Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Lomo eco 3.5 kw od iskustvo vo kuka gree solidno vo spalna od 10-12 m2 a vo dnevna i trpezarija od 30m2 ne mozat da se zgreat poveke od 18 stepeni pod 0 bidejki e best buy samo treba da kazat deka treba pingvin da bides da se custvuvas zgreano.Treba da naglasat best buy samo vo stanovi so 10 cm izolacija da te great nad pod i odokolu ,inace za kuka tapa.Vo kuka so prosecna izolacija kako sendvic zid i termopan prozori.i sprat odozdola koj ne se gree.
Sigurno si ja odbral taa klima bidejki ti vrsi rabota , so nea grees 10-12m2 spalni na 20° i e ok i tolku i e silata , megjutoa koj saka da se stopli i da gree 30m2 kupete si brend klima moze 3,5-ka ama brend toshiba , mitsu , daikin , panasonik , LG i uste nekoj brend mozebi ne go spomnav i od 30k nagore , pa neka e i pdesingh 2,5 ama klasa i ke bidete stopleni , a ne tinja brend deklariran pdesing 4 ... koga ? Na +7... ?Mizi Asim da ti baam

Последно уредено:
Sigurno si ja odbral taa klima bidejki ti vrsi rabota , so nea grees 10-12m2 spalni na 20° i e ok , megjutoa koj saka da se stopli i da gree 30m2 kupete si brend klima moze 3,5-ka ama brend toshiba , mitsu , daikin , panasonik , LG i uste nekoj brend mozebi ne go spomnav i od 30k nagore , pa neka e i pdesingh 2,5 ama klasa i ke bidete stopleni , a ne tinja brend deklariran pdesing 4 ... koga ? Na +7... ?Mizi Asim da ti baam
Druze ne sum ja odbral jas tuku baganakot bidejki mu kazale e best buy nemaj gajle ke te zgreat 2 x 3.5 kw za 60 m2 sprat od kuka ama esapot ne e taka .Za mene si zemav toshiba suzumi 16 i ne se kaam,trgnav po Daikin no zemav toshiba od XXX pricini,mozebi imalo podobar izbor ama ne sum napravil golema greska ,zgrean sum a i smetkite ne se nesto golemi, da sum vo stan bi bile uste pomali ali toa e toa.

Здраво,ме интересира парното на пелети колкава потрошувачка има годишно за време на ладниот период ? Т.е. колку пари за пелети се даваат годишно отприлика.

pari se davaat kolku sto imas zavisi od kvadratura izolacija i t sto sakas da ja imas mislam imas tema za greenje so peleti vidi podetalno tamu.

@Strelec кога правиш такви споредби ајде кажи доколку ломото еко дава 3.2кв а хансолот 3.5, која е причината за толку мали разлики да платиш разлика од 17000 денари.

Се водиш според налепници што не се во никој случај веродостојни затоа што имам видено еден куп клими што пишуваат на налепница едно, а на тестирања покажуваат друго. Но еве доколку се водиме според тие налепници, да земеме за најладната клима за екото пишува дека ќе потроши 3055кв за да даде 4.8кв топлина, а хансолот 2838 за да даде 5.00 топлина. Тоа е разлика од 217кв или заштеда по средна цена од 4.44 денари 963 денари. Па некаде по 17 години ќе ја исплатиш хансолот. Пресметано по налепница и по скоп.
Хансолот е клима за 24/7 работа, твин компресорот е ставен за да прво подолго трае машината и многу битно за да небучи, огромен изменувач за мал број дефрости, ке резултира со помала бучава, подолготрајна работа, висок SCOP помали сметки.

Може да модулира многу ниско и да работи со 100W, тоа не е мана туку бенефит, Хансолот значи може да се стави и во најмала соба а таму со 100W ке дува топло зашто Фанот на минимум и дува ниско, е е ко твојата со 700м3 минимум па ја држиш на силент а и во таа Фан брзина прави ураган.

Кога веке споредуваш Hansolot што не го споредиш со FH35VE во Умерена зона?
За Умерена Клкиматска Зона:
Хансол ке потроши 1043 а FH35VE 986 , разликата е 57kw или колку еден доручек бурек со јогурт за 4рица треба да се плати 26.000 поскапо.

Или пошто сакаш да рачунаш која колку Топлина ке предаде еве и таа математика ке ја напраиме да поднаучиш нешто.
FH35Ve za 63.000den ке испорача 986 x 5,1= 5029kw топлинска.....важи и обратната пресметка 1400 x 3,6 = 5040, мала разлика од 10кw се добива заради заокружувањето.
Hansol за 37.000ден ке испорача 1043 x 4,7 = 4902кв топлинска....или обратното 1400 x 3,5 =4900kw

А за 7те брзини...тоа е плус комодитет, врзан за Db или смалена бучава што ретко кој го дава за иста цена. Шти мислиш зашто Тошибата е скапа и колку брзини имаат нивните клими?[DOUBLEPOST=1544386862][/DOUBLEPOST]
Баш ме интересира мене како грее ломо еко во пракса. Ке те замолам да ми објасниш. Ама искрено ;);)
Кај тебе измеривме 55C на издув кога внатре беше 22Ц, си заборавил или да ти повториме мерење ? Ја ти мерев, и надвор имаше снег :)
Ти сакаш цела недела да негрееш и на викенд да си дојдеш од ТЕ на провод во Скопје и за пола саат од 10Ц магично за секунда да стане 25Ц. Климата не е ќумбе научи еднаш, а и на тебе може да ти наместиме една Тундра 12 да се потстплиш.
Сега кога научи дека тоа за брзо небива за истиот простор бараш 5,5ка od 1000евра нели :)
[DOUBLEPOST=1544386971][/DOUBLEPOST]
Lomo eco 3.5 kw od iskustvo vo kuka gree solidno vo spalna od 10-12 m2 a vo dnevna i trpezarija od 30m2 ne mozat da se zgreat poveke od 18 stepeni pod 0 bidejki e best buy samo treba da kazat deka treba pingvin da bides da se custvuvas zgreano.Treba da naglasat best buy samo vo stanovi so 10 cm izolacija da te great nad pod i odokolu ,inace za kuka tapa.Vo kuka so prosecna izolacija kako sendvic zid i termopan prozori.i sprat odozdola koj ne se gree.
Ова од лично искуство или од комшики.....апа таму една мирајка ако закачеле а бе едно топло што ке им беше....дур не се дома угасена ја држат гарант класика ситуација, па ја сум со сендвич зид и 3 надворешни, и во зграда а не во куќа па по 24/7 ми работи климата на 25.

Последно уредено:
Ete odredeni klimi imaat 7 brzini i toa 5+auto+RIKVERC+LER Ohoooo Ravno 8 a ne 7 hahahahah i toa ama samo toa gi pravi best bay

Ete odredeni klimi imaat 7 brzini i toa 5+auto+RIKVERC+LER Ohoooo Ravno 8 a ne 7 hahahahah i toa ama samo toa gi pravi best bay
Боље 7 сосе Рикверц него како кај ЛГ, 4 брзини на ладење џоа побитно е ладењето, а само 3 на греење :D

@Strelec komsikite za klime ke gi ostavime,semeen covek sum ne smeam so komsiki da se druzam;)
A za lomo eco ubavo znaes eve potseti go i @Sv B na konverzaciite okolu lomo eco 3.5 kw sto gi ima baganakot barem ti vadis postovi od naftalin,taka da ne ja relativiziraj kritikata za lomo eco so toa sto se pravis sarcasticen.Super e samo za spalni i samiot znaes inace ke se greese so lomo eco ama si izbra pojaka i toa za vo stan.
Taka da luge koga vi nudat nesto prasajte dali ja koristat ili samo za tugi maki ja biva i ja nudat.

@Strelec komsikite za klime ke gi ostavime,semeen covek sum ne smeam so komsiki da se druzam;)
A za lomo eco ubavo znaes eve potseti go i @Sv B na konverzaciite okolu lomo eco 3.5 kw sto gi ima baganakot barem ti vadis postovi od naftalin,taka da ne ja relativiziraj kritikata za lomo eco so toa sto se pravis sarcasticen.Super e samo za spalni i samiot znaes inace ke se greese so lomo eco ama si izbra pojaka i toa za vo stan.
Taka da luge koga vi nudat nesto prasajte dali ja koristat ili samo za tugi maki ja biva i ja nudat.
Pisi go be baganakot bas licno ke go posetam da vidime sto gree i od kaj gi zemal klimite, na nekoj ednostavno nemozes da im dokazes deka nesto im e slabo za toj prostor, ednostavno tolku pari imale, gledam nezemale nitu Hansol, a za Daisekai i Suzumi sigurno nemale buget.
Ama deka LomoEco nemoze da zagree 30m2 do nula preteruvas i ti.....toa moze da bide da, ama samo ako negreat dovolno, potocno great po par casovi vo denot.
Takvi imam sekoj den, ne mu greela ladno mu bilo.....na Temp kolku pokazuva koga ke gi prasam pojse od 18C ne kazale sto znaci vnatre im e 16C, oni samo sto dosle od rabota i klimata samo sto ja pustile.....pa ti vidi kolku great. I toa site se pojavuvaat vo denot koga ke zastudi, site so istiot muabet... a be do vcera (a do vcera bilo +10C nadvor) bilo dobro i sea odednas na +0C ladno..pa ne e isto +10 i 0C.

