jas kupiv pred 2 godini 25KW kotel na peleti (so kapacitet od max 200m2, jas zagrevam momentalno okolu 65m2) od Thermoflux. Sakav originalno da kupam od Metal art (
http://zk.mk/metal-art-kotli) - makedonski proizvod, kotel od so dosta podebel i kvalitet lim, tezok okolu 470kg, a mojot od termoflux e okolu 270kg za ist kapacitet i recisi identicna cena.Problem mi bese tolkava masina da vnesam vo kukjata vo delot kade mi e kotlarata. Mozam da ti kazam deka potrosuvacka na peleti da raboti samo okolu 10h i da odrzuva okolu 20-22 stepeni e tocno 1 vrekja, a ako go ostavam kotelot da raboti non-stop kje potrosi nekade 1,5 do 2 vrekji i toa na ova vreme

koga kje zaladi mu treba i 2-3 vrekji na den. Sega planiram da viknam majstor, mozno e da mi e loso podeseno sogoruvanjeto. Zatoa kupiv inverter koj go rabotam 00:00-17:00 a kotelot raboti 17:00-00:00. Ovie termoflux i Metal art se za prostor >120m2, a za pomal prostor mozes da zemes i od Ecospar, verojatno dosta postedlivi se, no racunaj deka ispustat 3KW toplina od samiot kotel i ako sakas da ja koristis taa toplina , koga kje go stavis kotelot nekade vnatre mozno e da ti smeta zukot sto go ispusta ventilatorot i spiralata za dotur na peleti. Najdobro e najdes nekoj sto ima vgradeno i da vidis dali te fakja oko. Matematikata za potrosuvacka za 65m2 na ova vreme(prosek 7 stepeni vo tek na denot), pod uslov non-stop da se odrzuva 20stepeni ,e 400 denari na den na peleti , drva bi bilo nekade 200 denari na den, a inverter 150 denari na den. Kako kje zaladuva, invereterot kje stanuva ponefikasen. Imaj vo obzir deka ova e za sprat od kukja, so dobra izolacija, no ne zagrevan od niedna strana; imam stan od 38m2 na juzna strana koj bez nikakvo zagrevje ovie denovi si drzi 22-23 stepeni

I edna zabeleska dodatno, parnoto greenje e mnogu poprijatno nego duvanje inverter

ali sto da ti kazam, nema i jare i pare