- Член од
- 6 јуни 2017
- Мислења
- 110
- Поени од реакции
- 203
Da se nadovrzam na muabetot za termoizolacijata i da go spodelam mojot primer.Одличен пост-поучно ! Да се забележи за сите идни членови на форумот.
Imeno minatata godina koga ja gradev dogradbata se informirav za site materijali sto mi bea na raspolaganje za gradba. Se odluciv za ytong blok so dimenzii 300x250x600mm so sifra DB350 ili vo prevod 350 kg na m3, so koeficient na toplotna provodlivost od 0.30 wm2/K. Za sporedba termo blok so 5cm tervol tvrdo presovan i fasadna cigla od nadvoresna strana ima koeficient na toplotna provodlivost od 0.50 wm2/K. 32cm zid malterisan vnatresno i nadvoresno vs 42 cm zid malterisan vnatresno i nadvoresno 5cm tvrdopreso ana kamena volna i fasadna cigla. Ytongor e sepak podobar izbor i zatoa go primeniv na mojata dogradba koja e na pozicija sever.
Otkako ja zavrsiv gradvata so dve monta ploci pod prvata ima garaza i staviv 8cm grafiten stiropor. Nadvoresno pod erker na istata ploca staviv 10cm bel 30kg stiropor od firmata AUSTROTREM. Na nosaci staviv 5cm stirodur so 2cm stirodur od istata firma prouzvoditel na stolbovi.
Seto ova e malterisanno so mreza i lepak.
Vtora ploca ili plafon od prostorot kaj sto mi e klimata, postaviv 10cm tervol so folija i gipskarton. Visinata na svedov na 2.40m.
Prozori staviv od profilot i proizvoditel VEKA model SOFTLINE82 so troslojno staklo vo.format 4 16 4 16 4 so dve ispolni od argon i aluminiumski roletni. Na staklenata povrsina od prozorite presmetaniot koeficient na toplotna provodlivost e 0.98wm2/K. Inaku standardot za energetski efikasni prozori za EU e 1.1wm2/K. Pod prozorite od nadvoresna strana e postaven ekstrudiran aluminium so pvc zastita, a od vnatresna strana pvc daska. Koga se montirasr od nadvoresna strana aluminiumot postaviv i paroneprousna i vodonepropusna folija takanarecena parna brana.
Eve i sliki od nadprozorskite gredi sto sam si gi pravev i montirav za kako sto.spomnav pogore vo tekstot staviv nadprozorski aluminium roletni, a ova e izolacija za kutijata. E sega kutijata ne se gledai e zastitena od duvanje vnatre. Inace kutijata na nadprozorskite roletni e najslaba tocka i ima golemi zagubi ako ne e zastitena nadvoresno. Jas vaka go resiv toa.
Sent from my SM-A310F using Tapatalk
Sent from my SM-A310F using Tapatalk