Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ko sto pisa i Vanlok pred se cuvstvoto na ladno duvanje sto go dobivas e ako klimata direktno duva vo lugjeto plus vo 90% slucaevi toa se lugje koi nemaat iskustvo so greenje na klima i se nenaviknati..
E aj sea...koga te duva fen tebe ladno ti e?....ladno e 30C toplo e +40C...so 200W i izduv od kolku imase tvojata na minimum 600m3? pa toa ne da e ladno nego studi[DOUBLEPOST=1509748596][/DOUBLEPOST]@gigovit
Samo edno prasanje, dali za tebe odrzzuvanjeto na zadadenata temperatura e podolgiot ili pokratkiot period vo denot (vo 24casa) ?
Ili preku Grafikonot da ti pojasnam.....ti si pogolem del vo denot vo plavata ili vo crvenava kolona ?
RAS-B16N3KV2-E1_Heating2.jpg

Последно уредено:
Da se pofalam I jas so mojata nova klima od Gree potocno za gree Amber nordic 5.5kv. Sakam da spodelam pozitivno iskustvo zasega na ovie temperaturi pa se nadevam I na poniski temperaturi bi greela bez problem. Odlicna klima so ogromna nadvoresna edinica I dosta teska okolu 63 kg sto pretstavuvase mal problem za monterite I montazata. Mislam deka za 50m2 nema da bidi voopsto problem bidejki stvarno ima golem protok na vozduh I duva dosta topol vozduh I za brzo vreme zatopluva. Montirana e eve skoro dve nedeli I sekoja cest za monterite sto dosta profesionalno si ja zavrsija rabotata. Slikite se od denot koga se montirase IMG_20171014_082547.jpg IMG_20171016_150434.jpg IMG_20171021_112027.jpg

@Sportage
Cestito druze za ubavo da e so zdravje da se sluzi, zemi eden Termometar da gi ubieme so cifra na izduv u najladnoto ovie manipulantive :)

Последно уредено:
Inace denes mi ja montiraa klimata Daikin ftx 50 gv. Do sega sum nemal nikakva klima, go procitav cel forum i da spodelam impresii.
Со здравје да се топлиш и долго да те служи.Па сподели искуство како си задоволен иако не се сомневам дека ќе бидеш :).

E aj sea...koga te duva fen tebe ladno ti e?....ladno e 30C toplo e +40C...so 200W i izduv od kolku imase tvojata na minimum 600m3? pa toa ne da e ladno nego studi..
Pa toa ti zboram ako zastanes pred nea ke ti smeta ama ako duvka vo prostorija koja e zagreana i paralelno ili normalno vo odnos nao tebe nema toa da go osekjas. So treba da pravi da duva toplo ako postignala zadadena T?

@Strelec
Nabaviv merac na potrosuvacka pa I ako najdam termometar bi izmeril I bi postiral temperatura na izduv sekako poentata na grupata e da se spodeluvaat iskustva I da se bide objektiven. Inache me bendisuva rabotata na klimata I toa sto ne se maci da postigni posakuvana temperatura. Vo prosek potrosuvacka e okolu 1,2 kv znaj da padni I na 800w a I da povleci I do 2 I povejke se so cel pobrzo da postigni posakuvana temperatura no so takov zezok vozduh brzo ja namaluva potrosuvackata.

Da se pofalam I jas so mojata nova klima od Gree potocno za gree Amber nordic 5.5kv.
Со здравје да ја користиш, па сподели искуства.[DOUBLEPOST=1509750652][/DOUBLEPOST]
Veke 5-6 min odrzava so 200V mojot u momentov pratam...
На која темп. и фан е подесена? Кај мене испод 320вт ја немам начекано.

Последно уредено:
Da se pofalam I jas so mojata nova klima od Gree potocno za gree Amber nordic 5.5kv. Sakam da spodelam pozitivno iskustvo zasega na ovie temperaturi pa se nadevam I na poniski temperaturi bi greela bez problem. Odlicna klima so ogromna nadvoresna edinica I dosta teska okolu 63 kg sto pretstavuvase mal problem za monterite I montazata. Mislam deka za 50m2 nema da bidi voopsto problem bidejki stvarno ima golem protok na vozduh I duva dosta topol vozduh I za brzo vreme zatopluva. Montirana e eve skoro dve nedeli I sekoja cest za monterite sto dosta profesionalno si ja zavrsija rabotata. Slikite se od denot koga se montirase Прегледај го приврзокот 179786 Прегледај го приврзокот 179787 Прегледај го приврзокот 179788
So zdravje da si ja sluzis kolku pari ja zema

Autofan (sekogas) 22C zadadena, 23.6C na usis i tolku negde i T vo prostorot. Zboram za kratok interval od po 5-6 min posle koj gasi. Inace vo najgolemiot del i ja primetuvam tuka deka drzi okolu 350W potrosnja sega u toplovo.

Autofan (sekogas) 22C zadadena, 23.6C na usis i tolku negde i T vo prostorot. Zboram za kratok interval od po 5-6 min posle koj gasi. Inace vo najgolemiot del i ja primetuvam tuka deka drzi okolu 350W potrosnja sega u toplovo.
Можно дека е пониска зададена, јас на 24ц ја држам.

AIIIIII KAKOV PREVID PU PU NE VAZI :eek:
Bilo stisnato na amperaza da pokazuva a posto mi e visoko montiran stekerot ne sum videl ubavo ni tockata posle dvojkata a sekogas mi e namesteno kaj Vatazata normalno. So 422W potrosnja duva mlako nakaj toplo na raka cuvstvo u momentov..

Е така веќе може :).Ми падна чудно зошто деклариран мин. е 400вт.

Inache me bendisuva rabotata na klimata I toa sto ne se maci da postigni posakuvana temperatura. Vo prosek potrosuvacka e okolu 1,2 kv znaj da padni I na 800w a I da povleci I do 2 I povejke se so cel pobrzo da postigni posakuvana temperatura no so takov zezok vozduh brzo ja namaluva potrosuvackata.
Со убаво и со здравје да се грее... :)
За 50м2 и не е толку многу (само кажи каква изолација имаш?)

Ko sto pisa i Vanlok pred se cuvstvoto na ladno duvanje sto go dobivas e ako klimata direktno duva vo lugjeto plus vo 90% slucaevi toa se lugje koi nemaat iskustvo so greenje na klima i se nenaviknati..
So 422W potrosnja duva mlako nakaj toplo na raka cuvstvo u momentov..
E добро де, наместо како 2 сијалици троши како 4 сијалици. :)

Инаку повеќе пати сум напишал дека е мерење на ташаци, мерењето на темп на издув. Освен како дијагностичка мерка, се разбира.
Тука не ни зборувам за разните можни малверзации што беа спомнати (фен и остало), туку некој што собата цело време ја држи на 28степени (или и такви што и на повеќе греат), кога ќе пушти најспор издув ќе измери повисока температура одошто некој кој грее на 24с и накратко пуштил на 28с за да си го мери со овој претходниов. Така и НЕО може да поставува рекорди (на пролет). :)

За мене важно е само следново:
- климата да го загрева просторот без сметање на луѓето (овде е важна и поставеноста и правилно димензионирање)
- загревањето да биде економично (а ова зависи и од правилно димензионирање, но најмногу од соодветна изолација на објектот, односно што помали топлотни загуби)
- инвестицијата во климите да се извади самата себе за 5 до 7 години користење (во однос на трошокот за друго греење со струја).

Со тоа што признавам дека постои и нешто што го викаат ентузијазам и влегување во детали. Која клима нуди најдобар СОР и во какви услови, максимални температури на издув, итн. Секој со своето, мене не дека не ми интересно и тоа, но погоре набројаните три ставки ми се примарни. На крај памет не ми паѓа да мерам било што друго освен температура по собите и потрошувачка. :)

За мене важно е само следново:
- климата да го загрева просторот без сметање на луѓето (овде е важна и поставеноста и правилно димензионирање)
- загревањето да биде економично (а ова зависи и од правилно димензионирање, но најмногу од соодветна изолација на објектот, односно што помали топлотни загуби)
- инвестицијата во климите да се извади самата себе за 5 до 7 години користење (во однос на трошокот за друго греење со струја).

Potpuno se slagam (y)(y)(y)
Bi dodal samo da ima dobro programiran autofan..

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom