Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
VOCKO CESTITO
MI PRATIA PONUDA OD FIRMATA GREE TUKA OD KAJ NAS DEKA Gree Lomo 3,5 kw E OVOJ MODEL GWH12QC-K3DNA1G-LCLH,na tvojata gi nema oznakite LCLH
MiSLAM NEKOJ OD ISKUSNITE CLENOVI KAKO STRELEC objasni deka toa LCLH na kraj na oznakata e LOW TEMP KIT (grejac na komp i grejac na tacna)mislam deka bese toa
Dali ovaa tvojata e ista bidejki gi nema oznakite LCLH i dali site im se bez
LCLH, planiram da naracam ista pa me interesira I MENE

Последно уредено:
LCLH e LowCoolingLowHeating kit....ide opcionalno isto kako sto imas opcija i za drugi filtri zican kontroler i slicno....
Za site marki klimi e isto ova so opcionalnoto, nesto od funkciite idat standardno a nesto moze da se bara/poraca da se stavi dodatno (ako ne ide standardno) so sto i cenata ripa. Primer Mitsubishito ne ide so WiFi kontrola standardno, no ima WiFi modul koj moze da se dokupi za 100tina evrejki i prikluici vo vnatresnata edinica kaj odredeni modeli. Posle koristi MelCloud sofver za tajmiranje i remote control na klimata...preku internet ja palis ja gasis.
Ovie od Greemak odbrale da go donesat LOMOto so vgraden LCLH kit i toa e vkluceno vo cenata t.e. izbrale nadvoresna so greaci sto pak znaci deka i elektronikata e druga vo nadvoresnata edinica. I Srbite ja nosat so LCLH sto pak so Hrvatite mislam deka ne e slucaj.
Tie greaci se gledaat niz resetkata od ventilatorot (barem toj na tacnata) i nemoze da ne ja vidis, zica izmotana po tacnata....a dali stvarno ja ima taa silikonska zica/greac neka kazat tie sto ja imaat doma Lomo, takvi znam barem 3jca tuka, da ne gi imenuvam samo ne e vo red sto nikakvi informacii ne davaat na temava.(za @vocko sekoja cest)
Gracot ne e samo zica, znaci pred se komocija da ne mu ja mislis dali e zaledeno uljeto ili tacnata pa da skrsis ventilator koga ke ja natajmiras da se ukljuci vo 5 sabajle na -10....ima funckija odlozen start pri pocetno palenje (nautro)....ovaa funkcija prvo go ukljucuva greacot na kompresorot da go zagree uljeto vo nego pa tek posle nekolku minuti go ukljucuva kompresorot....znaci ne e samo zica sto sekoj moze da vi ja namontira...ima senzori i posebna elektronika za toa t.e druga maticna ploca.
Opcionalnoto ne gi menuva oznakite na modelot ako mislese na toa da treba da stoi LCLH posle ona /O

Последно уредено:
Фала на одговорот зa LCLH...
Јас неможам да потврдам дали Ломово кое што го земав има грејачи внатре, не видов низ решетката на вентилаторот, само се потпирам, односно му верувам на монтерот којшто е овластен монтер на Греемак, а воедно мој познаник, односно прибран човек којшто неверувам дека би ме излажал. Ми збореше и објаснуваше за грејачот на тацната и неговата улога во целиот процес околу замрзнувањето. Инаку климата точно е дека има тајмер, односно функција која служи за стартување на одредено внесено време по желба на корисникот. На крајот на краиштата ќе се почека грч ладното па ќе видиме како ќе се однесува самиот инвертер и дали сето тоа функционира како што и се очекува.
Јас како што веќе пишав сум лаик, но ете Стрелец како упатен во сета оваа игра убаво објасни дека она /О што е наведено на крајот од ознаката на моделот би требало да вкључува грејач што според мојата лаичка претпоставка е основен и важен дел на секоја клима која пред се е наменета за греење, токму поради можноста од замрзнување. Јас ќе ја следам работата на климата низ зимзскиот период па ќе пишам како се однесува.
На пример ете кај нас тоа LCLH го нема на крајот туку завршува со /О, а во претходните постови имаше објавено лист со Ломо моделите од Србија 3,5 и 5,5 и се гледа дека на крајот имаше LCLH ознаки.
И на внатрешната единица на мојов инвертер нема ознака LCLH, туку завршува со римско 1, /I
Баш ќе ја видам целосната ознака на внатрешната единица и ќе ја објавам, но сега не сум во станот, тоа од Понеделник натака...Инаку и мене поради тоа што не се разбирам ме интересира што се има на мојов инвертер па преку ознаките и со помош на форумов ќе се информирам, а воедно и сите заинтересирани.

ja ne gleam prob, bond treba da e sarmer a ja realno idris da me pita ke mu daam.. :toe:

/О znaci nadvoresna edinica (od Outdoor)
/I vnatresna edinica (od Indoor)
Znacenjeto na drugite bukvi vo oznakite gi ima vo tabelava ama nisto posebno ne kazuvaat osven toa sto vekje i sami go znaete
Nomenklatura na GREE.jpg
Primer za GWH12QC-K3DNA1G
G=Gree
W=za montaza na zid
H=ladenje+greenje
12=12000btu
Q=nekojsi kod na serija
C=pogabaritno kukiste

K=priklucok na ednofazna struja / 50Hz
3=R410A freon
D=Inverter
N=? valjda za koe klimatsko podracje e pa N bi bilo za T1
A1=model na panel
G/=ova e pak nekoj nivni kod za nadvoresna ili vnatresna

Последно уредено:
никој не ми одговори дали 3,5 ката од сет е добра за парите/гаранцијата?
или да одам со ломото?

Мене сaмo ме чуди зoштo кoгa се јaвив вo Gree mak и се рaспрaшувaв зa Lomo-тo дечкoтo oд тaму му рече декa немa греaч нa нaдвoрешнaтa единицa, тoa декa гo имa нa друг мoдел (не се секaвaм нa иметo) кoј бил 55.000.. Јaс гo прaшaв немa ли дa зaмрзнувa без греaчи кoгa ќе бидaт мнoгу ниски темперaтурите, и тoј ми рече декa не требa дa јa гaсaм климaтa тaгaш, целo време дa рaбoти.. Дaли е мoжнo дa имaaт Lomo и сo греaчи и без греaчи?

Не не :D не бев саркастичен, убеден сум дека Елба ќе биде одличен ако му дадат шанса.
Не сум ја гледал уште The Wire ама во Luther беше (y)(y)(y)

batali novi serii i simnuvaj wire :))

Мене сaмo ме чуди зoштo кoгa се јaвив вo Gree mak и се рaспрaшувaв зa Lomo-тo дечкoтo oд тaму му рече декa немa греaч нa нaдвoрешнaтa единицa, тoa декa гo имa нa друг мoдел (не се секaвaм нa иметo) кoј бил 55.000.. Јaс гo прaшaв немa ли дa зaмрзнувa без греaчи кoгa ќе бидaт мнoгу ниски темперaтурите, и тoј ми рече декa не требa дa јa гaсaм климaтa тaгaш, целo време дa рaбoти.. Дaли е мoжнo дa имaaт Lomo и сo греaчи и без греaчи?
Od kazuvanja na forumgiive sto zemaa Lomo od vtornikot navaka imaat nova pratka klimi, tie sto ne se dvoumea mnogu i si zemaa od starata pratka i po stara cena se ofajdija i so greaci....ako sega taka ti kazale verovatno se takvi sega, edino da baras od starata pratka da ne ima nesto ostanato, ili da si poracas so LCLH pa da cekas naredna pratka za 2mesaca odprilika.
Inaku i od 1000evra da kupis klima i toa marka, greci nema vo niedna.
Ako ja ostavis da raboti celo vreme nema da zamrzne uljeto vo kompresorot, no toa neznaci deka tacnata nema da zaledi posto 2 greaca se, eden na kompresor i vtoriot na tacnata kaj sto se cedi celata voda pri defrost.

