Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Vaka po slikite montazata e super a toa sto e minimalno navalena toa e od samata tezina na klimata mislam deka ne bi imalo nikako problem pri rabota na klimata.
So zdravje da se koristi i dolgo i ekonomicno da sluzi.
Nema nikakov problem sega za sega. Ne se slusha ni deka raboti klimata.
No me plashi da ne se navali ushte poveke od tezinata so tek na vreme.

inace imam klimi namesteno vo sekoja soba samo edna mi e inverter taka da za ladenje snabden sum.
Епа ти друже више имаш топлинска пумпа!
Почекај да се потстопли малце,запали тоа климите,земи едно пусулче,едно пенкалце... види го саатот “пу-пу” пиши почетна состојба,види сам како врти!
Остај тоа климите 48 саата да стоплат,па види шо ти кажуе тоа пусулчето.
Ни инжињер ни продавач,ни монтер ни бакрачи.Се што те интересира од пари до топлински загуби ќе дознаеш сам ;)

Ako imate moznost izbegnuvajte izolacii so stiropor, a ako morate toa da go koristite odete so najmala gustina, stirodur nikako
би било фино малку поопширно објаснување за ова... за внатрешна изолација да се избегнуваат стиродур и стиропор или за двете!?

би било фино малку поопширно објаснување за ова... за внатрешна изолација да се избегнуваат стиродур и стиропор или за двете!?
Јас го разбрав воопшто, а дека за внатрешна не треба тоа само по себе. Овде 99% не сфаќаат дека внетрешната изолација е посебна категорија и бара стручност на квадрат.[DOUBLEPOST=1545326553][/DOUBLEPOST]
Vaka po slikite montazata e super a toa sto e minimalno navalena toa e od samata tezina na klimata mislam deka ne bi imalo nikako problem pri rabota na klimata.
So zdravje da se koristi i dolgo i ekonomicno da sluzi.
Или васервагата не е ок или монтажата не е ок! Вие разбирате што значи ваква нехоризонтираност?
Сите лагери, осовини, перки ќе работат под оптеретување. Сега засега ќе е ок, ама за подолг рок е штетно.

Nema nikakov problem sega za sega. Ne se slusha ni deka raboti klimata.
No me plashi da ne se navali ushte poveke od tezinata so tek na vreme.
Ako mislis deka ponataka bi imalo nekoj problem togas vikni gi monterite i da ja montiraaat togas klimata pod libela
Mnogu e vazno drzacite za nadbonadvore edinica da se montirani na cvrst dzit ili stub Kaj mene klimata desniot drzac e na stub a leviot se drzi na dva strafa na dzit so cigla.

Ako mislis deka ponataka bi imalo nekoj problem togas vikni gi monterite i da ja montiraaat togas klimata pod libela
Mnogu e vazno drzacite za nadbonadvore edinica da se montirani na cvrst dzit ili stub Kaj mene klimata desniot drzac e na stub a leviot se drzi na dva strafa na dzit so cigla.
Slikaj ja nadvoresnata da vidime

Стиропор (упростено, има многу врсти) е идеален материјал за изградба на нискоенергетски и пасивни куќи. :)
proizvodi.jpg
За изолација е малку шкакливо.
stiropor koeficienti.JPG
Оптимална тежина vs најмал коефициент на топлинска спроводливост се постигнува на околу 30 кг/м3. За жал потешкиот стиропор е скап и има слаба паропропустливост... Затоа има логика да се оди со лесен (17-20 кг/м3), но поголема дебелина за надворешна изолација. А кога ѕидот е надворешно изолиран, комотно може да се оди со стиропор и внатре, но овој пат со (на пример) 3 цм, 30 килски, мрежа и завршен финиш. Вака така ќе се дојде до идеалот од првата слика. :)

Секако од внатре најбезбедно и доста ефективно е изолација со мултипор. Гарантирано нема да има влага и лесен е за работа. Единствени минуси се цената и губењето на внатрешен простор ... се е компромис.
https://youtu.be/2kkf8MhPzCY

Сега си дојдовме од на гости и да пренесам позитивно искуство за Амбер Нордик 5.5.

Простор околу 40 квадрати, продорци дрво (низ кои има микро промаја). Надвор околу -2, поставена 24 на фан две црти издув на греење стигна до 60 степени.

На покачена поставена температура, по околу 30мин на 7 метри од климата два термометри поставени на масичка (висина околу 60цм) покажуваа 24 степени, а на висина од 2.2-2.3м 30 степени.

Доколку некој го има буџетот и се двоуми за Грее, топло го препорачувам Амбер Нордик 5.5.

Поздрав

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom