Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Eden Multi 7Kw(do -20) so 3 vnatresni za spalnite , 1300evra
i Amber Nordic4,2Kw (do -30) za dnevnata 680eu
Za 2000evra i greenje i ladenje i vo najladnoto.
Bidejki nema izolacija na fasada I e vo kujka mozebi 5,5kw amberot e podobro resenie ali poskap e. Od toa so go imam I po teh. Specifikacii bi trebalo da spajga vo rang na 7kw, a 3,5kata vo rangot na 5,5 kw. Sepak dobro resenie e I bi bilo poekonimicno otkolku parno. Sega ke ispadni deka se favorizira no ne mi bese toa celta taka da kombinacijata mozi da bidi I so bilo koja kvalitetna klima.

Za vo spalnata mi preporacaa da stavam dve 3,5 kW bidejki postoelo shansa pri malku poniski temleraturi da ne zavrshi rabotà 5,5 kw. Jas sum mnogu za klimi, iako mnogu mi vikaat deka kukja, tolkav sprat ne se gree so klimi. Zgora na se, i zena mi e protiv klimi, nemalo da ni e topla kukjata utre den koga ke sme imale deca.

Parno so kotlinja na struja (Made in MK od max 300eu) ima eden kup novi stanovi napraveno...i 99% site novovseleni vo takvi stanovi na prvata smetka za struja baraat se otarasat od kotleto i zimaat inverteri.
Parno + na kotel na peleti da go napravis vo kukja za 120m2 ke te fati gjaol ipol (ako uracuas kotel + radijatorski sistem 4000ki ne ti ginat).....i PLUS posle nema ladenje pa ke dokupuvaat i klimi ko ke fati letoto pa investicijata stanuva uste poskapa.
Baska posle gledaat im letaat peletive trosat ko ludi pa od peleti vrtat na inverteri.
Ako dobro pratam na prethodnive strani 2jca veke peletite gledaat da gi otkacat.
Siromaviot sekogas dvapati plakja.
So vreme poarno so parite izolacija da stavi na kukjata nego sega da ja nabilda so kotel od 25Kw koj utre so izolacija na fasada ke mu bide prejak i ke trosi mnogu i plus letoska da si kupuva klimicinja.[DOUBLEPOST=1518127893][/DOUBLEPOST]
Za vo spalnata mi preporacaa da stavam dve 3,5 kW bidejki postoelo shansa pri malku poniski temleraturi da ne zavrshi rabotà 5,5 kw. Jas sum mnogu za klimi, iako mnogu mi vikaat deka kukja, tolkav sprat ne se gree so klimi. Zgora na se, i zena mi e protiv klimi, nemalo da ni e topla kukjata utre den koga ke sme imale deca.
Kolku kosta kotelot za parno i kolkava mokjnost mislis da stavis?
Sistem za Parno imas postaveno ?
Ako nemas izolacija letoska kako ke se ladite ?
Ko ke soberes sve poskapo ke te fati na peleti+klimi....baska potrosuvacka, lozenje, pepeli i cuda
Staj si klimi i so vreme ke si postavis stiropor....podobro toa nego da gi frlis parite za kotelot koj utre ke sakas da go prodades i prejdes na inverteri.[DOUBLEPOST=1518128858][/DOUBLEPOST]
Denes dobiv ponuda za postavuvanje na parno na peleti na 140 m2 sprat od kukja. 2500€, se komplet, so panelni radijatori, 25kW kamin.
Evo go 25Kw....se komplet 2500€....bez ladenje.....i kotelot prasalnik koj kvalitet e i sto Ejrovent ima.
A i za 25Kw vo klimi moze da napravam ponuda nema problem :)