Поради интересот на многумина околу дилемата дали Ломото има грејачи или не можам да го потврдам следното како информација добиена од нивниот овластен монтажер на кого му се јавив пред 10 минути и го распрашав поконкретно.
Потврди дека има грејач на тацната со сигурност и дека истиот е видлив и тука нема дилемa и измама.
Ми кажа и дека Ломото (пишувам за моето) има сонда која служела како Defrost, но заразлика од некој модели на инвертори којшто имале тајмерски Defrost, овој се укључувал по потреба без тајмер.
Кога го прашав дали освен силиконскиот грејач на тацна има и уште еден грејач на уље ми кажа дека неможе да ми потврди бидејќи до сега немале интервенција на Ломото каде што би имало потреба да се отвори компресорот и да се потврди од лице место. Ми наведе дека со сигурност такви грејачи имало на големи компресори со по 4-5 литри уље којшто се ставале под земја, но служеле во други потреби, а не за греење на индивидуални станбени единици за домување. Вели дека Ломото (пишувам за моето) има лубрикант во уљето којшто не дозволувал замрзнување на истото, и повтоно ја наведе информацијата дека инвертерот не би требало да се искључува од функција за време на најстудените денови со минусни температури, туку треба само да се намали во текот на ноќта.
Ми даде предлог (совет) да се изолира дополнително надворешното црево ( одводот) со што ќе се намали можноста и тоа да замрзне во текот на најстудените денови.
Добив потврда и дека овој модел на Ломото има и јонизатор за воздух во внатрешната единица.

Поради интересот на многумина околу дилемата дали Ломото има грејачи или не можам да го потврдам следното како информација добиена од нивниот овластен монтажер на кого му се јавив пред 10 минути и го распрашав поконкретно.
Потврди дека има грејач на тацната со сигурност и дека истиот е видлив и тука нема дилемa и измама.
Ми кажа и дека Ломото (пишувам за моето) има сонда која служела како Defrost, но заразлика од некој модели на инвертори којшто имале тајмерски Defrost, овој се укључувал по потреба без тајмер.
Кога го прашав дали освен силиконскиот грејач на тацна има и уште еден грејач на уље ми кажа дека неможе да ми потврди бидејќи до сега немале интервенција на Ломото каде што би имало потреба да се отвори компресорот и да се потврди од лице место. Ми наведе дека со сигурност такви грејачи имало на големи компресори со по 4-5 литри уље којшто се ставале под земја, но служеле во други потреби, а не за греење на индивидуални станбени единици за домување. Вели дека Ломото (пишувам за моето) има лубрикант во уљето којшто не дозволувал замрзнување на истото, и повтоно ја наведе информацијата дека инвертерот не би требало да се искључува од функција за време на најстудените денови со минусни температури, туку треба само да се намали во текот на ноќта.
Ми даде предлог (совет) да се изолира дополнително надворешното црево ( одводот) со што ќе се намали можноста и тоа да замрзне во текот на најстудените денови.
Добив потврда и дека овој модел на Ломото има и јонизатор за воздух во внатрешната единица.

Тоа дали има грејач на компресер ќе знаеш само ако си набавиш апаретче за мерење на потрошувачката. Кај мене штом надвор тем. падне под -3 на апаратчето си покажува потрошувачка од околу 85w, и кога компресорот ќе се исклучи (односно штом ja постигне внатре саканата температура). А за тоа дали има јонизатор ќе си видеш кога ке ги чистеш филтрите позади нив на едната страна (кај мене е позади десниот филтер) метална плочка избушена целата (како сито) и може одвреме навреме да слушаш чуден звук од внатрешната единица (како зуење или како некој краток спој) ама тоа во кратки интервали од по 2-3сек, е тоа ти е од јонизаторот.[DOUBLEPOST=1441480053][/DOUBLEPOST]Дали некој досега има правено годишен сервис на клима?
Наредната недела треба да ми прават годишен сервис за продлжување на гаранцијата, бидејки јас сум обврзан после првата година наредните две да правам годишен сервис за да ми се продолжи гаранцијата која е иначе 3год.
Е сега за тој сервис ми рекоа кога ми закажаа терми дека ке ме чини 800ден.
Прашањето ми е: што уствари како сервис треба да направат, што се проверува, дали нешто треба да се исчисти или само ке се потпишат на гаранцијата ке си платам и ке си одат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom