Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
20151229_153723.jpg Screenshot_2015-12-29-17-49-48.png Screenshot_2015-12-29-17-49-48.png Zdravo na site; ovaa sezona resiv da se gream so klima inverter lg ja zedov od neptun uste letoto posto citav tuka deka e mnogu poevtino i mnogu od vas ste vo pravo gream 40 kvadrati vo stan dosega celosna smetka za struja za oktomvri 2300 den. A za noemvri 3400 prezadovolen sum so ogled na toa drugite godini bev na struja i plakav8 do 9000,samo me interesira nekoj da mi objasni dali zgresiv so izborot I kvalitetot na klimata a sto se odnesuva do defrost go imav pocesto koga imase mnogu magla vo bitola 2do 3 dena na 1.5 cas od 6 do 12 min go merev odtogas mnogu retko;)vtoriot den zamrzna istekot na voda gi izvadiv tapite potoa terase bez problem samo se osekase rabotata oteznato

Последно уредено:
Дел од вината за почести дефрости претпоставувам(бидејки не се гледа убаво) има лошата местоположба на климава а другиот дел во којшто нешто може да смениш е да ја пратиш како работи при магла и поладно па со менување на зададена Т и брзина на издув дали ке има одложен дефрост. Како пример со зададена 30 ке имаш почест дефрост од зададена 21/24.
Околу местоположбата, монтирана е така да издувот е насочен вероватно спрема спротивниот ѕид од балконот(доколку има ѕид отспротива). Прашањето е колку метра има помеѓу климата и спротивниот ѕид од кој што може да се одбива издуваното што пак не се гледа од сликата но претпоставка е дека е не повеќе од 2 до 3метра што е премалку т.е преблиску па климата ти дише од тоа што го издувала. Издуваното се одвива од зидот и се враќа назад према климата, горе имаш и носач па полузатворена е терасава и воздухот стои. Летно време вероватно не се ни излегува на балконот од што е претопло....аналогно на тоа зимно време температурата на терасата ке ти биде поладна од температурата надвор. Избегавајте ваква монтажа само за да ви стои покриена климата и со тоа се заштити ако балконот ви е мал, ем балконот ке го уништите а многу подобро ќе работи и поефикасна ке биде ако дува према надвор, тоа што ке ја врне не и смета, може и да се покрие а секако се предидени за надворешна монтажа па имаат заштита од вода/дожд.
Од ваква монтажа бенефит има само монтерот, нит треба да виси и дас е витка, све му е тука на дофат на рака и плус штеди на бакар, само за вас нечини.

Последно уредено:
Strelec ;ti blagodaram na sovetot ke pocekam da vidam uste na poladno kako ke raboti a vo pravo si ovaa mestopolozba monterite ja predlozija samo ako moze da mi objasnis dali e dobra ovaa klima po kvalitet terasata sega e merev 4m dolzina ima ama ako treba ka ja premestam a dekemvri skoro cel ja rabotam 24 sati noke na 19 stepeni denje na 23-do 25 mnogu dobro raboti dosega bez maglata pa ke ja vidime sega smetkata za dekemvria i uste nesto dali e normalno taka da ja namestis +2 stepeni od posakuvanata temperatura za da ja dobies pr;25 za da dobies 23

Последно уредено:
Strelec ;ti blagodaram na sovetot ke pocekam da vidam uste na poladno kako ke raboti a vo pravo si ovaa mestopolozba monterite ja predlozija samo ako moze da mi objasnis dali e dobra ovaa klima po kvalitet terasata sega e merev 4m dolzina ima ama ako treba ka ja premestam a dekemvri skoro cel ja rabotam 24 sati noke na 19 stepeni denje na 23-do 25 mnogu dobro raboti dosega bez maglata pa ke ja vidime sega smetkata za dekemvria i uste nesto dali e normalno taka da ja namestis +2 stepeni od posakuvanata temperatura za da ja dobies pr;25 za da dobies 23
Pogresno e i cesto se gresi koga se mesa performansi(eurovent) so kvalitet. Klimava izgleda ima eurovent sertifikat, verovatno i na samata klima ili upatstvata imas nalepnica od Eurovent(toa ti moze da kazes posto ja imas). Spored toa sto na eurovent go pisuva za modelot E12EM UA3 / Z12EM NSH(verovatno tvojata klima) e so odlicni performansi za parite, na -8 dava 2,95KW dodeka na TOL od -10 duri nakacuva na 3,20Kw, COPot e da receme 2,5 i za -8 i za -10. Zasto ne e merena na -15 samo gospod znae. Za kvalitetot neznam sto da kazam, zavisi mnogu od toa kade e proizvedena, LG se pravi i vo Turcija, ne primetiv na slikite "Made In ?" kade e proizvedena? Da se nadevame deka dolgo ke te sluzi.
A toa 25gore so 23 dole lesno mozes da go utvrdis so termometar, izmeri kolku ti e temperaturata blisku do plafon (kaj sto ti e i vnatresnata montirana) koga tamu kaj sto meris e 23.

LG Z serijata e deklarirana do -10, zatoa e poeftin model, a inace lg-to e poznat e po dolgi i bucni defrosti i toa e nivna najgolema mana, ne e ni do monteri ni do mestopolozba, takva si e klimata.

na -8 dava 2,95KW dodeka na TOL od -10 duri nakacuva na 3,20Kw, COPot e da receme 2,5 i za -8 i za -10. Zasto ne e merena na -15 samo gospod znae.
Ова пак некоја грешка во еуровентот? На PhТОL ја ставиле вредноста од Pdesign? :) А и годишната потрошувачка ја утнале :)
Најниска температура на која мерат е TOL, во случајов -10.

Ова пак некоја грешка во еуровентот? На PhТОL ја ставиле вредноста од Pdesign? :) А и годишната потрошувачка ја утнале :)
Eurovent NE MERAT. I da merat nesto toa e mnogu malku od vkupniot broj modeli sto gi imaat na sajtot.
Ova se sigurno podatoci sto gi imaat dobieno od LG i samo gi prepisale.

UBAVO VI VIKAM JA "MAKVENT" DA SI NAPRAVIME :oeoeoe::D:D:D
Se otruja Eurovent od pari zimanje od proizvoditelite a greski anomalii i lapsusi kolku sakas..
Mi licat ko sudon u hag prvo presudata im ja izdiktiruva nekoj centar na mokj neli jasno pa posle teraat sudenja i teatar po 16 godini za dnevnici da se iznalapaat i para da se troshi i ako eventualno ne uspeat da dokazat nisto onda ke go otrujat so lekovi ili ke go sudat dur ne crkne taka i euroventov nekako mi mirisa ko da dobivaat para i info od proizvoditelot , potoa gi "isprakjaat" klimite vo "sertificiranite labaratorii" koi fakturiraat istotaka zdravo posle go objavuvaat infoto od proizvoditelot so toa sto malce go menjavaat u nekoj parametri namerno (demek sme ispituvale pa da ne bide apla prepisano od proizvoditelot) ili od sto e shpansko selo pecatni greski pravat i ooop eurovent povelete site garancija za vasiot izbor :) i posle tajfata tuka sto sme vadi oci citaj misli sporeduvaj (osobeno poistaknative clenovi) a ono treba da ni e servirano sve za da nema potreba toa da go pravime neli zatoa postoi!!!
Se nashaliv malce ama u ovaa shala poveke od pola ke da e vistina galiba...

20151229_153444.jpg Vi blagodaram na site za pomosta;kako sto citav i vo prethodni statii jas izgleda ja utnav rabotata ovaa e kineska e toa e sega ke vidime kako ke tera pisuva edno na lepenkite a vnatre koj znae sto ima ama kasno se prikluciv na forumov

Последно уредено:
@moongoses Pa ovakov podatok so pogolem Ph na -10 od toj na -8 samo klima so twin rotary kompresor od 18000btu moze da izvadi, sto ovaa klima za taa cena sigurno go nema vgradeno i sigurno pak im e greska.
@ogledaloogledalo Ovde imas za toa pod Certification Procedures pisuva deka "eden del" od modelite se testira, random izbrani, sto znaci restoto e prepisano. Testiranjeto na klimite so mal kapacitet do 12Kw (ona sto nas ne interesira) se pravi vo nezavisnata labaratorija CEIS vo Madrid i del vo TUV NORD Germanija(nad 12KW). So tie laboratorii EV imaat skluceno dogovori.
Vo 2009ta EVent objavil dokument za svoite aktivnosti za period 2008-2009ta. Pobaraj go zborot "Japan" vo dokumentov (na 2 mesta se pojavuva) i procitaj gi tie 2 pasosa....taa 2009ta godina imalo izrazen somnez od proizvoditelite(japancite) okolu tocnosta na podatocite sto gi objavuva EV, pa bile napraveni poseti na laboratoriite vo CEIS, TUV no i japanskata laboratorija koja (samiot EV priznava) bila so posofisticirana oprema za testiranje od onaa vo madrid i se spomnuva za dozvoleni otstapki pomegju merenjata od Japan so tie na EVent:cautious:.
Ok odamna e ova, 2009ta bilo, verovatno denes se pomoderno opremeni no kako sto japancive sekogas se ponapred so tehnologijava poverovatno e nivnite test podatoci da se i potocni. Verovatno zatoa i se prepisuvani del od podatocite, sto ke testriraat nesto sto japanec vekje go napravil i toa Potocno! :) U sekoj slucaj sekoj sam neka si izvede zakljucok.[DOUBLEPOST=1451477204][/DOUBLEPOST]
Прегледај го приврзокот 135680 Vi blagodaram na site za pomosta;kako sto citav i vo prethodni statii jas izgleda ja utnav rabotata ovaa e kineska e toa e sega ke vidime kako ke tera pisuva edno na lepenkite a vnatre koj znae sto ima ama kasno se prikluciv na forumov
Vidi klimata ti e sosema Ok za cenata, ne e bitno sto e kineska bitno e kakva e kontrolata na kvalitet vo pogonot kaj sto e proizvedena, a site ovie fabriki vo Kina na golemite kompanii sekako deka go kontroliraat kvalitetot. I mnogu pojaki kompanii od Lg imaat svoi fabriki tamu. Kako raboti samata klima e pobitno, verovatno takvi i se defrostite kako sto vika @gigovit, malce se i pobucni LG no neznaci deka nema da te gree dobro.

Последно уредено:
:cuc: Нека прерасне во традиција

5xn42g.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom