno prashanje za @Strelec ili za nekoj drug shto bi go znael odgovorot.... Zedov da gi chistam filtrive od FHvo i ne znam shto e ovaa napravava, a gledam i na nea ima prashina. znajte sho e i kako bi mozel da ja ischistam? Прегледај го приврзокот 201853
Тоа е електростатскиот филтер. Се вади фати го за рачката. И се мие исто како другите. Само остави го да се исуши 1 ден пред да го вратиш. Тој е за ладење корисен, за греење не баш. Бидејќи при ладен изменувач има вода и бактерии. При греење врел е самиот изменувач и сам се стерилизира на сите клими.

Земја си го направил сиротиот.

Тоа е електростатскиот филтер. Се вади фати го за рачката. И се мие исто како другите. Само остави го да се исуши 1 ден пред да го вратиш. Тој е за ладење корисен, за греење не баш. Бидејќи при ладен изменувач има вода и бактерии. При греење врел е самиот изменувач и сам се стерилизира на сите клими.

Земја си го направил сиротиот.
a so fen da go isusham pobrzo za da ne sum cel den bez klimava!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom