Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво на сите ме интересира клима со инвертер Vivax 3,5 имам просторија за греење 15 м2 кој модел е добар планирам цела зима да се греам на клима Поздрав

http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=E6799FE17E7C874EBF5D838A957088C8
Придобивки од гасификацијата има и за граѓаните и тоа директно преку намалување на нивните сметки и тоа за 7 проценти за оние кои се греат на дрво, за 35 проценти за оние кои сега се грејат на струја, и поевтинување за над 50 проценти за оние кои користат друг вид на течни и тврди нафтени горива,

Дали го делите ова мислење ?

Со здравје да си ја служиш!

Браво кај тебе е 10цм, кај мене е голиот минимум 5цм, само затоа што на жена ми и сметаше што виси под трегер, па го теравме Зоки да ја израмни :)

Јас мојата ја терам стрикно на ауто, 24 или 25 зададена преку ден, ноќе 22-23. Точно е тоа дека кога е блиску температурата до зададената, млако дува ама тоа е и поентата да не троши струја. Околу 330-350W, пониско на греење не сум ја видел (изгледа тоа е долна граница).

Лани на "топлата" зима, дневен просек ми беше околу 5KW дневно на потопло и 8-9 на ладните денови.

Инаку баш пред некој ден (саботата ако не се лажам) околу 9 сабајле ми текна да ја опнам на 32Ц зададена и да видам потрошња и температура на издув. Надворешна температура беше околу 10Ц(моја претпоставка). Крена 1500W на почеток и после се стабилизира на 1200, на издув добив 50-51Ц.

Вака се мери температура на издув така? Баш читав тука пред некоја недела за температури на издув па сакав да видам чисто информативно. Можете сеа од овие податоци да извадите COP?

Инаку и кај мене е нешто над 3 метра бакарот, и вакумирана. Нема гумици, се држи на два штрафа само, и треба да залепиш уво до нејзе за да чуеш дали работи.

10sm ima do tavanot, 3,5m bakar, i ja vakumira da. 20 kw ima potroseno za 2 nedeli so povremeno uklucuvanje. Na kolku treba da e namestena?

Sent from my HTC Desire 310 using Tapatalk
[DOUBLEPOST=1476317505][/DOUBLEPOST]Не ми е јасно како на тие што се грејат на дрва ќе им се намалат сметките за 7 посто?
Ако ги конвертираат Македонски шуми пилите на гас наместо на бензин :D

35% на тие што се грејат на струја?! И ова ми е небулоза... Гас во домаќинства нема да видиме за добри 3-4 години, според мене... така да ова ми личи на евтина реклама пред избори.

http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=E6799FE17E7C874EBF5D838A957088C8
Придобивки од гасификацијата има и за граѓаните и тоа директно преку намалување на нивните сметки и тоа за 7 проценти за оние кои се греат на дрво, за 35 проценти за оние кои сега се грејат на струја, и поевтинување за над 50 проценти за оние кои користат друг вид на течни и тврди нафтени горива,

Дали го делите ова мислење ?

Attachments

• IMG_20161008_094720.jpg
    IMG_20161008_094720.jpg
    349,4 KB · Прегледи: 32
  • IMG_20161008_094643.jpg
    IMG_20161008_094643.jpg
    486,2 KB · Прегледи: 34
Последно уредено:
@mt07485 ако сакаш да израчунаме COP ќе мора да ја измериш и Т на усисот горе на климата, и ставија рачно на 3-та брзина, нормално ќе ни ја кажеш и потрошувачката во тој момент

Pero drugar ne se fakjaj za dve tri raboti sto ti vlegle vo glava od citnatoto..rascitaj ubavo i vnimatelno nanazad barem edno 100 strani i ke mozes da razmisluvas poseopfatno..
Vikas carierot imal najmal protok i sto mislis deka ke ti raboti so najmaliot vo prostorija koja ima golemi toplinski zagubi?? Ke urla i ke duva jako za da postigne pa ke smiruva na sredna brzina na izduv ostavi komentarive od denovive koga e blago esensko ladno.. Se nadevam me razbiras sto sakam da ti kazam site nie pominavme niz ova i si cukavme glava sto da zememe ama pa nema drug nacin ako sakas da napravis pravilen izbor.. Prioritet ti e izolacijata, barem i sitna dihtung lenti n prozori i na vrati i ako nemozes nadvoresno togas napravi vnatresna izolacija ama ne go ostavaj taka prostorot i ne odi so jaka klima pa vo idnina ako izoliras ke iskoci dekaa si ja preplatil bezveze zasto si brzal plus ekonomicnosta na pogolemata klima e pomala od pomalata koja bi odgovarala vo tvojot postoecki ama izoliran prostor.. Pravis izbor za barem narednite 6-7 god i zatoa napravi go vistinskiot..
Не викам дека кариерот има најмал издув сигурно има и други такви клими, а што се однесува до изолацијата непланирам да ставам поради икс причини, ама затоа прозорите ги задихтував максимално колку што можеше. Е сега да знам дека ќе поминам со јака 3,5ка нема воопшто да се замарам со поголема, затоа мислам дека подобар избор е да има нешто плус него да фали кога ќе е минус надвор.

Последно уредено:
Е тоа не ми текна. Немора да ја ставам на најако, секако дека во тој момент беше на фул вентилаторот.

Ај да претпоставиме дека било 25-26, колку би бил цоп-от?

@mt07485 ако сакаш да израчунаме COP ќе мора да ја измериш и Т на усисот горе на климата, и ставија рачно на 3-та брзина, нормално ќе ни ја кажеш и потрошувачката во тој момент

Ајде стручњаци, ми треба клима која ќе служи за греење на деловен простор - дуќан од 25 м2 , излог свртен кон југ, четирисезонско стакло со висина на кров од 3м, локација во Гевгелија. Прва недоумица ми е дали за овој простор ми е потребна 9-ка или 12-ка ?

Ајде стручњаци, ми треба клима која ќе служи за греење на деловен простор - дуќан од 25 м2 , излог свртен кон југ, четирисезонско стакло со висина на кров од 3м, локација во Гевгелија. Прва недоумица ми е дали за овој простор ми е потребна 9-ка или 12-ка ?
Да беше стан доволно ќе беше 9-ка
Бидејќи е дуќан, со влези-излези, може и 12-ка
Но и со 9-ка ќе поминеш. Не е секој ден многу ладно

Е тоа не ми текна. Немора да ја ставам на најако, секако дека во тој момент беше на фул вентилаторот.

Ај да претпоставиме дека било 25-26, колку би бил цоп-от?
COP 5,5 ако дувала на најјако и ти трошела 1200w

@mt07485 da prasam kolku kvadrata grees so Hitachito tvoe, so kakva izolacija i dali e vo kukja ili stan?

Еве и јас да споделам позитивно инфо за греење со инвертер.
После долго читање и барање земав Hitachi RAK-35RPB/RAC-35WPB од Техноклима. Ме фати 41000 ден., плус монтажа 4300. Монтирана (од мајстор Зоки) во нов стан (прва зима) со еден надворешен ѕид, свртен на запад, греен од сите други страни (мада под мене нема никој вселено), со 10цм стиропор и пвц прозори со 3 стакла. Греам 50м2, распоредот во аттач, внатрешната е монтирана во дневна над прозорот (дува накај влезна врата). Од кога ја монтирав ( пред нова година) работи 24/7 (со пауза од 15 дена кога ни пуштија пробно парно). Подесена од 8 сабајле до полноќ на 23-26 степена додека навечер ја ставам на 20-21, вентилаторот на ауто. За сега сум презадоволен, успева да го згрее цел стан (врати од спални цело време отворени, кон купатило чат пат), во најодалечената спална е 22Ц а во детската 23Ц. Во дневна не е претопло (22-24) бидејќи перките ги кревам нагоре и вертикалните ги усмерувам према спалните. Потрошувачката не кренала над 350W, освен кога ја пуштивме првиот ден ама тогаш станот беше 8 степена а и тогаш над 1500W не отиде. Дефрости има ама се занемарливи, едно време ги приметував, од прилика на секој сат по 3-5 минути (ваљда програмирани) а сега не се замарам со нив пошто си брка работа солидно.
Интересно е што кога не работи компресорот троши 4-5W (сликата во атач) и исто толку кога е на офф, во стендбај. За жал сабајле по грешка ја избришав сликата со акумулирана потрошувачка, ќе сликам па ќе ја пуштам, ама потрошувачката за последниве 4 дена е неполни 17kWh, што значи во просек по 4,25kWh на ден. За компарација, во погорниот пост пишав за Дормео проточната чешма, нејзе да ја оставам саат и кусур време да работи ќе потроши колку климата што грее 50м2 за цел ден.

Надворешната единица е екстремно тивка, нема никаква бучава ниту вибрации а и внатрешната исто, го нема она крцкање на пластика. (Само ме јаде јанза што се држи на 2 штрафа и тоа само напред, никако неможеа да протнат рака да стават уште еден најмалце). Ако има некој предлог како би ставил би му бил многу благодарен. Ќе сликам и тоа да видите.

Како мана сега за сега би навел во одредени ситуации е малку трома. На пример ако промениш температура од 24 на 25 и одма потоа кликнеш да смениш брзина на вентилатор или да смениш позиција на перка, не реагира. На далечинското стои дека си кликнал ама перката не мрда. Треба да почекаш едно минута-две па и три па потоа проработува.
Исто и со инфо копчето имам проблем, каде што јавува моментална температура (не сум сигурен дали чита од сензор во самото даљинско или од внатрешната) и потрошената струја. Температурата е ок, секогаш дава вредност ама потрошња некогаш јавува а некогаш не.

И за на крај, тоа дувањето се осеќа, кој неможе да го трпи нека не зима ваков тип на инвертер нека зема воздух-вода па на радијатори да тера. За среќа моја, мене не ми смета и на жена ми исто а децата се мали па не се жалат :)
Исто така заклучив дека империтив за евтино греење-ладење е да имаш топ изолација. Во тој случај, што се вика и со свеќи можеш да се грееш :) Ама убедливо најевтино би било со инвертер.

Ако нешто сум испуштил слободно прашувајте, стојам на располагање.

@mt07485 bravo za temelniot star post koj go imav citnato ama nemozev da go najdam..
Te prasav za goleminata zasto me zaintrigira so potrosuvackata od kako sto velis prosek dneven vo potoploto 5KW a vo poladnoto 8-9KW a pamtev nekoj 50m2 deka imas kazano sto eve i mi potvrdi i e fantasticno malce iako pa ti imas super toplo komsisko opkruzuvanje, ima super izolacija i najmala mozna nadvoresna izlozenost na prostorot i kaj tebe zagubata e epten minimalna. Grubo i okruglo gledano ti kaj tebe vo najladnite denovi mozes da zagrevas so eden kalorifer so okolu 1300W jacina bez problem.. Bi te doprasal da ne ima nekoi cevki parno da pominuvaat po vertikala?[DOUBLEPOST=1476379455][/DOUBLEPOST]
Sabajlevo cela zamrzna defrost ne pravi sto moze da bide
Vikaj gi da proverat so drugo moze da bide.. Osven ako ne ja tepas na max T zadadena na daljinsko i full izduv brzina ama pak na ovie blagi T da izmrzne vaka ne ke e na arno..

Последно уредено:
@mt07485 bravo za temelniot star post koj go imav citnato ama nemozev da go najdam..
Te prasav za goleminata zasto me zaintrigira so potrosuvackata od kako sto velis prosek dneven vo potoploto 5KW a vo poladnoto 8-9KW a pamtev nekoj 50m2 deka imas kazano sto eve i mi potvrdi i e fantasticno malce iako pa ti imas super toplo komsisko opkruzuvanje, ima super izolacija i najmala mozna nadvoresna izlozenost na prostorot i kaj tebe zagubata e epten minimalna. Grubo i okruglo gledano ti kaj tebe vo najladnite denovi mozes da zagrevas so eden kalorifer so okolu 1300W jacina bez problem.. Bi te doprasal da ne ima nekoi cevki parno da pominuvaat po vertikala?[DOUBLEPOST=1476379455][/DOUBLEPOST]
Vikaj gi da proverat so drugo moze da bide.. Osven ako ne ja tepas na max T zadadena na daljinsko i full izduv brzina ama pak na ovie blagi T da izmrzne vaka ne ke e na arno..

Na vtora brzina na 25 stepeni me cudi zasto ne pravi defrost

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom