за ова прв пат слушамDosta moi prijateli koristat klima za ladenje vo zima na prostorii vo koi rabotat kompjuteri so jaki ati video karticki koi sluzat za bruteforce na nokia mrezni kodovi. Takvo nesto rabotam i jas samo sto ja sum go resil so jaka ladna podrumska ventilacija
мене ме учеше еден србин кој имаше на времето преку 30 АТИ графички и тоа се преку 200 вати потрошувачка, па неможеше еден стан од 50м2 да загрее на 20с. само со нив.
Ова ти што го кажуваш дека им било потребно ладење на твоите пријатели не ми е јасно ич,ако ме разбра убаво што сакам да кажам
да бидам уште попрецизен се работи за копање биткоинси каде графичките работат24/7/365

. Kratko i jasno ako imas vo prostorijata i 20° grafickite ce ti rabotat na 80-90° na gpu i mozebi 110° na vrm (regulator na voltaza) sto e i najkriticna komponenta za crknuvanje na grafikata. Moite rabotaat na full opteretenost 12 ati graficki od 55-82° so toa sto na sekoj kompjuter mu brizgam vozduh od podrumskiot hodnik vo mojot podrum so ventilator poseben za sekoj pc i crevo aluminiumsko 127mm direktno vo grafikite. Imam i eden pojak izlezen ventilator bez koj isto taka ne se moze. I pokraj vakva ventilacija podrumot e prilicno topol vo zima. Ako nekoj misli sega dur cita deka e pametno vo zima da se zeme nekoj pc doma, ne e mozno zasto ce pregrevuva a i ventilatori na 100% od ati 5970 zvucat kako avionski motor. Bitkoinite odamna ne se pravat na vga jas seuste povremeno gi koristam za kalkulacija na nokia kod i toa od postarite nokiji. Pc so 2x 5970 trosi 520w na full opteretenost. Pc procesorot voopsto ne e vo igra se se kalkulira vo grafickiot procesor gpu.

[DOUBLEPOST=1433370209][/DOUBLEPOST]