Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Мислење за климите za 35m2 или дадете предлог за цена до 50000-60000ден?
GREE LOMO GWH18QD-K3DNA1G
Daikin FTXB50C/RXB50C
PANASONIC CS-UE18RKE
Споредуваш кинез, со јапанци! Даикин е самиот врв во климатизацујата, со 5-6 бренда (и тие јапонски) најдобрите топлотни пумпи на Свет, другиот јапонски бренд во опцијата што ја имаш е Панасоник, кој беше втора лига во климатизацијата се до лани кога го купи (превзеде) делот на Sanyo за топлински пумпи, кој исто така беше врв во климатизацијата и греењето.
Е сега ќе те убедуваат дека и Gree е Daikin, дека заедно развивале компресори во Ланда.... (што се манда у ладна вода!?).... и тн и тн и дека е сличен па прочитавме и подобар од Daikin... е сега за Low Budget клиенти и навистина развиваат клими и со Gree за посиромашната целна група.... и со тоа го земаа најголемиот колач од оваа бранша (кинескиот пазар им троши 80-90% индискиот такуѓере и сега јасно ти е зошто ... На времето најтиражен весник во светот беше Жен Мин Жибао, глумец со најголем број фанови во Свет беше Бата Живојиновиќ (затоа што беше најпопуларен во Кина)... денес е некоја Индиска глумица, на која овие денешниве холивудски можат вода да и носат по број на фанови, дури и по заработка! Но тоа (тиражот) како и за климите и инвертерите никако не значи дека се најдобри или дека по квалитетот се доближени до јапонците, од кои некои модели и можеби се склопуваат во Кина, но тоа го прават по нивни стандарди на работа нивни инженери, најнова технологија, контрола и слично (Исто како што го прави и Мерцедес или незнам кој) високи стандарди...а не се прават у гаража или у хангар некој вон европски или УСА стандарди, макар и да е со јапонска технологија такво едно производство но се разбира со застарено... Види не велам дека Кинезите еден ден нема да развијат нешто и за лична потрошувачка, како што за престиж развиваат вселенсли програми, оружје и тн и тн... но до ден денешен немаат ниеден производ за лична потрошувачка кој е приближно сличен на европскиот јапонскиот или американскиот стандард па ниту во климатизацијата или ајде имаат еден бренд од мобилните телефони кој само се приближи....
Тие вообичаено само копираат и ден денес го прават тоа Еве ти еден пример..
Кинески Хамер A black Dongfeng ‘Hummer’ police car in China
dongfeng-brave-soldier-1-660x545.jpg

...
dongfeng-hummer-china-2-458x307.jpg

и амерички Хамер...
hummer-h3-concepts-photo-233424-s-429x262.jpg

ама кинескиот коштал 50,000$ помалку, а бе види, кошта, ама каде ќе те извози кинескиот, каде америчкиот, колку ќе те трае кинескиот, колку америчкиот, колку си сигурен во кинескиот (колку звезди на креш тест има, а колку америчкиот)...
Или појди од себе... кои патики би ги купил? Кинеските во Runners кои чинат 2200,,,2,300 денари или Reebok на 50 метри во ГТЦ кои чинат 2800 или 3,000 или Nike нешто поскапи кои веројатно пак се направени во Кина или Малезија???
Да се вратам на темата, за 1,000 Евра буџет сигурно имаш подобар квалитет од кинезот во јапонските брендови што ги спомна или за некоја иљадарка повеќе исто од врвниот бренд во климатизацијата и затоплувањето Mitsubishi....
знаеш не е се во тежината на надворешната, колку чила фреон имал колку ЦОП колку воздух у саат 800-900м3... иако се многу битни и тие податоци, но најбитен е квалитетот на производот! Колку тој производ од својата употребна вредност ќе губи со текот на годините, колку кварови ќе имаш, колку години ќе те служи.... сите губат на употребната вредност те на квалитетот со тек на годините, јапонските најмалку, сите се расипуваат, само не јапонските... или ова беше реклама за Toyota (сеедно) голема вистина! Јапонските брендови се докажани со квалитет и се стари по 50-100 години! Кинеските 50-100 месеци... па сеа ти види!

Ke ima ke ima.. Ako ne se lazam 3-4ta godina veke kako postojat nasekade parapetni edinici a site proizvoditeli uste gi prodavaat poskupi najmalce 30% od istiot ziden model (citaj ista nadvoresna edinica)
, demek nov izum a mozda u materijal i izrabotka i poeftini veke im izleguvaat..