Последно уредено:
Lomo Eco e mislena imenka za site vlezni modeli na Mitsu/Teshiba/Lg/Panasonic......

Great non stop 24h zemena od druga firma zaedno so solarno zemaa ne bese direktno od Gree.Gi sovetuvav da zemat pojaka za vo dnevna kako Hansol ama od firmata im vikale ke vi zavrsi i lomo eco rabota.Veruvaj do kaj nula e ok pod nula sum bil na gosti panel se uklucuva.Ke odam bas okolu nova godina ke ti slikam .

Боље 7 сосе Рикверц него како кај ЛГ, 4 брзини на ладење џоа побитно е ладењето, а само 3 на греење :D
5+Auto sakas sliki imas F1....F5 i plus auto inaku LG-to e model 2018 so soodvetni filtri, jonizator ,r32 freon , twin rotary sto LG si go krstile Dual inverter so 10 godini garancija i odlicna griza za korisnici so tri ovlasteni serviseri dostapni vo sekoe vreme e nema wifi ne mi ni treba ,a ima modeli i so wifi ,ekstra tivok , defrost skoro bezsumen,samo neka sluzi vaka dolgo i toa im go pozeluvam na site korisnici na site brendovi

Хансолот е клима за 24/7 работа, твин компресорот е ставен за да прво подолго трае машината и многу битно за да небучи, огромен изменувач за мал број дефрости, ке резултира со помала бучава, подолготрајна работа, висок SCOP помали сметки.

Може да модулира многу ниско и да работи со 100W, тоа не е мана туку бенефит, Хансолот значи може да се стави и во најмала соба а таму со 100W ке дува топло зашто Фанот на минимум и дува ниско, е е ко твојата со 700м3 минимум па ја држиш на силент а и во таа Фан брзина прави ураган.

Кога веке споредуваш Hansolot што не го споредиш со FH35VE во Умерена зона?
За Умерена Клкиматска Зона:
Хансол ке потроши 1043 а FH35VE 986 , разликата е 57kw или колку еден доручек бурек со јогурт за 4рица треба да се плати 26.000 поскапо.

Или пошто сакаш да рачунаш која колку Топлина ке предаде еве и таа математика ке ја напраиме да поднаучиш нешто.
FH35Ve za 63.000den ке испорача 986 x 5,1= 5029kw топлинска.....важи и обратната пресметка 1400 x 3,6 = 5040, мала разлика од 10кw се добива заради заокружувањето.
Hansol за 37.000ден ке испорача 1043 x 4,7 = 4902кв топлинска....или обратното 1400 x 3,5 =4900kw

А за 7те брзини...тоа е плус комодитет, врзан за Db или смалена бучава што ретко кој го дава за иста цена. Шти мислиш зашто Тошибата е скапа и колку брзини имаат нивните клими?[DOUBLEPOST=1544386862][/DOUBLEPOST]
Кај тебе измеривме 55C на издув кога внатре беше 22Ц, си заборавил или да ти повториме мерење ? Ја ти мерев, и надвор имаше снег :)
Ти сакаш цела недела да негрееш и на викенд да си дојдеш од ТЕ на провод во Скопје и за пола саат од 10Ц магично за секунда да стане 25Ц. Климата не е ќумбе научи еднаш, а и на тебе може да ти наместиме една Тундра 12 да се потстплиш.
Сега кога научи дека тоа за брзо небива за истиот простор бараш 5,5ка od 1000евра нели :)
[DOUBLEPOST=1544386971][/DOUBLEPOST]
Ова од лично искуство или од комшики.....апа таму една мирајка ако закачеле а бе едно топло што ке им беше....дур не се дома угасена ја држат гарант класика ситуација, па ја сум со сендвич зид и 3 надворешни, и во зграда а не во куќа па по 24/7 ми работи климата на 25.

Знаеш што е најлошо кај тебе, на наједноставното прашање зошто луѓето да не купуваат ломо еко со налепница 3.2 туку хансол со налепница 3.5 не одговараш со аргументи туку почнуваш споредби со мојата од климе и од станко климите. Изнапиша 100 линии текст за нешто што не те прашав. Тоа е тој муабет што на сите овде на форумот не ни се бендисува. Кога се во предност налепниците се прават споредби по налепници. Кога се во предност мерењата тогаш се вадат финските сајтови. Кога не одговара ни налепница ни фински сајт, тогаш е најдобро ради брзините, а другите правеле урагани. Никогаш не се разговара како што треба. Кога се работи за штедење се постираат фамозните 100 вати од хансол кои разбравме дека се поради грејачот, а не дека компресорот ја има таа моќ, а таа потрошувачка купувачите ќе можат да ја видат само во лето, сосема непотребен аргумент. Значи мора во се да бидат најдобри климите и да немаат никакви маани.

Овде 20 души постираме и потрошувачки дневни и мани и предности на климите и да дојде некој да ги изнареди сите модели од Грее и да пише бест бај за сите, нема да помине!

Знаеш што е најлошо кај тебе, на наједноставното прашање зошто луѓето да не купуваат ломо еко со налепница 3.2 туку хансол со налепница 3.5 не одговараш со аргументи туку почнуваш споредби со мојата од климе и од станко климите. Изнапиша 100 линии текст за нешто што не те прашав. Тоа е тој муабет што на сите овде на форумот не ни се бендисува. Кога се во предност налепниците се прават споредби по налепници. Кога се во предност мерењата тогаш се вадат финските сајтови. Кога не одговара ни налепница ни фински сајт, тогаш е најдобро ради брзините, а другите правеле урагани. Никогаш не се разговара како што треба. Кога се работи за штедење се постираат фамозните 100 вати од хансол кои разбравме дека се поради грејачот, а не дека компресорот ја има таа моќ, а таа потрошувачка купувачите ќе можат да ја видат само во лето, сосема непотребен аргумент. Значи мора во се да бидат најдобри климите и да немаат никакви маани.

Овде 20 души постираме и потрошувачки дневни и мани и предности на климите и да дојде некој да ги изнареди сите модели од Грее и да пише бест бај за сите, нема да помине!
Проблемот кај тебе а ова...од марките Хаиер Мидеа СТ и остали што ги имаш у гаражата немаш саглам јака 3,5ка да понудиш со јак капацитет и висок SCOP, имаш можда Тундра12 или некое ST климиче.
За тебе гледам Тундра12 не била избор него строго 18ка.
Од друга страна, 3,5ка од рангот на Хансол, со твин компресор, visok СЦОП, со саглам надворешна и побајаги бакар у изменувач, греачи и работна температура до -20 немаш да понудиш од тие марки и брендови, твин имаш само во 5,5ка.
Затоа и промовираш 5,5ки за во 30м2, плус имаш напишано дека 3,5ка никогаш не ти била фаворит....
Се прашувам зашто па не 3,5ка?
Па само 3,5ките идат до A+++ или A++ класа ама појаките модели, за 30~40м2, нормално зависно од изолација се топ солуција, зашто тие би ставале Тундра 5,5ка да ги мава со издув од 900м3 и имаат слаб COP? Си напишал ја држиш на Силент Фан, да не те мава вртоглавица од дувањето со 900м3 :)
Ти така си одлучил па тој пат е најпаметен ? Па ти од вчера си на темава, и твојата Тундра тек прва зима чека да презими, немаш никакво искуство, освен ако си монтер ;)
Мерење камо? сликиte ти исчезнаа денот кога ги постираше, мерач имаш ?, со што ке не убедиш....со комшиките слабо ви иде бизнисот освестете се.[DOUBLEPOST=1544392103][/DOUBLEPOST]
5+Auto sakas sliki imas F1....F5 i plus auto inaku LG-to e model 2018 so soodvetni filtri, jonizator ,r32 freon , twin rotary sto LG si go krstile Dual inverter so 10 godini garancija i odlicna griza za korisnici so tri ovlasteni serviseri dostapni vo sekoe vreme e nema wifi ne mi ni treba ,a ima modeli i so wifi ,ekstra tivok , defrost skoro bezsumen,samo neka sluzi vaka dolgo i toa im go pozeluvam na site korisnici na site brendovi
Дури три сервисери имале, и ти ги знаеш сите кој се....побогу пиши им ги телефоните побрзо да купиме.
Јонизаѕтор и Филтри се прикаски за мали деца, ЛомоЕцо има јонизатор и сите остали модели.....не ги лажи лугето со сунѓерчиња.
А Дуал компресор може да има АМА некој малечок од фрижидерите што им останеле, и тоа компресор за R410 напукан со R32 што е забрането и недозволиво заради повисоки притисоци и напрегања ;)
Дур невидиме сервисно за Дуалот што го Надувавте како балон а сервисното го криете како змијата нозете немате прикаска.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom