Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ги прочитав првите 5-6 страни од темава и не сакав да продолжам понатаму, што поради честите постови со латиница која искрено замара доста при читање постови а што од тоа што тие страни се веќе 5 години стари па ми требаат свежи, апдејтирани информации.
Значи се работи за стан на 5 спрат. Дрва не доаѓаат во предвид, од повеќе причини. Термо печка, се мислам дека ќе биде поскапа варијанта поради тоа што девната и кујната се едно а тој простор е повеќе од 30 квадрати, можда 35 секако. Значи печката ќе треба кога е поладно обавезно да се полни на 2-ка, можда и на 3-ка, што ќе значи значително поголема сметка. Се си мислам дека клима-инвертер е најдобра ивестиција. Имам доста препораки за нив дека се добри, па сакав да ми потврди некој од тука, пожелно со лично искуство. Спалната е така поставена да тешко дека би се загревала, со било кој начин, освен да се стави едно конвекторче за не дај боже, само за таа соба.
Значи ми треба проценка и пример со реални бројки и секако препораки за марки и модели, што да гледам кога купувам и слично...

Novata smetka ja gledam za period sredina Januari-sredina Fevruari.
3460den.
Spored moe citanje na strujomer na 12.02. tolku i stvarno imam potroseno kako iznos vo denari, no sostojbite na skapa i eftina ne soodvetstvuvaat. Mnogu poveke pisale na skapa a pomalku na eftina (duplo poveke na skapa) od stvarnata sostojba. Znaci nemaat citano, od rakav im se istreseni vrednostite, no sepak vo iznos za plakanje e toj.
Poslednava smetka za sredina Fevruari-sredina Mart, 3250 den. Tolku i stvarno imam potroseno.
Sega imaat citano strujomeri, i povtorno sum pogodil vo ist den i jas da zapisam sostojba (na 12-ti), eftinata tarifa do decimala tocna, dnevnata so mnogu malo otstapuvanje sto se troselo od nivno do moe citanje.
Bidejki prethodnata imaa poveke skapa lupnato a pomalku eftina, sega se obratno skoro duplo poveke eftina otkolku skapa, no i dvete smetki vo iznos za plakanje se kolku sto stvarno i e potroseno. A realnata potrosnuvacka na skapa i eftina mi bese skoro ista, so 20-30 kwh poveke na skapa.

Bravos za tebe, ja trosam 1-2 kubika godisno za skara na dvorot, a ti so tolku se grees.
Поднамали малце со месото, викат штетно било во толкави количини:).
П.с затоа јас реков и не сум некој репер за потрошувачка на дрва, но реалноста е околу 6 кубици за просечно изолирана соба со толкава квадратура. Со 12 кубици комотно 100 квадрати се загреваат. Јас лично повеќе проблеми имам со загревањето во вакви преодни периоди кога надворешните температури се над нулата отколку кога беше длабоко во минус.

Може ли некој да сподели мислење за проточен бојлер на плин.

Пред се ме интересира какви се од безбедносен аспект, дали може да дојде до некоја опасност при "цурење" на плинот?

IMG_20150319_164906.jpg Ova go gledam skoro sekoj den (ama eve sega go slikav), bez razlika kolku e temperaturata. Slikano e tocno pred saat vreme na temperatura od 7 stepeni.
Samsungov si e zamrznat redovno koga raboti. Pretpostavuvam deka e on-off spored toa kako raboti i deka e non-stop zamrznata, iako koga ja montiraa komsiite mi rekoa deka inverter stavaat, dali gadno gi zaebale ili pa samo taka zborat-ima sekakvi lugje.

Која минијатура е самсунгов у споредба со Виваксот :)
Што ли мака има климава на -10 кога на +7 е обелена цела

Немаат нагорна линија, цевките од Самсунгот. Како излегуваат од надворешната единица, да бидат насочени нагоре - па потоа може надоле. Термодинамика.

Иако не е само до тоа. Корејски клими (иако ЛГ треба да е подобар, наводно имаат некои ОК модели).

Vo stan vo Tetovo po 120€ za ovie 3 meseci. Aj da reces cel den doma ama ne smo. Navecer moite doagaat ja od skolo kaj 1 i ne ni pustamo za greenje do kaj 8-9. Za drugo samo kompjuter i televizor pustamo drugo nisto. Mozno e da ne citale?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom