Најекономично греење (затоплување)

Член од
15 март 2010
Мислења
5.862
Поени од реакции
6.369
Член од
30 септември 2012
Мислења
40
Поени од реакции
39
Прочитав... некој дел во компресорот као да се замени.... лошо е што овде во Струмица нема избор за сервисери.. еден ебан сервисер нема... кого да викам... дечките што беа се единствени што ги фалат ...
A koi decki gi vikna od Elektro Mehanika ili nekoi drugi?
 
Член од
15 март 2010
Мислења
5.862
Поени од реакции
6.369
A koi decki gi vikna od Elektro Mehanika ili nekoi drugi?
Некој други.. денес се јавив и во електромеханика како последна надеж кажаа дека ќе дојдат деновиве... зошто имаш добро/лошо искуство со електромеханика?
 
Член од
30 септември 2012
Мислења
40
Поени од реакции
39
Некој други.. денес се јавив и во електромеханика како последна надеж кажаа дека ќе дојдат деновиве... зошто имаш добро/лошо искуство со електромеханика?

Не само прашав онака бидејки мене тие ми ја местеја климата а и од Скопје ми ги посочија нив за монтажа и за заверка на гаранцијата како овластени за таа работа, зборувам за vivax клима.
 

R.1

Член од
23 јануари 2014
Мислења
149
Поени од реакции
57
Најекономично греење,.. нема такво, кај што чади таму има пари, кај што тлее цк...:D
 
Член од
25 ноември 2014
Мислења
4
Поени од реакции
0
Здраво форумџии!!
Ја новајлија, али коа имаш мака одма се зачленуваш и прашуваш што како.
Во септември купив инвертер Бeko bynu 120/bynu 121 и се радував ко мало дете дека освен тоа друго грејно тело нема да користам за 30м2 просторија. До пред неколку дена одлично си работеше инвертерот си грееше тамам колку што ќе си го нагодев, но се појави проблем. Без разлика на која висока температура (32 е макс) тој во собата не постигнува повеќе од 20 степени, па макар и работел 6-7 саати.На секој саат време прави процес на одмрзнување (дефрост) иако надвор температурата е некои 3-4-5 степени и повторно не грее како што треба. Да расчистиме, на 32 степени си дува топло али очигледно не доволно. Бидејќи е под гаранција сеуште (2 месеци работи) му се јавив на сервисерот кој го чекам да дојде но по телефон ми рече да не имам промена во напон на тој штекер. Е сеа колку што јас знам, само тоа ми е вклучено на осигурач а и неможе до пред 2 дена да било ок сеа одма да му паѓа напон иако под предпоставка и други комшии црпат енергија од уличен трансформатор или како и да е.
битно ми е да прашам дали некој има решение за ова, или да си го чекам сервисерот и да ми каже што како и чаре. Да инспадне дека ми тече фреон од негде па тоа да е проблемот. Или па да ме прај будала да ми филозофира и да ме тера да им го вратам инверторот назад пошо измрзнав..
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.252
Поени од реакции
29.731
@Kirtol ништо не ни кажуваш, ниту колку киловатен е моделот, ниту каква изолација имаш, ниту колку ти е висок плафонот.
Без информации какви топлотни загуби има твојот објект, ништо не може да се заклучи. Ако имаш преголеми топлотни загуби, ниту нордиски модел на инверотор клима нема да те загрее.

Многу пати е напишно, позајми од некаде на пар денови панелна грејалка (или неколку кврцни греалки) и утврди колку киловати топлинска енергија ти треба. Дури потоа можеш да го критикуваш инвертор климатизерот.

Тоа на страна, разликите во квалитетот на климатизерите се гледаат и по тоа колку често влагаат во дефрост при еднакви услови. Инаку ова време од годината има доста влажност, а тоа повеќе им смета на климите отколку ниските температури (кои и не се ниски ова зима).
 
Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.530
Поени од реакции
7.269
beko bynu 120/bynu 121 inverter with kit
•Инвертер клима уред •Капацитет ладење/греење: 3,5kW 12000Btu/ 3,65kW 12400Btu •LED дисплеј •Aнти..
Цена:26.999ден
Во нептун се продавал на времето за 27000ки...да си земел Change или Гееи за тие пари сеа нит дефрости ке имаше а и топло ке му беше Ама си сакал Беко...
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.676
Поени од реакции
3.966
Fakti:
-greel dobro pred nekolku dena- znaci bi greel i sega ako e se vo red so uredot
-cest defrost- poradi izbrana najvisokata T od 32C, a mala T vo prostorijata od 20 C kompresorot raboti full i zatoa ima sega defrosti (a i poradi malku freon vo sistemot )
-steker ili prodolzen kabel od ovie kineskive od zaleno pazarce moze rsum da napravi so elektronikava- ova moras ako e taka da go sredis.

