Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Mitsu FH za sporedba ima kompresor od 18000btu pa e jasno zasto i na -15 vadi nesto nad 3KW.
A deka 3,5ki ke zadrzat snaga na -7 (ili bozem -15) zaradi jakata nalepnica jasno e deka nedrzi voda, za tie 700-800eu klima 3,5ka so Eurovent sto gi ima kaj nas nedavaat pojse od 2.7KW na -7, ako bas treba da dade 3,5Kw na -7 (za prostor nad 35m2) cenite im se od 1000nagore (barem kaj nas)

Ова е таа реалност, што повеќе треба да се пишува. Наместо рекламни материјали од брошурите на производителите каде пишуваат невозможни 3KW на -8, или муабети за 2мм подебело црево кај тој модел.

Добро е да расчистуваат работите, и затоа никој од нас не треба да има влакна на јазикот. Да не ги разбираме работите како личен напад ако некогаш не се согласуваме за нешто.
Ако не го расчистевме ова, којзнае дали некој понеупатен ќе се залеташе да купи Gree Cozy за поголема просторија, наместо за нешто повеќе пари да пазари Gree Lomo. Јасно е дека за парите Cozy е подобар од таквите како Beko, Vivax со ремаркирани Midea, Neo, итн... Ама дека Cozy, може да се носи со Lomo, Hansol... тоа е веќе неточно, и погрешно наведување на потенцијалните муштерии.

И уште една работа, се надевам дека уште некоја од фригошоповите ќе се сети да почне да носи Фуџитсу па цените да станат понормални. Па да имаме повеќе избор, и конкуренцијата да влијае малку на цените. Дури и увознициве на Gree почнаа да се забегуваат со покачување на цените, уште малку па ќе ги стигнат Хидросет со нивните ретардирано високи цени. Поназад видовме дека Фуџитсу клима во Србија (која исто не е во ЕУ) кошта 800-900евра, но овде во Македонија Хидросет ја наплаќа цели 1600евра. Кражба невидена.

Odloziv placanjeto za Gree,monterite bile zafateni 2 dena,sakav denes da platam i da mi se zavrsi rabotata...slucajno vracajci se naletav na VivaxACP-22CH65AEGI po cena 780e bez montaza i me zaitrigira cenatao_O
Otpadja zasto raboti u A/A+ klasa
Mi nudat i Mitsu/Heavy SRK/SRC502M-S 1250e i SRK/SRC632M-S 1700e bez montaza +90e uvoznik Stipska firma so 7god.garancija (sekoja godina po 20e za produzuvanje).Sakam ednas da stavam kako sto treba,za toa vleze i Mitsu u debata,ako vredi i ke se zaduzam,ali da stavam nesto saglam...

Митсу се прва лига клими, моја единствена грижа би била - дали со толкава цена ќе успеат да си ја извадат инвестицијата во текот на животниот век на уредот. По истата логика, геотермалните пумпи се уште поубава и поштедлива работа - ама цената на чинење, прави да истите се целосно неисплатливи.

Во западните држави, каде цената на струјата е многу поголема од овде - таму скапите уреди имаат економска смисла. Таму многу побрзо ќе си ја исплатат инвестицијата.

Mene me plasi u medjuvreme za tie 7 god. da ne ja snema firmata :( MK+Skopsko i se e mozno :(
Izgleda deka Gree-to ke iskoci nekoj balans pomedju cenata i kvalitetot...?

Odloziv placanjeto za Gree,monterite bile zafateni 2 dena,sakav denes da platam i da mi se zavrsi rabotata...slucajno vracajci se naletav na VivaxACP-22CH65AEGI po cena 780e bez montaza i me zaitrigira cenatao_O
Sigurno podobra opcija za 65m2. Kako sto mozev da vidam 5,5kw Pdesign ima, a Lomo-to 18-ka 4,1kw. Plus za ista cena.
Samo sto treba da pripazis e mestoto za montiranje vo slucaj na 22-ka. Nemozev da najdam poveke informacii no mozno e na najmala brzina na duvanje da duva isto kako 18-ka na najjaka. Mora da ima dosta prazen prostor pred i pod vnatresnata edinica zasto ke ima uragani pred nea.

Затоа е подобро, каде е можно, да се стават две 12ки.

Otpadja zasto raboti u A/A+ klasa
Mi nudat i Mitsu/Heavy SRK/SRC502M-S 1250e i SRK/SRC632M-S 1700e bez montaza +90e uvoznik Stipska firma so 7god.garancija (sekoja godina po 20e za produzuvanje).Sakam ednas da stavam kako sto treba,za toa vleze i Mitsu u debata,ako vredi i ke se zaduzam,ali da stavam nesto saglam...
Toa e ogromna razlika vo cena, i ova e preskapa klima spored mene.
Ako veke i si spremen poveke pari da dades, zosto ne go proveris Fujitsu-vo za 71000den. Mislam deka posebno za tvoite 65m2 ke ti bide najdobra opcija posto e so ista moknost kako Vivaks 22-kata. A Fujitsu e brend, Japanac.
Најјаката 5.5ка за греење што ја имам приметено на темава e Fujitsu a ја постираше @moongoses на 384 страна a помина незабележано. Веднаш паѓа во очи онаа моќност од 9.1KW на греење со номинална од 6.3KW.
По еуровент на греење има Pdesignh = 5.90 ....машала :)
По она што барав на нет точниот модел треба да биде составен од ASYG18LFCA како внатрешна и AOYG18LFC надворешна единица а не како што е тука на флаеров напишано.
За неа Еуровентот потврдува дека се работи за моќна клима која на -7 дава цели 5.2KW na -15 4.81KW.
Митсубиши Хеви SRC50ZM-S/SRK50ZM-S на -7 дава 4.16KW или цел киловат помалку.
hidroset-jpg.125677

Еве некој модел на Даикин за 33000
http://marketkonekt.com/makedonija/...klima-ured-daikin-inverter-ftxb-c-35c/5uf.htm
Може да е овој овде http://www.daikin.it/products/index.jsp?set=FTXB-C / RXB-C

A sto raboti u A/A+ klasa i 2 god.pomalku garancija od Gree-to?Za prostor ima kolku sakas :)[DOUBLEPOST=1446123906][/DOUBLEPOST]Fujitsu-to u start ne go ni gledav bidejci ima 3god.uslovna garancija :( Ovaa so 7god.mi legna epten na dusa :)

Последно уредено:
Fujitsu-to u start ne go ni gledav bidejci ima 3god.uslovna garancija :( Ovaa so 7god.mi legna epten na dusa :)
Sto e toa uslovna garancija?
Neli i ovie 7 godini se so uslov od 20eur.
Toa se dve klimi od top proizvoditeli, no ednata e mnogu poslaba i mnogu poskapa-Mitsubishi od drugata koja ima pomala garancija.
Samo da ne ima uslovi kako LG sto dava za 10-godisnata garancija (blagodarenie na Zoran od srbija go vidov toa), deka ne opfaka abenje i trosenje :ROFLMAO:
http://technomarket.com.mk/files/PROMO_MAGAZINE/466/pdf.pdf
I sto so garancijata od 10god. koga na problem na primer vo 9-ta godina ke ti recat deka e od trosenjeto na klimata (odnosno kompresorot) :drk:

:)
http://technomarket.com.mk/files/PROMO_MAGAZINE/466/pdf.pdf
Оваа гаранција НЕ ПОКРИВА:
А) Било каква штета/кршење на производот или пак оштетување настанато како резултат на природни катастрофи како што се земјотреси, циклони, висок напон, природни обилни врнежи, абење и трошење и/или други фактори наведени во оригиналниот гарантен лист.

...Нема да се смета дека компанијата паднала во задоцнување, доколку задоцнувањето при поправката настанало поради несоодветно постапување на трети лица, недостапност на материјали, владини рестрикции/регулации, граѓански движења, воени дејствија или друга ситуација која не може да се избегне, виша сила итн.

Сите надворешни еденици се целосно IP25 (или IP24), поправете ме ако грешам нешто. И кажете како е можно во 10 години НИЕДНАШ да не врнат природни обилни врнежи? :D

Pa 6kW po 8h dnevno=48kW Ne go znam odnosot kW/denar eftina/skapa struja.
Prasaj i napravi matematika.
Pozz

^^
Некој не научил основна аритметика... :D
Извини, ама морав. Погоре се воздржав кога праша колку „килограми вати“ - ама еднаш се простува, вторпат се фаќа сеир. :)

Баче, гледаш колку е цената за киловат/час и тоа го множиш со 8 саати, па пута 6те киловати моќност на таа печка, и ја добиваш потрошувачка. Не е нуклеарна физика, ниту квантна механика. ;)

Back
На врв Bottom