- Член од
- 2 октомври 2017
- Мислења
- 183
- Поени од реакции
- 330
Eve okolu potrosuvackata kaj dajkinot na odrzuvanje 20 stepeni koga ne sum doma trosi 650 w koga kje go pojacam kreva potrosuvacka na 2000 pa i jace ali ova 650 me utesi ince kje ja krsamracunam da potrosi 3000 denari minimum sto e premija za greenje neizolirana kukja so salon 45 m2 i plus hodnik i spalna i kupatilo okruglo 70 m2
Малце е саенс фикшн дека грееш 70м2 куќа со една клима. Пробај измери температура на повеќе места од куќата, да не имаш 15 степени на многу места.
Еве на пример, мерачот редовно стои на другиот крај од собата на 3.5 метри од климата, на 1 метар висина. Еве како покажува во моментов.

Го ставив на паркет во ќош, под климата, до вратата, каде не доаѓа директно топол воздух од климата. Промаја од врата што се отвора, ладна плоча и недостаток од топол воздух и резултатот е:

Таа една клима што ја имаш не може ни приближно да издува воздух за 70м2 ниту тој воздух да дојде сегде кај што треба. За 70м2 треба 24000бту клима, а пошто куќите (без изолација) имаат 3-7 пати поголеми загуби, треба толку пати појака клима од 24000бту, а најдобро 3 клими, но секој според потребите, веројатно ти е топло таму каде што ти треба а на другите места треба да биде млако. Но надворешните температури може да одат 10 степени подолу во секој момент..
Физика си е физика. Без разлика на поедини мислења.
Ne znam bas za ova, kaj mene na treta brzina provereno trosi najveke struja i slusam nadvor deka kompresorot e pooptereten to est se slusa kako gi zgolemuva vrtezite.
Климата се мачи ако вентилаторот е на минимум.
На максимум е најрастеретена.
Што поголем проток низ изменувачите надвор и внатре толку поефикасна ќе е климата.
Еве вака сакам спротиставени мислења и дискусија. Јас треба уште малку да истражам пред да донесам свое мислење.
А во меѓувреме, стасаа дел од мерачите.

Последно уредено: