Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки ми треба некој филм/документарец со поучна соодржина за бизнис сферата, пример: патот до успехот, поучни говори,воздигнувања,совети ....
Ако имате на ум нешто квалитетно пишете : )
Фала.
Не дека е баш ова што го бараш ама The Big Short, Wall Street...

Дечки ми треба некој филм/документарец со поучна соодржина за бизнис сферата, пример: патот до успехот, поучни говори,воздигнувања,совети ....
Ако имате на ум нешто квалитетно пишете : )
Фала.

the wolf of wall street e многу поучен и едукативен филм, и биг шорт можеш да го гледаш но е многу досаден, кружење околу стол.

http://www.imdb.com/title/tt4776998/
Филм со Кристијан Бејл и Оскар Ајзак има 4 рејтинг? :O Што се дешава бе?
(а и не е само рејтингот и критичарите изгледа го хејтаат..)
Ме мава хајп за Arrival па земав да ја читам приказната што е инспирација за филмот
A која е приказната?

MGG5USu.jpg

И мене малку покул ми беше од Fundamentals.
Убаво рече некој, повеќе вакви филмови треба да се прават.
Еве ви уште еден сличен ама не е толку добар колку овие.
http://www.imdb.com/title/tt2179116/

Kраток филм од 2007ма на Мартин Скорсезе.
Мартинчо нашол изгубено нецелосно сценарио за филм од Алфред Хичкок кое се состои од 3 страници и решил да го сними тоа во Хичкок стил. :D

Интересно е, 10 минути трае.

Ogromna e razlikata pomedju frizider i inverter klima ured i ako dvata ureda ja koristat sposobnosta na gasovite koga se stegaat da se zagrevaat i koga se sirat da se ladat. Tuka zavrsuva sekoja slicnost pomedju niv, a od tuka pocnuvaat site onie serviseri za frizideri koi so manometar, boca so freon i mal komplet za zavaruvanje so disugas da ni gi servisiraat i montiraat ovie sofisticirani uredi i vooedno da im nanesuvaat pogolemi ili pomali steti. Sekoja cest na onie sto otisle ponatamu, se obrazuvale, sledele sto se slucuva vo svetot na ladilnata tehnika i nabavile SOODVETEN alat za servis. Sega za sega gi ima sosema malku i po moe mislenje se nedovolni vo momentov i preovladuvaat bravari, priuceni mladi ludje bez kfalifikacii i osnovno znaenje koi nesto cule vamu tamu pribrale nekakvo iskustvo od "stariot majstor" i ko rasipan telefon go koristat i prenesuvaat ponatamu.
Za sreca sega recisi sekoe servisno upastvo na sekoja firma sto drzi do sebe, sodrzi upastva, parametri i vrednosti koi sekoj ispraven ured treba da gi dava. Znaci sekoj koj saka moze da se obrazuva i so nabavka na soodveten meren alat moze uspesno da se nosi so predizvikot narecen inverter klima, normalno dobro poznavajci go engleskiot jazik.
Inace najproveren metod za stvaranje na kvaliteten kadar za servisiranje lezi vo racete na proizvoditelite koi preku razni seminari i obuki mozat uspesno da go stvorat. Za zal ova ovde vo Makedonija go nema bidejci nema ni tolkav pazar i golemi uvoznici i nie nema da go gledame toj film.
Za GREE ako prodava tolku mnogu vo Makedonija i ako po nivnite parametri se ispolneti ovie uslovi, bi bilo mnogu dobro za site nas da go napravi ova so obuka na svoj kadar koj bi bil neprikosnoven. Togas ete i jas bi kupil ured na GREE bidejci bi znael deka ima rezervni delovi i kvaliteten servis.

Телма се закон, еве денес оди Hunger со Фасбендер. Малку тежок филм за гледање ама одлична драма.

Нов рекорд: 85 држави пријавија филмови за Оскар годинава, со што е надминат бројот од 81 филм од лани. Интересно е што лани имаше 2 држави кои за прв пат пратија филмови: Гватемала и Парагвај. Годинава ги нема нив, а ако не сум грешка, нема друга држава која за прв пат праќа филм.

Еве ја листата со 85-те кандидати од кои во јануари 2017 AMPAS ќе избере 9 кои ќе ја продолжат трката до номинациите на крајот од јануари 2017, кога само 5 ќе бидат номинирани: http://letterboxd.com/zlatikevichius/list/submissions-to-the-89th-academy-awards-for/

Македонија по 14-ти пат предложува филм до Академијата. Нашиот прв претставник, во 1994, Пред дождот на Милчо Манчевски е единствениот кој успеал да биде номиниран за Оскар. Годинава комисијата составена од членови на Друштвото на филмски професионалци на Македонија го избраа Ослободување на Скопје за наш претставник. Филмот сѐ уште има редовни проекции во кино Милениум, и повремени во Синеплекс (беше симнат од редовниот репертоар на киното). Освен него, наскоро кај нас можете да го ѕирнете и босанскиот претставник на оскаровецот Данис Тановиќ, Death in Sarajevo, кој има проекција на затворањето на филмскиот фестивал КинеНова, во недела на 09.10.2016, во кино Култура.

Добар дел од овие веќе и ги има по торентите, па еве, препорака од мене: шведскиот (A Man Called Ove), данскиот (Land of Mine) и белгискиот (The Ardennes) претставник би можеле да ги ѕирнете.

Кој би го издвоил како најдобар од овие? Секако ако си ги гледал сите, ако не тогаш ништо. :)
6 имам гледано до сега од овие 85, вклучувајќи го и Ослободување на Скопје. Тие три што ги спомнав ми беа најубави, ама ете, ако сакаш да издвојам еден, нека биде шведскиот.

Препорака: гледајте го Tickled, можеби еден од најсериозните кандидати за Оскар за најдобар документарец годинава. Јас не сум по документарните филмови, во животов можеби на прсти се бројат тие што сум ги изгледал, но овој ме запрепасти, буквално. По насловот и изгледаниот трејлер (што ретко го правам и ве предупредувам да не го гледате трејлерот пред филмот) мислев дека се работи за некаков фетиш со скокоткање или некаква суб-култура во САД, а всушност има сосема поинаква и посериозна тематика.

Може ќе ве привлече повеќе, може ќе ве одврати, но еве еден факт за филмот: продуцентите, двајцата режисери и еден од „актерите” во филмот се соочиле со сериозни тужби во американскиот федерален суд и со сериозни закани во обид истиот да не биде прикажан.

MGG5USu.jpg

И мене малку покул ми беше од Fundamentals.
Убаво рече некој, повеќе вакви филмови треба да се прават.
Еве ви уште еден сличен ама не е толку добар колку овие.
http://www.imdb.com/title/tt2179116/

Oh no, ninjas ! Direwolves ! Child welfare ! :pos: Закон карактер Рики Бејка. :D
Многу кул филм и не памтам кога последно сум имал фил гуд чувство додека сум гледал филм. (y)

Се надевам за Синедејс ќе ги дадат S'one strane (хрватскиот претставник) и Igla ispod praga (црногорскиот) со Никола Ристановски.Особено вториот сакам да го погледнам. И двата добија добри критики.
Се надевам и на Уставот на Република Хрватска.

Бриџит Џонс доста ме насмеа, мене искрено првиот ми беше рамо до рамо со Love Actually, така ми се фил гуд филмчиња. Вториот послаб. Бебево доста добар, имаше интересни фори. 7/10

Wilderpeople :love::love::love: во десетката најдобри за 2016 засега, иако овие три месеци ќе се гледа турбо фестивалски филмови.

Swiss Army Man :eek::D:D:D сега видов дека на letterboxd грешка оцена сум му ставил 7 од мене или 3.5/5, а по грешка 2.5 сум ставил. Лудница сценарио, не знам на кој дроги биле луѓево што го правеле, буквално како што кажа Златко или го хејташ или те мрднал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom