@dastan
Zdravo drugarz fala ti za postov i se slozuvam so tebe 100%. Da grees cela kukja, a ste dvajca e luksuziranje, pa zatoa celo vreme razgovaram za klima vo dnevna i vo spalna eventualno, a po se izgleda nema toa da go pravam, edns klima vo hodnik i ova smetam deka ne e luksuziranje, tuku potreba. A jas fala bogu deka forumov ne go koristev kako referentna tocka tuku doma bea dojdeni lugje koi so biznisot so postavuvanje na greenje po domovi se bavat nad 20 godini i konzensusot beshe ili parno na peleti i klimi, a edniot od niv argumentirano proba da mi kaze zosto da ne stavam parno na peleti i mene toa nekako mi odgovarase da go slusnam.
Vo odnos na toa dali samo vo hoteli se great na klimi, ke ti kazam deka prosetav kaj dve familii koi se great na multi split, i lugjeto bea prezadovolni, kaj niv beshe pretoplo, nit suv vozduh, nit vlazen vozduh nit pic*e si materin, cetvorocleni semejstva dvete, normalno situirani koi sum siguren deka si gi sakaat decata i sekogas za niv bi napravile se najdobro i ne bi odbrale neshto da im go "sushat" vozduhot. Ako greenje so klimi e hotelsko, togas kakvo e greenjeto na parno? I vo edniov i vo drugiov slucaj ke imas grejni tela vo site sobi? Duri, vo mojov slucaj ostanatite dve sobi koi ke mi ostanata bez klimi ke gi opremuvam konsekutivno kako ke mi se ragjaat deca.
I vo odnos na parite, da stavam parno doma ke me cinese 2500€+400€ za peleti da kupam, znaci 2900€, a klimi da stavam po SITE sobi i vo hodnik bi me cinelo 4100€ ama se marka klimi, inace ako sakam mozam da stavam "poslabi" klimi za vo hodnik i dvete sobi znaci mozam da pominam i za 3700/3800€ za cela kukja.
I vo pravo si deka koga e za tugji pari e najlesno da go nudis najskapoto i da se pravis najpameten i da kritikuvas koga nekoj ke saka da se opremi so "budzetski" resenija ama kolku i da ti nudi nekoj, ako nemas pari dzabe e se, ne rastat parite na drvo. Jas imam mala srekja shto ke imam mala finansiska pomos od strana, pa zatoa i ke stavam malku poskapicki klimi, inace da ne bese taka, stap, ke lupav i jas Vivax-i ili Beko ili Gree-inja ili ST-inja od po 25000.
Pozdrav