Da nemav malo dete doma nisko ke ja montirav definitivno.. Ama ke podporasne fala Bog pa ke se razgleda ovaa opcija pak..
Внатрешната единица е реално прилично поскапа поради материјал и изработка, плус е поголема па транспорт и слично и се прави разлика. Тука е и делот на производителот да заработи повеќе но и делот дека производствениот квантитетот е помал што ја качува цената, кога ке се собере да испаѓа до 20-30% поскапа што и не е секогаш толку . Пример моделите на грее и вивакс сега немаат баш голема разлика. Но кога ке го ставеш ефектот на греење дека е прилично поголем се исплати многу.

За проблемот со мало дете искрено не го гледам јас, луѓето имаат шпориња на дрва сред соба каде може страшно да се повреди мало дете па ги внимаваат, од климава нема опасност, малку повеќе внимавање да не направи повеќе беља одколку повреда и тоа е тоа.[DOUBLEPOST=1475794274][/DOUBLEPOST]
Споредуваш кинез, со јапанци! Даикин е самиот врв во климатизацујата, со 5-6 бренда (и тие јапонски) најдобрите топлотни пумпи на Свет, другиот јапонски бренд во опцијата што ја имаш е Панасоник, кој беше втора лига во климатизацијата се до лани кога го купи (превзеде) делот на Sanyo за топлински пумпи, кој исто така беше врв во климатизацијата и греењето.
Е сега ќе те убедуваат дека и Gree е Daikin, дека заедно развивале компресори во Ланда.... (што се манда у ладна вода!?).... и тн и тн и дека е сличен па прочитавме и подобар од Daikin... е сега за Low Budget клиенти и навистина развиваат клими и со Gree за посиромашната целна група.... и со тоа го земаа најголемиот колач од оваа бранша (кинескиот пазар им троши 80-90% индискиот такуѓере и сега јасно ти е зошто ... На времето најтиражен весник во светот беше Жен Мин Жибао, глумец со најголем број фанови во Свет беше Бата Живојиновиќ (затоа што беше најпопуларен во Кина)... денес е некоја Индиска глумица, на која овие денешниве холивудски можат вода да и носат по број на фанови, дури и по заработка! Но тоа (тиражот) како и за климите и инвертерите никако не значи дека се најдобри или дека по квалитетот се доближени до јапонците, од кои некои модели и можеби се склопуваат во Кина, но тоа го прават по нивни стандарди на работа нивни инженери, најнова технологија, контрола и слично (Исто како што го прави и Мерцедес или незнам кој) високи стандарди...а не се прават у гаража или у хангар некој вон европски или УСА стандарди, макар и да е со јапонска технологија такво едно производство но се разбира со застарено... Види не велам дека Кинезите еден ден нема да развијат нешто и за лична потрошувачка, како што за престиж развиваат вселенсли програми, оружје и тн и тн... но до ден денешен немаат ниеден производ за лична потрошувачка кој е приближно сличен на европскиот јапонскиот или американскиот стандард па ниту во климатизацијата или ајде имаат еден бренд од мобилните телефони кој само се приближи....
Тие вообичаено само копираат и ден денес го прават тоа Еве ти еден пример..
Кинески Хамер A black Dongfeng ‘Hummer’ police car in China
dongfeng-brave-soldier-1-660x545.jpg

...
dongfeng-hummer-china-2-458x307.jpg

и амерички Хамер...
hummer-h3-concepts-photo-233424-s-429x262.jpg

ама кинескиот коштал 50,000$ помалку, а бе види, кошта, ама каде ќе те извози кинескиот, каде америчкиот, колку ќе те трае кинескиот, колку америчкиот, колку си сигурен во кинескиот (колку звезди на креш тест има, а колку америчкиот)...
Или појди од себе... кои патики би ги купил? Кинеските во Runners кои чинат 2200,,,2,300 денари или Reebok на 50 метри во ГТЦ кои чинат 2800 или 3,000 или Nike нешто поскапи кои веројатно пак се направени во Кина или Малезија???
Да се вратам на темата, за 1,000 Евра буџет сигурно имаш подобар квалитет од кинезот во јапонските брендови што ги спомна или за некоја иљадарка повеќе исто од врвниот бренд во климатизацијата и затоплувањето Mitsubishi....
знаеш не е се во тежината на надворешната, колку чила фреон имал колку ЦОП колку воздух у саат 800-900м3... иако се многу битни и тие податоци, но најбитен е квалитетот на производот! Колку тој производ од својата употребна вредност ќе губи со текот на годините, колку кварови ќе имаш, колку години ќе те служи.... сите губат на употребната вредност те на квалитетот со тек на годините, јапонските најмалку, сите се расипуваат, само не јапонските... или ова беше реклама за Toyota (сеедно) голема вистина! Јапонските брендови се докажани со квалитет и се стари по 50-100 години! Кинеските 50-100 месеци... па сеа ти види!
Дали спореди глумци со климатизери ?!

