Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@Chicco69

A dali ti stvarno mislis deka brojkive shto gi postira za kolku klimi se prodavaat se dolzi isklucivo na kvalitet ili na finansiskata moknost na narodot/drzavava?
Brojkite ne se bas tocni, ali se tuka nekade.
Gree ima samo eden model so ekonomik cena, site ostanati se poskapi modeli.
Za golemiot probiv na Gree kaj nas ne e samo cenata presudna, ima i KVALITET. Toa e nesto sto nikoj vo momentot nemoze da go ospori. Soodnos kvaletet/cena e prednosta na Gree kaj nas. Koga site drugi uvoznici ke se fatat seriozno da predlozat kvalitet/cena ke ima konkurencija seriozna Gree. Do togas Gree ke si ostane No.1 vo Makedonija.[DOUBLEPOST=1544357061][/DOUBLEPOST]
Toa se brojki treseni od rakav
Pazarot na kineskite ckart klimi im se siromasnite zemji, vo skandinavskite i zapadna evropa ne ni slusnale za brendovive - najdobri na svet. Tamu lugeto plakaat i sakaat da ho koristat uredot vo naredni 10 god,a ne da gi ubeduva serviserot deka strujata e slaba itn.
Ist slucaj e so kolite,vo drzavava se vozat dacii,matizi,sang yong, great wall,a pogore toyota,volvo,suzuki,honda
Murto Murto, zivees vo nekoja prikazna koja izgleda ne si ja naucil do kraj.
Gree vo EU prodava preku 2'000'000 klima uredi, zboram samo za EU. Zatoa ne kazuvaj nesto sto neznaes.
Vo cel svet 60'000'000 klima uredi, SAMO KLIMA UREDI.
Eve ti uste edne podatok, samo vo Spanija prodava 300'000 KLIMA UREDI.

Citaj i uci pred da tresnes nesto https://www.jraia.or.jp/english/World_AC_Demand.pdf

Последно уредено:
Brojkite ne se bas tocni, ali se tuka nekade.
Gree ima samo eden model so ekonomik cena, site ostanati se poskapi modeli.
Za golemiot probiv na Gree kaj nas ne e samo cenata presudna, ima i KVALITET. Toa e nesto sto nikoj vo momentot nemoze da go ospori. Soodnos kvaletet/cena e prednosta na Gree kaj nas. Koga site drugi uvoznici ke se fatat seriozno da predlozat kvalitet/cena ke ima konkurencija seriozna Gree. Do togas Gree ke si ostane No.1 vo Makedonija.[DOUBLEPOST=1544357061][/DOUBLEPOST]
Murto Murto, zivees vo nekoja prikazna koja izgleda ne si ja naucil do kraj.
Gree vo EU prodava preku 2'000'000 klima uredi, zboram samo za EU. Zatoa ne kazuvaj nesto sto neznaes.
Vo cel svet 60'000'000 klima uredi, SAMO KLIMA UREDI.
Eve ti uste edne podatok, samo vo Spanija prodava 300'000 KLIMA UREDI.

Citaj i uci pred da tresnes nesto https://www.jraia.or.jp/english/World_AC_Demand.pdf
A ti bratko pocita prvo pa potoa go spodeli linkot da znaes sto postitas :)))
Vo linkot ti e pobaruvackata na klimi vo svetot i toa od japonski istrazuvaanja nema ni G Od gree kolku prodava. Kolku ste znaci c c c c c

И Женмин Жибао (Кинески) беше најтиражен весник, со тираж поголем од Њујорк Тајмс Лондонски Сан, германски Билд или франц Ел Паис (заедно)... а Бата Живоиновиќ беше глумец со најголема публика на Светот (Кина и Ју) го обожаваа во Кина како Валтар и главниот во Неретва, со што повеќе публика имаше тој тогаш (во 70тите) од сите големи светски ѕвезди: Јул Бринер, Ричард Бартон, Марлон Брандо Пол Њимен Роберт Ретфорд, Ал ПАчино... и кој сакате! Што ова има со најпопуларните клими у Свет..!? Е па има!
Кој разбра - разбра, кој не нема помош!

И Женмин Жибао (Кинески) беше најтиражен весник, со тираж поголем од Њујорк Тајмс Лондонски Сан, германски Билд или франц Ел Паис (заедно)... а Бата Живоиновиќ беше глумец со најголема публика на Светот (Кина и Ју) го обожаваа во Кина како Валтар и главниот во Неретва, со што повеќе публика имаше тој тогаш (во 70тите) од сите големи светски ѕвезди: Јул Бринер, Ричард Бартон, Марлон Брандо Пол Њимен Роберт Ретфорд, Ал ПАчино... и кој сакате! Што ова има со најпопуларните клими у Свет..!? Е па има!
Кој разбра - разбра, кој не нема помош!
Pak greski, DENES E 2018 GODINA, NE E 1970....ALOOOOOO G-dine Jul Briner.