Последно уредено:
Eden Multi 7Kw(do -20) so 3 vnatresni za spalnite , 1300evra
i Amber Nordic4,2Kw (do -30) za dnevnata 680eu
Za 2000evra i greenje i ladenje i vo najladnoto.
Samo namesto amber zemi si nesto drugo oti ke tu treba za greenje ne sa ladenje so laden vozduh pri defrost. :))[DOUBLEPOST=1518130671][/DOUBLEPOST]
Parno so kotlinja na struja (Made in MK od max 300eu) ima eden kup novi stanovi napraveno...i 99% site novovseleni vo takvi stanovi na prvata smetka za struja baraat se otarasat od kotleto i zimaat inverteri.
Parno + na kotel na peleti da go napravis vo kukja za 120m2 ke te fati gjaol ipol (ako uracuas kotel + radijatorski sistem 4000ki ne ti ginat).....i PLUS posle nema ladenje pa ke dokupuvaat i klimi ko ke fati letoto pa investicijata stanuva uste poskapa.
Baska posle gledaat im letaat peletive trosat ko ludi pa od peleti vrtat na inverteri.
Ako dobro pratam na prethodnive strani 2jca veke peletite gledaat da gi otkacat.
So vreme poarno so parite izolacija da stavi na kukjata nego sega da ja nabilda so kotel od 25Kw koj utre so izolacija na fasada ke mu bide prejak i ke trosi mnogu i plus letoska da si kupuva klimicinja.[DOUBLEPOST=1518127893][/DOUBLEPOST]
Ko ke soberes sve poskapo ke te fati na peleti+klimi....baska potrosuvacka, lozenje, pepeli i cuda
Staj si klimi i so vreme ke si postavis stiropor....podobro toa nego da gi frlis parite za kotelot koj utre ke sakas da go prodades i prejdes na inverteri.[DOUBLEPOST=1518128858][/DOUBLEPOST]
Evo go 25Kw....se komplet 2500€....bez ladenje.....i kotelot prasalnik koj kvalitet e i sto Ejrovent ima.
Kolku se zaleta vide moznost za da ja opravdas dilerskata politika poleka koci disi mislis deka nekoj svaka seriozno c c c c cc ...

@lleeoo
Mene koj kako saka neka me svati.....ama tebe ke te zapametat po ovie 2 posta i da izbegavaat AERI 18, nemas mnogu postovi ama pokorisen post daden od tebe kako licno iskustvo nemam procitano....ovie 2 posta ti vredat za sve pare....info za cela nacija da ne se zezne ko tebe :)

haha1.jpg
haha2.jpg
Ima nacin da se iskluci.....samo treba da ja smenis Vivaksot za Gree :D

Последно уредено:
ОК инвертери, туку некој да каже добра обична on-off клима? За ладење и греење до кај нула.

Оваа Gree Fairy ја гуглам, слабо информации, можеби е нова. АКо дава бар 2kW на 0, земам одма 3. @Strelec?

Ne "za vo spalnata" tuku "za vo dnevnata" sakav da napisham. Lapsus moj :-)

ОК инвертери, туку некој да каже добра обична on-off клима? За ладење и греење до кај нула.

Оваа Gree Fairy ја гуглам, слабо информации, можеби е нова. АКо дава бар 2kW на 0, земам одма 3. @Strelec?
Грее најтопло ве грее :)
да грее и лади т.е најбитната функција само Грее ја исполнува од ефтиниве, тоа на секого треба да му биде јасно, а со овие попусти ке стане и све појасно ;)
Еве еден Хјундаи On/Off на температура >+10C попладнечки у 3 саат снимен. Да ти е "милина" да го слушаш :)

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Грее најтопло ве грее :)
да грее и лади т.е најбитната функција само Грее ја исполнува од ефтиниве, тоа на секого треба да му биде јасно, а со овие попусти ке стане и све појасно ;)
Еве еден Хјундаи On/Off на температура >+10C попладнечки у 3 саат снимен. Да ти е "милина" да го слушаш :)
Brat, ovaa 100% e rasipana neshto, nema shansi vaka da brchit

Znaci aman vekje. Neznam vekje shto da pravam. Te ke se odlucham za parno na peleti, te za klimi, te neshto treto ke prochitam :-) site me ubeduvaat parno da stavam deka kukja od 120 m2 samo sk parno se greelo, se drugo bilo bezmisleno. Od druga strana so cenava na peletive, ke se oddam od pari. Sakam jas klimi da ispostavam vo site sobi, toa ne cinelo, hodnikot so shto ke sum go toplel, utre ke sum imal deca, otvori-zatvori na vratite ke pravele ke duvale klimite za dzabe. Toplotna pumpa mi e dosta nadvor od budzet. Covek stvarno da ne znae shto da napravi. :-)
Na temava ne se razgovara mnogu za peleti i malce teako e da dobies pretstava. Od moe iskustvo, imam i pecka na peleti i inverter, dvete great ako gi dimenzioniras pravilno no inverterot za 1/4 od cenata ja dava istata toplina.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

дечки... ме интересира дали некој слушнал или има воопшто некакво искуство со плински бојлери кои се користат како проточно бојлерче и како котел за парно? - случајно слушнав од комшија дека има таква работа и кај нас и дека може да се користи како котел за парно со тоа што водата ја загрева експресно брзо... некаде 3 или 4 минути загрева вода од 25 литра на температура од 70 степена (што не ми е не верно ни реално)...
еве линк од фб профилот на дечкиве ако некој е заинтересиран нека ѕирне да види...
https://www.facebook.com/ppionner/
интересно, ова не се слуша веќе..
Туку братучедми од Загреб пишува за новите плински бојлери што ги форсираат сега кај нив дека се опасни по безбедноста на луѓето
https://termometal.hr/blog/clanci/kondenzacijski-plinski-bojleri-17/

Na temava ne se razgovara mnogu za peleti i malce teako e da dobies pretstava. Od moe iskustvo, imam i pecka na peleti i inverter, dvete great ako gi dimenzioniras pravilno no inverterot za 1/4 od cenata ja dava istata toplina.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Jas nemozam edna rabota da razberam brat, pa te molam ako znaes da mi objasnis. Jas sega, a i vo narednive 3-5 godini, ako dade Gospod normalno da dobijam sega dete, ne mi treba da grejam nishto drugo osven dnevnata i malku spalnata, WCnjata ne mi e bitno da se topli, koga se kapam nikakov problem ne mi e edno kalorifervce da pushtam da poduvat 10 minuti. E sega, ako stavam sega parno na peleti, so 25 kw kotel, a koga ke se gream da ja gream samo dnevnata, i po malku spalnata i hodnikot, dali so toa pomalku ke troshi kotelot nego koga bi gi greel site sobi? Ili so drugi zborovi, dali kotelot na peleti si raboti i si lapa peleti bez razlika kolku sobi ti grees?
2500€ e krajnata ponuda shto ja dobiv za da postavam parno na peleti so 25kW kotel. Sega gledav, da stavam 5 klimi inverteri na spratov, 2*3,5 kW vo dnevna, i 3*2,5 kW za drugite 3 sobi bi me cinelo 2200€. Site okolu mene "me pritiskaat" za parno na peleti, najlogicno bilo, najmnogu rabota ke mi zavrshelo, i nema da sum troshel mnogu peleti, klimite ne bile za greenje na kukja, parno si bilo parno. Ke sme go stavele parnovo, a ke sme greele samo dve sobi, pa ke sme troshele premalku peleti.

@lleeoo
Mene koj kako saka neka me svati.....ama tebe ke te zapametat po ovie 2 posta i da izbegavaat AERI 18, nemas mnogu postovi ama pokorisen post daden od tebe kako licno iskustvo nemam procitano....ovie 2 posta ti vredat za sve pare....info za cela nacija da ne se zezne ko tebe :)

Прегледај го приврзокот 185367
Прегледај го приврзокот 185368
Ima nacin da se iskluci.....samo treba da ja smenis Vivaksot za Gree :D
Ma nemoj navistina cek da go prasam vlavot i floral :) sto ke kazat oni moze ke mi preporacat nekoj od tvoite modeli :))))))))))

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom