Ne treba da se bide sarkasticen. Zagaduvanjeto e realen problem i ako ne se prevzeme nesto ke se istrovime i ke se isporazboleme site od bolesti na disnite organi. Za grev se decata, nadvor covek ne smee da gi pusta. Treba da se najde nekakvo resenie, ovaka ne moze veke.
Vo lisice veke pocna da smrdi navecer i nasabajle.
Aj da pojasnam, moze ne sme se razbrale
Ne sporam deka se zagadi Skopje, bas naprotiv toa mnogu me boli.
Ne se zagadi Skopje od drvata, tuku od prenatrupanost! Tie sto dosle tuka i sega popuvaat, imaat opcija kade da se vratat ako ne im cini, jas NEMAM, i mene ne mi smeta zagadenosta, a niv im smeta a?
Tocno deka i porano imase zagaduvaci - Cementara, Zelezara, Ohis itn...ama za cudo nemase magli i smogovi po 2 meseci, i mozese da go vidis Vodno jasno. Sega zatoa ima x10 koli od prethodno, x10 stanovi, mnogu poveke luge i normalno deka zagadenosta e pogolema. Najgolem faktor e losiot urbanizam, se napravija od baraka vo koja ziveele 4ca - zgradi vo koi ziveat 44ca, nema provev i ostanati dobro poznati faktori. Site sakaat da im bide se blisku, sakaat da ziveat vo Centar, a imaat po 2 koli/covek (da se vovede primer pogolem danok za tie sto imaat po nekolku koli,a ziveat vo Centar moze ke bide edno od resenijata).
Pred 20 godini skoro site se greeja na drva, pa ne bese volku zagadeno, priznavam. Ne e zagadeno samo vo zima, kaci se na Vodno preku leto osobeno nautro, i ke vidis kakov smog ima celo vreme.
Ne e za tuka postov, ama se nametna temava.
Vo vrska so greenjeto, moeto mislenje go kazav pogore. Siromastijata pred se, a posle toa i neukosta si go pravat svoeto. Treba da se stimuliraat i finansiski da se pomognat korisnicite da stavat izolacija primarno, a posle i na fen ako sakaat neka se great. Site znaeme zosto se subvencioniraat peletite, za nekoi poedinci posle da profitiraat. So dobra izolacija nad 15cm i so 3ka klima ke se grees, i me raduva sto veke lugevo stanaa svesni i go praktikuvaat toa, ama golem del od populacijata si e old school.
Eve nekolku sliki od nedomakinski trosenje na drva, i za sreka ne e kaj nas, tuku pretpostavuvam nekade vo eko neosvestenite zemji (mala sala, ne skokajte odma)