Vaka na nevideno edno 95 % fali freon vo sistemot. Ako fali 100- tina grami se uste ce ladi dobro, ama da gree ce gree vaka kako tvojava....
Po mene isparil del od freonot obicno na loso napraveni holenderi (obrni na ova vnimanie toa e iskluciva greska na monterot da ne ti sere nesto).

Znaci citaj moj post malce pogore, nikako manometar, tuku KANTAR, REKUPERATOR i VAKUUM PUMPA so obavezno otklonuvanje na mestata na propustanje.

Aj pa javi sto stanalo.....
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Ne znam dali sega ti se zacesteni odmrznuvanjata (defrost) ili od pocetok, bidjki nekoi klimi imaat intelegent defrost (koga e potrebno), a nekoi na odredeno vreme (bez razlika dali imalo potreba ili ne)
 
Член од
25 ноември 2014
Мислења
4
Поени од реакции
0
Вака момци фала на одговор и тоа бајаги брз.

Станува збор за beko bynu 120/bynu 121 invereter ладење 3,5 kW 12000Btu и греење 3,65kW 12400 Btu. Просторијата е 5x6 што значи 30м2 со спуштен плафон 2,65м (летово реновирано) излоиран од внатрешна страна со стиропор 5cm. како и два нови прозори од по 1 м ширина ПВЦ еднокоморски и врата стаклена балконска исто така ПВЦ еднокоморска. Значи станува збор за реновирана дневна соба. Претходно тука живееа мојте и они истата просторија ја грееа со термо печка 3,5kW. Значи по сите пресметки на интернет и стручни лица просторијата немаше да има проблем од загревање само со инверторот кој што сум го купил.
Е сеа, беше мајсторот, откако измери напон на штекерите во дневна инаку (222 V со негов инструмент) почна да сумља дека сеа е ок напонот но бидејќи е 15 часот уште не се вратени сите од работа дека подоцна би можело да ми падне напонот. Еве моментално од кога е вклучен инверторот од 14:50 – 15:50 температурата на собата се качи од 11 степени на 17 (додека пишувам). Ми вели да проверам подоцна да измерам напон, и да го следам случајот како ќе се одвива. Втора работа што ми вели е да го оставам инверторот 48 саати да работи и да пратам како ќе се одвива температурата. После тоа ако повторно имам проблем (освен ако не смрзнам) да му кажам што како е работава па дали да дојде повторно. Инаку сакаше да измери фреон со манометар, но се предомисли па најверојатно истото ќе сака да го направи за два дена откога најверојатно пак ќе го викнам. А @tzlatko ќе го имам на памет твојот совет.
Инаку за Беко бидејќи фрижидер, плотна и рерна и машина за перење садови сите се од овој бренд, и досега ме немаат зафркнато, сметав дека купување на инвертор од оваа марка е прав избор.
Незнам момци, дајте памет....
 
Член од
2 август 2014
Мислења
1.676
Поени од реакции
3.966
Jas ti dadov sovet, ako izvadi manometar i saka da dotura freon ne mu davaj, ce ti go upropasti kompresorot za kratko vreme ili ce raboti dodeka drzi garancijata.....
Ova so naponot e epten glupava rabota, pa ako e inverter toj ima taka dobri stabilizatori za napon, da promena na napon od 180- 250 V za niv se nisto. Toa za friziderziive ( takov e i tvojot manonmetardjija tie merat uspesno so manometar kaj friziderite, tamu i moze nekako da se izmeri ) ostanalo od porano, zosto friziderite se epten osetlivi na promena na napon, no tamu e drug princip na rabota, potoa dojdoa AC-DC-AC invertori koi stvarno bea osetlivi na ova, ama toa e minato, segasnive DC invertori ( se nadevam takov e tvojot ) nemat vakov problem....
 
Член од
15 март 2010
Мислења
5.862
Поени од реакции
6.369
Ај ако можете момци да ми посочите што е подобро, првата Нео е поскапа за 3илјади што не е малку, но има подолга гаранција 60месеци наспроти 24 на СТ, за мојот простор околу 30квадрата ми се и двете доволни, е сега што е поквалитетно... читам дека компресорот на ST е панасоник и дека работи на -10 , на греење 4kw . Некако мислам дека ем поефтино ем подобро оваа втората варијанта?

http://technomarket.com.mk/products/09119451/neo-acv-inv-12led-r410a

http://set.com.mk/ST-CS-35AINV-M119-12000BTU66970
 
Член од
6 февруари 2010
Мислења
881
Поени од реакции
923
Јас колку што гледам, и втората клима има гаранција од 5 години.
Луѓе, знам дека секој својот коњ си го фали, но кај мене дома не се дише од што е топло. Знам и дека температурите не се претерано ниски за да се покаже климата во полн капацитет, но кај мене, на 45м салон со кујна и трпезарија на зададена температура 25-28 на далечинското сите шетаме по кратки ракави.
Пред тоа користевме термор панели а пред нив термо печка 6ка. Конечно после толку време се чуствувам загреан
 

Kajgana Shop

На врв Bottom