Zdravo na site,
moze li nekoj da mi posoci sto e najdobro vo mojot slucaj za zagrevanje? Imam prostor od okolu 65m2, dobro izoliran so fasada, sprat od kukja potocno, so napomena deka sepak kukjata e dosta poladna zime vo sporedba so stanovite

Vekje imam staveno parno so pecka na peleti, no nekako ne sum zadovolen, vo poladnite denovi pod 0 stepeni, potrosuvackata za 10h greenje na nekoi 20 stepeni vo prostoriite e okolu 2 vrekji(pa i povekje) na den t.e okolu 450 denari na den sto e navistina skapo.
Idejata mi e da si kupam inverter klima i da se pravi dogrevanje na prostorot vo kombinacija so vekje postoeckoto parno, pa zatoa bi baral klimata da e za okolu 40m2 prostor. Ako vo idnina resam da se prefrlam celosno na inverter, togas bi kupil uste edna inverter klima.
Glavnite prasanaja/uslovi se:
1. Koja klima e najdobra vo odnosot kvalitet/cena za kvadratura 40m2 t.e 18000BTU?
2. Sakam klimata da raboti i do -20 stepeni (ili barem -15) , a onie klima uredi do max -10 ne dogjaat vo obzir bidejki klimata bas za tie najladni denovi mi e potrebna.
3. Moze li malo objasnuvanje okolu SCOP. Da receme DAIKIN FTXB50C / RXB50C (18000BTU) ima SCOP za greenje od 4.27, a da receme nekoi drugi imaat 3.5 t.e 22% pomalku. dali toa znaci deka Daikin trosi realno 22% pomalku struja?
4. bi sakal da ima senzor kako ifeel na dalecinskoto za da gi zagreva i ostanatite delovi od prostoriite kolku e mozno poramnomerno.
5. budzet e okolu 1000evra . Ako e povekje, barem najblisku do ovaa cifra.
6. bidejki ne ja poznavam ovaa oblast dovolno dobro, ve molam posocete na sto drugo da vnimavam pred da gi "frlam" parite
Fala