одма линкови, слики, спинови
него најјако е као се фалат со големи бројки а не им се фрла ситница на еуровент да си ги докажат спецификациите
пази и да е само глупо тестирање за народот мн вреди па од страна на продажба многу ке им се зголеми
е сеа или глупи лица ја водат компанијата или второто...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Конечно дојде ред и јас да се пофалам со климата монтирана пред 2 месеци а никако да најдам време да ја сликам и пуштам тука бидејќи не сум постојано во станот т.е не сум вселен. Изборот падна на Хансол иако првично бев за Ломо кое се потроши во меѓувреме. Платен е 37к (сметка по пп). Нема гумици на надворешната ама сепак спие, не осеќам вибрации што ги зборите дека постојат, добро е одвоена од ѕидот, внатрешната е на 17цм од плафон, 5м црево. Станот е на поткровје, плочата не е изолирана бидејќи се користи, ама кровот е изолиран, помеѓу два стана, источна страна, моментално станот испод е празен. Нов стан е па има топ изолација (10цм стиропор), прозорите се со три стакла (4 сезони, обично, ка стакло). Сега загревам 30м2, висина 2.5м2, и тоа преку викенд само, па не можам вистински да ја оценам моќноста на хансолот ако ги загревам и другите две соби. Од тоа малце што го имам користено сум задоволен, преде ко маче на аутофен кога ќе постигне температура, а вчера и турбото прв пат го пуштив и брзо загреа а притоа е направи дефрсот. Мерач немам, ќе земам па ќе пуштам слики.
IMG_20181209_125517.jpgIMG_20181209_125306.jpg
IMG_20181209_125255.jpg

Nov model na Vivax inverter
LINK
Батка сумњив си ми и ти! И ти некоја герила маркетинг форсираш овде!
Колку пати ќе ни кажеш за нов уред од Vivax? Дозволено ти е само уште еднаш до Нова Година со истата вест! Пази те следиме! :neetaka:.....
:LOL: уживај!
upload_2018-12-9_13-57-30.png

Во ист пост да напишеш

ломо еко бест бај (му се смееш на сите што купуваат клима со пдизајн 2.5, а оваа не е ништо подобра)
Редовна практика имаш да заклучуваш без да Аргументираш, се прашувам дали ти е тоа професионална деформација за манипулација или едноставно неразбираш.
3,2kw e Поголемо и Подобро од 2,5kw, ако и цената тука се вклучи како критериум тогаш Ломово за 23.000(често и за 19.900) е мнооогу подобар избор од 2,5кава десно за 45.000.
LomoEco vs LG.jpg
хансол најдобра цена-перформанси (по дифолт подразбира бест бај, а во претходниот ред ломото беше бест бај)
Пак трговска финта да се спушти Хансолот на ниво на ЛомоЕко.
Ломото е основен модел бре, Хансол е Топ модел(SCOP=4,7, 3,5kw без допполнително догевање на -10 итн итн), Хансолот може да се споредува и мери како по капацитет така и по SCOP со FH35VE. За само 100w послаб капацитет на -10C, за FH35VE треба да се доплатат 26.000ден па ко воли нека изволи, за 26.000 уште една клима се купува. FH35 е енергетски поефикасна но тоа е добиено при мерењето на 792м3 и во лабораториски услови, ама во Домавент или релни домашни услови кога се закотвува во 2ра брзина и неиде над 384м3 тој CSOP нема ни приближно да се добие.
Hansol_FH35.jpg

фери лцлх имала 7 брзини (му се смееш на другите дека ја пуштале климата во четврта) (а и како побогу бројот на брзини треба да биде фактор во избор на клима)
За Tие со 4рите брзини зборев за оние со FH35 кои ја возат мануелно во најмалку 3та заради премалиот издув на претходните 2брзини 282/384 (240 не се ни користи).
Тие први 2Фан брзини 282/384 се неупотребливи за греење на дневна од 35-40м2 и само резултираат во зголемена потрошувачка безпотреба.
Затоа и ги ставаат мануелно на 552 или на 792м3 за греење на дневна од 35~40m2.....прво зашто во 3та и 4та сама климата никогаш неиде ако е на АутоФан, и второ на поголем издув секоја клима има поголем COP, и тоа секој што има мерач за потрошувачка може да го увиди.
А нормално дека повече Фан брзини даваат поголем комодитет и подобро е да се 7 него само 4.

Последно уредено:
@Strelec кога правиш такви споредби ајде кажи доколку ломото еко дава 3.2кв а хансолот 3.5, која е причината за толку мали разлики да платиш разлика од 17000 денари.

Се водиш според налепници што не се во никој случај веродостојни затоа што имам видено еден куп клими што пишуваат на налепница едно, а на тестирања покажуваат друго. Но еве доколку се водиме според тие налепници, да земеме за најладната клима за екото пишува дека ќе потроши 3055кв за да даде 4.8кв топлина, а хансолот 2838 за да даде 5.00 топлина. Тоа е разлика од 217кв или заштеда по средна цена од 4.44 денари 963 денари. Па некаде по 17 години ќе ја исплатиш хансолот. Пресметано по налепница и по скоп.

Друго нешто, си се запнал за тој аутофан ко да е најважна работа на свет. Климата не е човек да размислува дали е намонтирана во 100 квадрати, во 50 или во 20 пошто тука секакви клими се монтираат во секакви простории. Ниту па може да измери во таа соба од 80кв на најоддалеченото место колкава е температурата па да знае добро да го регулира аутофанот. Климата си мери околу неа колкава е температурата, па кога ќе си затопли околу неа доколку е оставена на аутофан ќе си дува споро и ќе си одржува околу неа константно со прва или втора брзина затоа што може да се справи со тоа. Но кој да и кажи дека на 12тиот метар температурата е поладна за 4 степени. Во никој случај работата на аутофанот не треба да биде прв аргумент за квалитет на климата. Едноставно е, доколку ти е ладно попушти фан, доколку ти е топло, намали, но 3.5 декларирана клима да тврдиш дека е неквалитетна затоа што некој ја намонтирал во 100 квадрати и после не и работел аутофанот е глупо.

И после иди на крај она најглупото, кога немаш како да ја пофалиш климата, викаш дека е бест бај затоа што имала 7 брзини. Како може ова да биде одредител за квалитет на клима и притоа да биде бест бај никако не ми е јасно.

И на крај пак ќе речам како и што имам сто пати кажано тука, можеби Грее климите се стварно добри, но за секој модел да се тврди дека е бест бај треба да се олади малку. Треба да помине доста време додека оваа фабрика да стане број еден, а воедно треба да се труди многу повеќе. Ќе направам пак споредба со телефони, имаш производител Xiaomi кој држи најголем дел од пазарот во светот и имаш Apple кој кошта 3 пати повеќе и е навистина број 1. И Шаоми телефоните имаат и види, 4г, се што има ајфонот, дури имаат и 3.5мм влез, нешто што јаболката одамна го исфрлија, па доколку се водеше тука дискусија тоа ќе беше земено како аргумент број еден зошто Шаоми е подобро од јаболкото каснато.

Оној пат кога ќе се одлучи што е подобро, дали да има твин ротари компресор, дали камења во надворешна за да тежи, дали нов гас р32 кој иди со помали надворешни и единечни компресори можеби ќе одлучиме што е најдобро. До тогаш останува да споделуваме искуства, добри, лоши страни на клими за да се научи повеќе и да не се заебат луѓето.

Но доколку некој нуди клима на продажба затоа што имала 7 брзини, нема да остане незаприметено.

@Alekso 1981 ne pojasni za ona 385W,ajde cekam da soberes hrabrost.
A usput, LomoEco si go videl negde kako gree ? Ja sum videl i nelupetam kako tebe, znaci site nemaat po 60k za Toshiba Suzumi u 35m2 da zakacat na zid a se great na drva momentalno.
A Vtoro....grejnata mokj na LomoEco ne e nisto pomala od Mirai10 sto ti si ja platil 30k na promocija a bila i dokaj 40k.
Lomoto e najdobar primer deka i takov low-buget model moze da gi gree, i mnogu podobro toa Lomo nego da im zakacis na zidot Vivax Korel Kyoto i neznam uste sto pa utre da zborat deka nebivalo greenje so inverter i pak na drvata ke se vrata da ne trujat.

Баш ме интересира мене како грее ломо еко во пракса. Ке те замолам да ми објасниш. Ама искрено ;);)

Lomo eco 3.5 kw od iskustvo vo kuka gree solidno vo spalna od 10-12 m2 a vo dnevna i trpezarija od 30m2 ne mozat da se zgreat poveke od 18 stepeni pod 0 bidejki e best buy samo treba da kazat deka treba pingvin da bides da se custvuvas zgreano.Treba da naglasat best buy samo vo stanovi so 10 cm izolacija da te great nad pod i odokolu ,inace za kuka tapa.Vo kuka so prosecna izolacija kako sendvic zid i termopan prozori.i sprat odozdola koj ne se gree.

Lomo eco 3.5 kw od iskustvo vo kuka gree solidno vo spalna od 10-12 m2 a vo dnevna i trpezarija od 30m2 ne mozat da se zgreat poveke od 18 stepeni pod 0 bidejki e best buy samo treba da kazat deka treba pingvin da bides da se custvuvas zgreano.Treba da naglasat best buy samo vo stanovi so 10 cm izolacija da te great nad pod i odokolu ,inace za kuka tapa.Vo kuka so prosecna izolacija kako sendvic zid i termopan prozori.i sprat odozdola koj ne se gree.
Ne slucajno e toa sto nemaat eurovent,zosto togas ke padnat kartite na stol.

Ne treba eurovent samo da se vidi deka e vlezen model ne da se manipulira so best buy i da se nudi za se i seshto,da se kaze za spalni sobi za perfektno izolirani stanovi za prostori do 15-20 m2.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom