Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ima efekt ne se sekiraj ! Si vredi sekoj iskreno napisan zbor ! Potencijalnite kupuvaci toa i toa kako ke znaat da go cenat ! A najgolem dokaz deka ima efekt e aktivnosta na Gospodarite na tezgerinjata AKA IP Klonovite koi se pocesto i so se pobrojni smajlija pishat, repliciraat na nas i sami so sebe normalnoи мене ова ми падна во очи, дополнителен проблем е што секаде се пишува до толку и толку m2 и продавачот е начисто и 15 и 35 m2 е во декларираната граница,
а купувачот ќе си ја чука главата дали да купи предимензионирана клима или да не му задоволува,
на оние кои ќе ја погодат ќе си бидат задволни и ќе ја фалат и ќе велат дека другите лажат а тие што се изгореле ќе плачат и никој нема да им верува,
се на се многу треба да дораснеме за да водиме бизнис, бидјќи во нормален свет не се кријат податоци, не се додаваат квадрати, не се лаже и доведува потрошувачот во заблуда...бидејќи таму образот е поважен од профитот и како беше КУПУВАЧОТ Е СЕКОГАШ ВО ПРАВО,
а не како тука господин си додека да ги дадеш парите после:
-живееш на тераса,кога ја купиваш ти кажуваат дека троши колку ламба а дома ти лапа струја како панелка...
-немаш изолација,
-немаш ПВЦ дограма,
-лажеш климата ти е топ и ти грее ти преку леб бараш погача,
-ако се дрзнеш да провериш дали ги има декларираните карактеристики и мериш имаш кинески термометри кои не се точни а они да не мерат со ФЛУКЕ мерна опрема,
-па си требало да купиш поголема иако они напишале до 40 m2 а ти си ја монтирал во 30 m2,
-работиш во конкуренција и не оцрнуваш за ти да ќариш,
-си лажго, манипулатор, па дури и треба лични навреди да трпиш
-...
има многу што да се пишува за нечесноста и лажењето ама незнам дали вреди и дали ќе има ефект.
Koleshka ama fala za sovetite se nadevam deka ke se sredi ovoj `problem`. Inaku imam izolacijaМу препорачав на колегата по бренд @Dida123 да стави помошно грејно тело за да види посредно да не му се преголеми топлинските загуби!
И јас го имав истиот проблем излезе дека климата е ок а мојот простор има поголеми топлински загуби, од очекуваните.
Кај мене едно време така беа цевките па јас самиот си ги доизолирав, есенва со новата монтажа ми ги изолираа до крај! Незнам колку влијае фактички ама естетски е глупо тоа знам со сигурност.
Eve go moeto mislenje, mozebi nema da vi se dopadne, mozebi ne e tocno, no mene kako sto mi sece umot nema nisto bitno da promeni ako cevkite ne se dokraj izolirani, da bea celi neizolirani ce ima vlijanie sekako, no vaka kako sto e samo estetski propust. Na kraju kraeva izolaciata ne e semocna sepak i preku nea ima gubitoci, no za taka malecka povrsina na odavanje/zemanje toplina e epten minorna i nema vlijanie.Одлични совети, околу топлотните загуби и изолација, немам замерка, но кога се работи за клима-инвертер 5,5ка од така реномиран производител за греење на 40м2 (како вели изолиран простор) секако треба да вика сервис...
уште една работа, нема да замери Дида што ќе употребам нејзина фотка...
секако неможе кај неа да влијае толку многу на перформансите, ниту поради ова да прави чести дефрости.... но волку многу (претпоставувам повеќе од 10 цм) неизолирана бакарна цевка дали е добро извршена монтажа, та нели можеле мануелно да го доизолираат остатокот и да си завршат работа поштено.... дали ваква ситуација може било како да влијае на климата (негативно)... или можеби на нејзиниот капацитет...
прашувам и за мене![]()
![]()
Задоволството е поголемо, штом е колешкаKoleshka ama fala za sovetite se nadevam deka ke se sredi ovoj `problem`. Inaku imam izolacija![]()
Не знаеме дали одспротива терасата има ѕид? Ако има, лошо, ќе кружи истиот воздух ако нема никому ништо, ќе стави колешката уште целосна слика од терасата за мир у куќаEve go moeto mislenje, mozebi nema da vi se dopadne, mozebi ne e tocno, no mene kako sto mi sece umot nema nisto bitno da promeni ako cevkite ne se dokraj izolirani, da bea celi neizolirani ce ima vlijanie sekako, no vaka kako sto e samo estetski propust. Na kraju kraeva izolaciata ne e semocna sepak i preku nea ima gubitoci, no za taka malecka povrsina na odavanje/zemanje toplina e epten minorna i nema vlijanie.
Gledajci ja slikata napraven e eden ogromen propust i storen e eden drug vid diletantizam ili diverzija( monterite sekogas odat po linija na najmal otpor i ako ti ne se bunis oni ce si cutat ), sto montazata na klimata e na zidot kaj sto ne treba. Sega klimata ce go vsmukuva prakticno istiot vece ednas iskoristen vozduh namesto da si zema sekogas svez vece ne zagrean/oladen vozduh. Normalno bi bilo da e montirana na zidot sto e pod 90 stepeni koj e donekade staklen i kako takov e mozebi nepogoden, no toa e vistinskoto mesto. Kako sto e sega bilansot na potrosuvacka na energija ce bide mnogu zgolemen, pa ovde ce citame napisi deka klimata ne e dobra, deka pravi defrosti.........
A izmegu na drva I klima problemot e sto sum na 3 sprat i normalno koe e poekonomicno za invertor neznam kako bi gi greel drugite 3 sobiГи разгледав фотките. Не е страшна ситуацијата со монтажата, за жал тие се стандардите кај нас во Македонија. Се е медиокритетски одработено од почеток до крај, како кај 90% од другите корисници на клими. Жалосно ама тоа е...
За утеха, далеку си од ова почетно разочарување:
Прегледај го приврзокот 183769
Грееш 45 м2 неизолиран простор, добро е што климата сега те грее без да уклучуваш панелка. Прашање за милион долари би било колкави се твоите топлински загуби?
Се повеќе сум убеден дека климата работи релативно нормално според се презентирано од твоја страна.
Совети од мене би биле:
1. Пробај нешто да направиш околу изолацијата. Ако си во куќа, 10 цм стаклена волна или тервол на таванот многу ќе променат, а тоа е релативно евтина инвестиција. Топлиот воздух секогаш "бега" нагоре.
2. Пробај да се грееш на 23-24C наместо 26-27C. Секој степен дополнително ја оптеретува климата (и потрошувачката). Свесен сум дека тоа е субјективно, но пробај бар на ден, два и види колку често ќе прави дифрости дајкинот. Ако мрзнењето на надворешната се намали, со тоа и дифростите, ќе знаеш дали климата е во ред или треба да викаш сервис.
Daikin FTXB50 сепак е основен модел, но и да не е, не може да испорачува бесконечно топлина колку ти ќе посакаш. Секогаш има лимит.
Било која клима ќе (се обиде да) испорача онолку топлина, колку што твојот (неизолиран) простор губи. Колку подобра изолација, толку помали топлински загуби ќе имаш и климата помалку ќе се оптеретува за да ги надополни загубите.[DOUBLEPOST=1516005038][/DOUBLEPOST]
На вака општо прашање, одговорот би бил клима, 3 до 5 пати поекономично.
Да прашаше што е поудобен начин на греење (со поголем комодитет), одговорот би бил парно. Нема бучава, дување, дифрости ... ама ќе те чини 3 до 5 пати поскапо.
Pick your poison.![]()
Ако тргнеме да ги анализираме сликите на колешката Дида, ќе најдеме многу пропусти. Како што кажав, медиокритетска монтажа, но 90% се такви, излишно е да се коментира...Одлични совети, околу топлотните загуби и изолација, немам замерка, но кога се работи за клима-инвертер 5,5ка од така реномиран производител за греење на 40м2 (како вели изолиран простор) секако треба да вика сервис...
уште една работа, нема да замери Дида што ќе употребам нејзина фотка...
секако неможе кај неа да влијае толку многу на перформансите, ниту поради ова да прави чести дефрости.... но волку многу (претпоставувам повеќе од 10 цм) неизолирана бакарна цевка дали е добро извршена монтажа, та нели можеле мануелно да го доизолираат остатокот и да си завршат работа поштено.... дали ваква ситуација може било како да влијае на климата (негативно)... или можеби на нејзиниот капацитет...
прашувам и за мене![]()
![]()
@sasemkdA izmegu na drva I klima problemot e sto sum na 3 sprat i normalno koe e poekonomicno za invertor neznam kako bi gi greel drugite 3 sobi
Da nemav izolacija tocna e informacijata,no sega imame , inaku klimata e stara 4meseci a veke imase edna "medicinska intervencija"Ако тргнеме да ги анализираме сликите на колешката Дида, ќе најдеме многу пропусти. Како што кажав, медиокритетска монтажа, но 90% се такви, излишно е да се коментира...
Изолацијата кај Дида е нова за мене, јас се водев според стари информации:
Прегледај го приврзокот 183774
Секогаш останува опцијата да се јави во сервис и да се провери стручно. Ова нашево е повеќе како "прва помош", дали е пациентот (климата) за на клиника или може да помине со амбулантска терапија.
Што се однесува до тие десетина сантиметри гол бакар ... повеќе боде очи него што прави беља, како што кажа и @tzlatko.
Секако, најдобро е да си е се скоцкано по П.С., ама ете, ако нема малку балкански шмек, нема да знаеме каде живееме.
Има монтери/сервисери што намерно ги оставаат тие 10цм голи за идна одокативна детекција на кварови (мрзне или не и кое црево).
Тоа теоретски може да ја намали ефикасноста на климата за некој промил, ама му доаѓа како едно екстра отворање на прозор или врата од 1 минута дневно. Никој од нас не се замара толку за многу покрупни работи, а тек за ова не е вредно дефинитивно.
Ако правиме анализа на губитоци на тоа поле, најголем проблем се изолациите што ги покриваат бакарните црева. Тие се ептен шкарт, брзо ги губат изолациските својства, прони се на надворешни влијанија. Иронично, ама таа самолеплива трака со која ги обмотуваат монтерите е многу потрајна, воедно и единствена нивна заштита.[DOUBLEPOST=1516016201][/DOUBLEPOST]
@sasemkd
Ако треба одбери и атомска енергија, само не дрва. Луѓе сме, заслужуваме чист воздух.
Имаш избор на мулти сплит варијанти, една надворешна единица, неколку внатрешни (според потребите). Ако сакаш да заштедиш, тогаш ќе правиш екстра компромис. Една квалитетна моќна клима и сите врати отворени.
Ова се како опции за размислување. За конкретни идеи, предлози, треба да пратиш скица на просторот со информации за изолација и се како што е редот. Добрите луѓе тука на форумов ќе се обидат да ти помогнат, на крајот сепак ти ќе си одлучиш што е најдобро за тебе.
Напротив тоа не е никаков проблем. На 3ти кат не е проблем да се намести клима.A izmegu na drva I klima problemot e sto sum na 3 sprat i normalno koe e poekonomicno za invertor neznam kako bi gi greel drugite 3 sobi
без да протежирам било кој бренд, еве ти едно корисничко искуство (од членовите кои пишуваат на темава), за куќа од 200 квадрати кој што се грее ми се чини со три клима-инвертери, па сега ти види:Na sto e poekonomicno za greenje parno na struja ili Klima invertor.100m2 sprat. Salon kupatilo.3 sobi I hodnik.
Pa so samoto kupuvanje na mobilniot klima ured ima sed za crevoto da se izvadi niz prozor a pritoa da ima i dihtuvanje ili pak da se stavi crevoto vo dupka za odzakА цревото за воздух како ќе го извадиш надвор без да те мава промаја од дупката!?!?
Eve na klimi mk ima i so opcija greenje i ladenje https://klimi.mk/product.php?id=168Кај виде мобилни клими за греење?
Јас само за ладење сум сретнал!