AceCaleb
Деспот на Адот
- Член од
- 31 декември 2007
- Мислења
- 5.979
- Поени од реакции
- 11.415
Брoј 1 серија ми е.Јас најногу се восхитувам на умот на Род Серлинг со Твајлајт Зоун. Без никаква приближна конкуренција на една серија. После идат останатите![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Брoј 1 серија ми е.Јас најногу се восхитувам на умот на Род Серлинг со Твајлајт Зоун. Без никаква приближна конкуренција на една серија. После идат останатите![]()

Оти Екошпар од каде е ? Поохридска од неа амин.DA, mojata najmala predstava e deka treba da gree. Ne e valjda za ladenje? Zboruvam samo za ovaa ohridska ne zboruvam za ecospar bidejci ne sum videl odblisku
Кој тоа виеВо РЕК Битола согорувањето го следат постојано инженери, опремени со мерни инструменти и се друго и постојано преземаат мерки да има што подобар степен на искористеност на горивото во котлите
И покрај сите мерки степенот на искористеност на горивото во котлите е околу 80%
Ние дома немаме такви можности ниту знаења. Значи за обично шпоре дома не сметајте на повеќе од 30%

Moeto mislenje e deka taa cena od 55000 den za Toshibata e previsoka.Ајде нешто конкретно да чујам мислење. Имам веќе сузуми13 и ја користам втора година. Живеам во куќа и на едниот спрат е таа, на другиот ТА печка. Сакам да земам уште една клима за другата дневна. Од тошибата сум задоволен, досега за 3 месеци и 20 дена користење оваа зима има потрошено 800кв. Грее 25 квадрати дневна со кујна, немам изолација и е стара дрвена столарија, температура зададена 20-21 степен кои прецизно ги одржува.
Се мислам дали вреди да се купи пак истата или да одам со нешто поефтина. Пример окото ми застана на Хаиер Геос, кинески, но со еуровент. Ме чуди само што Енергија и секаде по сајтови што ја продаваат е дека е на -15, а на еуровент е -10. Цената прашав е 28.000 без монтажа со 3000 за монтажа. Моментално сузуми13 е 55.000 без монтажа.
Климата е AS12GB2HRA/1U12BE5ERA
еве на еуровент за споредба со сузуми
http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?lg=en&rub=04&srub=01&select_prog=AC&select_partic=133&select_marque=HAIER&select_class=AC1 / A / S / R&tri_chp=&debut_affiche=52&indice_affiche=4
http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?rub=04&srub=01&ssrub=&lg=en&select_prog=AC&select_partic=64&select_marque=TOSHIBA&select_class=AC1 / A / S / R&select_model=RAS-13N3AV2-E/RAS-B13N3KV2-E&champ_php=champ_12&retourpage=100&quicksearch=ok&filtre_prog=&filtre_marque=[DOUBLEPOST=1423744582][/DOUBLEPOST]Еве од енергија спецификации
http://energija.com.mk/wp-content/u...from-2014-R410-RAC-General-catalogue-Geos.pdf

па шо знам, мене не ме воодушеви нешто посебно.. имаше некои јаки делови (као на пример сцената кога Сајлент Боб се избацува со зборењеЗошто не на пример, 10ка?![]()
) Ама како целина онака ми беше 
Moeto mislenje e deka taa cena od 55000 den za Toshibata e previsoka.
Mnogu porealna cena ima Mitsubishito (iako malku povisoka, negde 63000 izgleda bese) koe go zema nmarkovski, no toa se sporeduva pa i podobro e od Toshiba daiseikai 8.
Za drugata nemam sto da kazam.
imash dve varijanti. ako se resis da zemish poskapa togash mitsu e best bay vo momentov za nad ili okulu 1000evraГрешка е за тошибата, 55.000 е со монтажа. Друго ми е дилемата, не е дали тошибата или некоја поскапа. Разликата во цената е 24.000 и дали е оправдана. Хаиер има ЦОП од само 3.41 но има Сцоп од 3.8, очекуваната сезонска потрошувачка и за двете е околу 1000кв по еуровент. Кај мене тошибата за 4 месеци ке потроши околу 900 кв, за цела грејна сезона за уште 2 месеци нека потроши уште 500 значи максимално 1400. Колку би потрошила некоја послаба како овој Хаиер, да прептоставиме можеби до 300кв повеќе кои претворено во пари биле едно 1.500 денари повеќе. Ако е точна таа математика тие 24.000 повеќе од старт би се исплаќале со користење уште 16 години.
Грешка е за тошибата, 55.000 е со монтажа. Друго ми е дилемата, не е дали тошибата или некоја поскапа. Разликата во цената е 24.000 и дали е оправдана. Хаиер има ЦОП од само 3.41 но има Сцоп од 3.8, очекуваната сезонска потрошувачка и за двете е околу 1000кв по еуровент. Кај мене тошибата за 4 месеци ке потроши околу 900 кв, за цела грејна сезона за уште 2 месеци нека потроши уште 500 значи максимално 1400. Колку би потрошила некоја послаба како овој Хаиер, да прептоставиме можеби до 300кв повеќе кои претворено во пари биле едно 1.500 денари повеќе. Ако е точна таа математика тие 24.000 повеќе од старт би се исплаќале со користење уште 16 години.
imash dve varijanti. ako se resis da zemish poskapa togash mitsu e best bay vo momentov za nad ili okulu 1000evra
klima pod 600 evra, dokolku zemash, potpri sa eurovent i na garancija.
Moe mislenje e deka za poeftina varijanta, mala e varojatnosta da naletash na soliden ured koj bi go koristel kako PRIMAREN green aparat. Da ne ispadne onaa narodnata: "siromaviot dva pati plaka". Sekoj si go znae sopstveniot bugjet. Eve jas na primer dosega ja isplakav mojata klima a ako zemev poevtina ke ja isplatev porano.
Sovet: - Razgledaj kako stojat so cenite FUJI i Hitachi.
- Ako si vo moznost, zemi si pokvalitetno
- Ako ne si vo moznost, zemi si BEKO (sekoe sabajle koga odam na rabota vo 06.00h, cak i denes na -10 nadvoreshna), gledam edna beko 12ka spored goleminata na nadvoreshnata edinica, gledam deka ja picat non stop. Ne znam cija e, lugeto se vo kuka, vrvam pokraj niv sekoe utro, ne se valjda ludi da im raboti za gjabe

Klimite od toj rang okolu 25-30.000 den. dokazano e deka imaat problem na magla, tolku komentari imase i ovde na forumov. Ova zimo nemase mnogu magla, no lani na primer bese druga prikaznata.Se slozuvam do nekade so gigovit, za toa dali bi se isplatilo da kupis klima ured od 1000 evra pa i nagore, koga se znae deka i da e napraven od najdobri materijali i najkvalitetno sepak si ima rok na traenje, i po odreden period mu se namaluva moknosta i se amortizira pa treba da se kupi nov, ili da se smeni kompresorot sto neznam dali e ekonomski opravdano, dodeka za mnogu pomala suma na pari mozes da kupis klima ured od dolna sredna / sredna klasa kako VIVAX, BEKO, MIDEA, HAIER, itn itn koi iako ke trosat nekoj 2-3000 denari plus na struja godisno, vlezniot vlog e mnogu pomal, so sto koga ke se amortizira ke ti bide poisplatlivo da si kupis nov model.
Konkretno jas zemav vo noemvri VIVAX AELI 18ka so montaza za 38500 denari, zagrevam soba 37kvadrati pa i vo najgolemiot stud so nea zatopluvav i nemase nikakov problem, a za toa kolku ke i bide vekot na traenje ke vi pisam po nekoja godina, zdravje boze dotogas
Toa e moe mislenje ne znaci deka nekoj treba da se vodi spored nego, bidejki na kraj kraeva sekoj si znae za sebe, ako raspolaga so budzet od nekolku iljadi evra samo za klima, blago bi mu preporacal da si kupi Daikin urura sarara ili nekoj slicen na nego, kako mitsubishi i ostanati ekstra klasa modeli, no koga zemas so kreditna karticka i imas tocno opredelen budzet, ne vredi tolkav vlog bidejki toj nikogas nema da se vrati, ke imas samo pogolem luksuz i nesto pomala smetka za struja, a i poplitok dzeb.