@Strelec кога правиш такви споредби ајде кажи доколку ломото еко дава 3.2кв а хансолот 3.5, која е причината за толку мали разлики да платиш разлика од 17000 денари.
Се водиш според налепници што не се во никој случај веродостојни затоа што имам видено еден куп клими што пишуваат на налепница едно, а на тестирања покажуваат друго. Но еве доколку се водиме според тие налепници, да земеме за најладната клима за екото пишува дека ќе потроши 3055кв за да даде 4.8кв топлина, а хансолот 2838 за да даде 5.00 топлина. Тоа е разлика од 217кв или заштеда по средна цена од 4.44 денари 963 денари. Па некаде по 17 години ќе ја исплатиш хансолот. Пресметано по налепница и по скоп.
Хансолот е клима за 24/7 работа, твин компресорот е ставен за да прво подолго трае машината и многу битно за да небучи, огромен изменувач за мал број дефрости, ке резултира со помала бучава, подолготрајна работа, висок SCOP помали сметки.
Може да модулира многу ниско и да работи со 100W, тоа не е мана туку бенефит, Хансолот значи може да се стави и во најмала соба а таму со 100W ке дува топло зашто Фанот на минимум и дува ниско, е е ко твојата со 700м3 минимум па ја држиш на силент а и во таа Фан брзина прави ураган.
Кога веке споредуваш Hansolot што не го споредиш со FH35VE во Умерена зона?
За Умерена Клкиматска Зона:
Хансол ке потроши 1043 а FH35VE 986 , разликата е 57kw или колку еден доручек бурек со јогурт за 4рица треба да се плати 26.000 поскапо.
Или пошто сакаш да рачунаш која колку Топлина ке предаде еве и таа математика ке ја напраиме да поднаучиш нешто.
FH35Ve za 63.000den ке испорача 986 x 5,1= 5029kw топлинска.....важи и обратната пресметка 1400 x 3,6 = 5040, мала разлика од 10кw се добива заради заокружувањето.
Hansol за 37.000ден ке испорача 1043 x 4,7 = 4902кв топлинска....или обратното 1400 x 3,5 =4900kw
А за 7те брзини...тоа е плус комодитет, врзан за Db или смалена бучава што ретко кој го дава за иста цена. Шти мислиш зашто Тошибата е скапа и колку брзини имаат нивните клими?[DOUBLEPOST=1544386862][/DOUBLEPOST]
Баш ме интересира мене како грее ломо еко во пракса. Ке те замолам да ми објасниш. Ама искрено

Кај тебе измеривме 55C на издув кога внатре беше 22Ц, си заборавил или да ти повториме мерење ? Ја ти мерев, и надвор имаше снег

Ти сакаш цела недела да негрееш и на викенд да си дојдеш од ТЕ на провод во Скопје и за пола саат од 10Ц магично за секунда да стане 25Ц. Климата не е ќумбе научи еднаш, а и на тебе може да ти наместиме една Тундра 12 да се потстплиш.
Сега кога научи дека тоа за брзо небива за истиот простор бараш 5,5ка od 1000евра нели

[DOUBLEPOST=1544386971][/DOUBLEPOST]
Lomo eco 3.5 kw od iskustvo vo kuka gree solidno vo spalna od 10-12 m2 a vo dnevna i trpezarija od 30m2 ne mozat da se zgreat poveke od 18 stepeni pod 0 bidejki e best buy samo treba da kazat deka treba pingvin da bides da se custvuvas zgreano.Treba da naglasat best buy samo vo stanovi so 10 cm izolacija da te great nad pod i odokolu ,inace za kuka tapa.Vo kuka so prosecna izolacija kako sendvic zid i termopan prozori.i sprat odozdola koj ne se gree.
Ова од лично искуство или од комшики.....апа таму една мирајка ако закачеле а бе едно топло што ке им беше....дур не се дома угасена ја држат гарант класика ситуација, па ја сум со сендвич зид и 3 надворешни, и во зграда а не во куќа па по 24/7 ми работи климата на 25.