Последно уредено:
dadah.png
Кој си нема Кајгана, ќе си трпи ха ха
ќе си губи вре-меее
за-за-залудно.
Читај го постов уз ритам на рефренот
https://www.youtube.com/watch?v=DtKglorUMUk
@Corvus ќе се зафркнавме за малку тогаш, а?

@Zlatikevichius за погрешни филмови ме цитираш, али не си ти крив кога на форумов не му функционира срчот. :)

http://forum.kajgana.com/threads/Предлог-за-филм-со-кратка-рецензија.198/page-188#post-60048

http://forum.kajgana.com/threads/Предлог-за-филм-со-кратка-рецензија.198/page-188#post-60049

Рецензијава е пишувана кога бев уште ентузијаст и мислам е најдолгата рецензија на форумов. :) Ќе биде штета ако не стои под филмот, пошто ја мозгав и ја пишував 3 дена. :)

@Zlatikevichius за погрешни филмови ме цитираш, али не си ти крив кога на форумов не му функционира срчот. :)

http://forum.kajgana.com/threads/Предлог-за-филм-со-кратка-рецензија.198/page-188#post-60048

http://forum.kajgana.com/threads/Предлог-за-филм-со-кратка-рецензија.198/page-188#post-60049

Рецензијава е пишувана кога бев уште ентузијаст и мислам е најдолгата рецензија на форумов. :) Ќе биде штета ако не стои под филмот, пошто ја мозгав и ја пишував 3 дена. :)
Фала ти, додадена е сега: http://forum.kajgana.com/threads/КАЈГАНА-ТОП-250-read-only.81001/page-10#post-7860574

Вака значи: јас прво рецензиите ги барам во темите Предлог за филм со кратка рецензија и Последен гледан филм со кратка рецензија. Ако најдам таму нешто, завршувам со потрагата. Ако нема ништо, барам во Филмскиот каталог за тапчовци, а ако и таму нема ништо, барам во останатиот дел од подфорумот. Проблем ми се само филмовите кои во насловот содржат зборчиња помали од 3 букви, како што беше случајот со овој. Пребарувањето само со клучниот збор: Nobody ми даде огромен број на резултати, па затоа се откажав од пребарување за рецензии за филмот и го ставив само мислењето на Рокенрола од каталогот за тапчовци. Сличен ваков проблем имав утрово со I Am Sam за кого не успеав да најдам ништо (да е болката пострашна во тој случај, дури и името на главниот актер е со зборчиња од три букви: Шон Пен. Оди па снајди се :D).

Затоа, ве молам, ова нека важи за сите: ако имате некоја ваша рецензија која сакате да ја вметнеме во темата (може да е од било која тема на форумов, не мора само од Предлог и Последен...), пишете ми во приватна порака, или тука. До сега освен @zmej gorjanin , само @wicked_1 побара такво нешто, неколкупати, и верувајте дека и мене ми ја олесни работата, а и темата изгледа многу поубаво.

За оние кои не се упатени во ова што го зборуваме, уште малку стигнуваме до топ 100 во одбројувањето кон првото место во темата за најдобар филм на сите времиња според вас, Кајганџиите. Па бујрум: http://forum.kajgana.com/threads/КАЈГАНА-ТОП-250-read-only.81001/

Какви филмови поминаа од 100-250то место, почнува срам да ме фаќа што се ќе се најде у топ 100 или пострашно у топ 50 или најстрашно у топ 10. :shook:

Само што го изгледав мексиканскиот претставник за Оскар годинава, Desierto, и очекував многу, со оглед на тоа што е продуциран од Алфонсо Куарон, режиран од син му Jonás Cuarón и со Гаел Гарсија Бернал и Џефри Дин Морган (факинг Ниган) во главни улоги, а плус и на најавата и во Синеплекс (преведен како „Оставени“, ќе го прикажуваат кај нас од 27.10), а и по нет читав дека го рекламираа: „од креаторите на Gravity“. За жал, многу потфрли. Неинвентивен трилер, кој иако се базира на интересна идеја, на крај добиваме само една обична бркотница низ пустината, со многу facepalm моменти. Мене не ме воодушеви. (n) 6/10

EDIT: Плус и ликовите очајно напишани, иако актерите успеаја да одглумат одлично.

Ова се само блокбастери предвидени за 2016 а тек сериозните филмови што обично излегуваат при крај на годината. Кината и филмските студија ќе тријат раце.

Batman v Superman: Dawn of Justice
Suicide Squad
Warcraft
Deadpool
Assassin's Creed
Triple 9
Pride and Prejudice and Zombies
Alice Through the Looking Glass
Gods of Egypt
The Huntsman Winter's War
Passengers
Midnight Special
Captain America: Civil War
Rogue One: A Star Wars Story
The BFG
The Legend of Tarzan
X-Men: Apocalypse
Independence Day: Resurgence
Star Trek Beyond
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Doctor Strange
A friendly reminder... ќе почекаме уште малце па да напраиме round up колку од овие излегоа да се култни филмови како дел од епската 2016та -револуционерна година за киното. :rolleyes:

A friendly reminder... ќе почекаме уште малце па да напраиме round up колку од овие излегоа да се култни филмови како дел од епската 2016та -револуционерна година за киното. :rolleyes:
tumblr_n8sapznbV91tfqgono1_500.gif

Класик можеби ниеден ама Midnight Special, Star Trek Beyond и Civil War беа солидни. Суперхеројските филмови навистина подфрлија оваа година, посебно Suicide Squad и Batman vs Superman за кој имав високи очекувања. Deadpool ми беше ОК, ама многу од форите ми беа туп американски хумор.

Останува на Assasin's Creed, Doctor Strange и Rogue One да ја спасат годинава. Инаку за убедливо најлош блокбастер според мене е Ghostbusters (женска верзија), ако не земе Златна Малина ќе биде скандал на векот.

едит: заборавив за што дојдов на темата :S
рандом сандеј

Еве за тие што ги интересира малку повеќе: оценките според кои се подредени филмовите во ТОП 250. Ако не видовте, денес ги презентирав од 100 до 91 место:

100. La Haine = 5.41/30
99. Inside Out = 5.41/30
98. Gladiator = 5.43/30
97. Braveheart = 5.43/30
96. Magnolia = 5.52/30
95. The Fountain = 5.60/30
94. Dial M for Murder = 5.61/30
93. Heat = 5.67/30
92. Blade Runner = 5.67/30
91. Schindler's List = 5.71/30

Не можев да посакам поубав роденден: конечно се појави мојата прва десетка од филмовите за 2016, и тоа од нигде-никаде, односно филм за кој вчера немав ни слушнато. Perfetti sconosciuti (Perfect Strangers), италијанска драма во режија на Пауло Џеновезе. Филмот беше ежење од старт, до крај.

Имате тајни? Дали им ги кажувате на вашите блиски (сопруг, сопруга, мајка, брат, сестра, другар, швалерка...) или има нешто што го чувате само за себеси? По филмов, убеден сум дека постои нешто кое ги знае сите ваши тајни: вашиот телефон. Затоа, чувајте го како очите и на крај памет да не ви падне да играте некаква глупава игра слична како оваа од ова мало ремек дело.

A must see! ОДМА!

:cuc::cuc::cuc::cuc::cuc::cuc:

Класик можеби ниеден ама Midnight Special, Star Trek Beyond и Civil War беа солидни. Суперхеројските филмови навистина подфрлија оваа година, посебно Suicide Squad и Batman vs Superman за кој имав високи очекувања. Deadpool ми беше ОК, ама многу од форите ми беа туп американски хумор.

Останува на Assasin's Creed, Doctor Strange и Rogue One да ја спасат годинава. Инаку за убедливо најлош блокбастер според мене е Ghostbusters (женска верзија), ако не земе Златна Малина ќе биде скандал на векот.

едит: заборавив за што дојдов на темата :S
рандом сандеј
Со самиот факт што 90% од филмовите ти се суперхеројски, а кај 100% визуелниот впечаток е побитен него ли приказната и кога стигнавме Авенџерс да го класифицираме ко солиден филм, збори на кај се движи меинстрим филмографијата. Али како и да е, на што се ложи новиот или староновиот аудиториум е правопропорционално со заработката од блокбастерите, да се надеваме само дека е тренд, иначе филмот го чека истото она што и се случи на поп музиката. И порано имаше блокбастери и акциони филмови, али човек не се осеќаше ко телетабис дур гледаше филм или дека некој со сила го враќа у претшколска возраст, таму забавата беше најбитна. И што е најбитно имаше доволно избор од сите жанрови. Денес имаш избор Марвел или ДЦ, и за филмови и за серии.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom