- Член од
- 2 март 2017
- Мислења
- 1.396
- Поени од реакции
- 441
Jas imam vivax aezi 18 btu gream 55 m2 vo najladnoto super si greese samo bese pobucna bidejki imase mraz na nadvoresnata edinica ( vo dolniot del ke luleto ) okolu 1,5cm mraz defrost pravese na saat saat ipol od izolacija imam sendvic dzit so 5 cm stallena volna i termofasada so 5 cm stiropor najgolema smetka 5.500den.Gi montirav bas na den pred Badnik, pred da ja montiram ednata ja rasturiv vnatresnata i nadvoresnata edinica, si praevme obuka, da vidam dali ima se sto e opisano filtri, jonizator, ekspanzionen ventil, senzori nadvor , senzori za pritisok, greac na kompresor i sasija, ekspanzionen ventil. Ja pustam najprvin ednata vnatre bese 8-9 stepeni, nadvor -15 moze i poveke. Rabotese moze 10 min i prekina, e cudam sto e rabotava, izlegov nadvor i gleam pravi defrost, mi padna cudno mnogu brzo napravi. Potoa cela zima ne zastana za defrost ili ne sum ja primetil. Sto napravi, gi uci uslovite na rabota i potoa ja regulira ekspanzijata ( so frekfencijata na kompresorot i ekspanzioniot ventil) se so cel da ne i zamrzne nadvoresnata edinica. kondez ima ama ne mrzne. Moze da regulira bidejki ima predimezionirani izmenuvaci vnatre i nadvor (dvoen izmenuvac). Znaci mnogu ok sklopena masina i softveriski i hardverski usoglasena. Na -7 ja dava nominalnata moknost na greenje(3.7kW). Najvisokata smetka mi bese 4900 denari. izolacija imam? sendvic 16/10/16 i rehau prozori so termopan.
Mozam da kazam deka licno sum zadovolen od klimata normalno ima i pojaki i poslabi klimi no od vivax-ot sum zadovolen do sega.[DOUBLEPOST=1511201132][/DOUBLEPOST]
Dali imas gumici baferi na klimata na nadvoresnata edinica za namaluvanje na bucavata i vibraciite?Некој има предлог како да се намали буката од надворешната единица? Голема мана на Хансол -20 се покажа големата бука која пречи особено навечер. Ако бучи сега на вакви температури од 0 до 10 степени на пониски температури можи да е само полошо.