DA, mojata najmala predstava e deka treba da gree. Ne e valjda za ladenje? Zboruvam samo za ovaa ohridska ne zboruvam za ecospar bidejci ne sum videl odbliskuТи пријателе имаш барем најмала претстава на кој принцип работи печката на пелети. Барем некаква, мала , општа претстава ?
Математиката ја правев за приватни цели и затоа цената на струјата ја земав според мојот просек. SCOP кај климата земав 5.1, пошто споменатото Mitsubishi ми е главен кандидат за купување, а бројката е од Eurovent, на кои немам причина да не им верувам.@PinkyTheGreat
Добро е ...
Но употребуваш многу големи коефицијаенти на искористување.
Цената на струјата е 6.6 по висока тарифа и 3.3 по ниска тарифа
Искористеност на пелети не повеќе од 60%
Искористеност на буково дрво околу 30%
За климите СОР не повеќе од 3
Се на се - најповолно е комбинација од клима кога е потопло и огревно дрво во постудените денови
Како што кажав погоре, SCOP-от е земен за мои потреби. Да се стигне до просечен SCOP е тешко, пошто нискобуџетните климатизери немаат Eurovent сертификат, а да дадам бројка од ракав е малку глупаво.Mozam da iskomentiram samo za merenjeto so klimata, za drugite ne mnogu.
No kako sto citam i kaj peletite i kaj drvata zimas nekoj prosek sto si nasol na internet, dodeka kaj klimite si daleku od prosekot (neznam zasto sporeduvas so skap klimatizer i toa mozebi so najdobriot). Prosecen SCOP bi bil negde 3,9 i toa bi bila realna sporedba so drvata i peletite spored mene. No i tuka ima edna vozdrska, oficijalnite podatoci za klimite se najcesto za sredna klimatska zona, ne sum siguren dali Makedonija (odnosno pogolemiot del od nea) spagja vo sredna klimatska zona (kade spagjaat severna Grcija, severna Italija, Germanija, istocna Francija)
Јас не гледам што е идеализирано. Само дадов просек од бројките што може да се најдат на интернет. За пресметка на амортизација на сите овие топлински извори се потребни многу параметри, чии вредности се субјективни. А во никој случај не се согласувам дека векот на траење на јапонски климатизер од највисока класа е 10 години. Особено не можеш да убедиш човек кој во моментов се грее на 15+ години стариот кинески климатизер.Ova e epten idealizirana i nepotpolna matematika , sto bi rekle "racun bez krcmar".
Koga ne daj boze, vo nekoj slucaj bi pravele cena na kostanje na raboten cas za nekoja masina, koja treba da ja koristite za pravenje na proizvodi, koi bi gi prodavale na pazarot site vie DEBELO bi ja utnale rabotata so vakvi idealizirani matematiki.
Prvo ne moze direktno da se upreduva na primer greenje na drva i klimatizer, a da ne se zeme vo obzir: cenata na kostanje na uredite, VEKOT NA TRAENJE na uredite, cenata na odrzuvanje itn.
Na primer ocekuvan vek na traenje na sporet na drva e najmalku 50 godini i toa bez defekti, a kosta 200-300 evra.
Ocekuvan vek na traenje vo najdobar slucaj kaj vrven klimatizer e, ako dade gospod, 10 godini :
10 god x 6 meseci rabota x 30 dena x 13-15 h rabota = 25.000 rabotni casovi, ako kosta 1000 evra, toa znaci 1000 : 25000 = 0.04 e /h ili 2.5 den za raboten cas na ime AMORTIZACIJA. Ova e sigurno pogolemo ako ima ne daj boze defekti, odrzuvanja koi se obavezni, tkd moze da se racuna slobodno so 3.5 den/h amortizacija.
Sega vece racunicata od 1.1 denar za KWh e sosema netocna i epten proizvolna, bidejci na sekoj odraboten cas treba da se dodadat i ovie 3.5 denari koi ocigledno se vo najmala raka trosok kako i el. energija.......
Во РЕК Битола согорувањето го следат постојано инженери, опремени со мерни инструменти и се друго и постојано преземаат мерки да има што подобар степен на искористеност на горивото во котлитеИнаку, зошто сметаш дека процентите на искористеност се големи? Не се точни податоците декларирани од производителите?
.
Zlatko, dali tvrdenjeto deka klimite imaat vek 7-10 godini ne e isto taka "matematika bez krcmar".@PinkyTheGreat
Jas se gream isto na kineski klimatizer star 12 godini i sto znaci toa? Po zakonot na verojatnost, ako kupam japonski, a japoncive se pravat posaglam ce me tera 20 godini? Toa e matematika bez krcmar.....Inace 25.000 rab casa nekoi klimi ne gi odrabotuvaat ni za 30 godini koristenje, no toa ne e predmet na ovoj muabet.....
Vistinata e samo edna sekoj proizvoditel na klimi e obvrzan da obezbedi rezervni delovi za narednite 7 godini od koga ti ce ja kupis klimata i tolku. Ako "umre" uvoznikot i toa nema da go imas, a ti racunaj si po tvoite racunici i ponataka, samo ne e vo red da se zamlatuvaat ludjevo so idealizirani podatoci i pokazateli. Nema da se ubeduvam so tebe ponataka, bidejci ti si zivees vo nekoj drug svet....
Ne aludirav na tebe, se gleda deka gi nemas pomesano od tekstot.Знам која е разликата меѓу SCOP и COP, јас немам ништо помешано.
Оти Екошпар од каде е ? Поохридска од неа амин.DA, mojata najmala predstava e deka treba da gree. Ne e valjda za ladenje? Zboruvam samo za ovaa ohridska ne zboruvam za ecospar bidejci ne sum videl odblisku
Кој тоа виеВо РЕК Битола согорувањето го следат постојано инженери, опремени со мерни инструменти и се друго и постојано преземаат мерки да има што подобар степен на искористеност на горивото во котлите
И покрај сите мерки степенот на искористеност на горивото во котлите е околу 80%
Ние дома немаме такви можности ниту знаења. Значи за обично шпоре дома не сметајте на повеќе од 30%
Moeto mislenje e deka taa cena od 55000 den za Toshibata e previsoka.Ајде нешто конкретно да чујам мислење. Имам веќе сузуми13 и ја користам втора година. Живеам во куќа и на едниот спрат е таа, на другиот ТА печка. Сакам да земам уште една клима за другата дневна. Од тошибата сум задоволен, досега за 3 месеци и 20 дена користење оваа зима има потрошено 800кв. Грее 25 квадрати дневна со кујна, немам изолација и е стара дрвена столарија, температура зададена 20-21 степен кои прецизно ги одржува.
Се мислам дали вреди да се купи пак истата или да одам со нешто поефтина. Пример окото ми застана на Хаиер Геос, кинески, но со еуровент. Ме чуди само што Енергија и секаде по сајтови што ја продаваат е дека е на -15, а на еуровент е -10. Цената прашав е 28.000 без монтажа со 3000 за монтажа. Моментално сузуми13 е 55.000 без монтажа.
Климата е AS12GB2HRA/1U12BE5ERA
еве на еуровент за споредба со сузуми
http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?lg=en&rub=04&srub=01&select_prog=AC&select_partic=133&select_marque=HAIER&select_class=AC1 / A / S / R&tri_chp=&debut_affiche=52&indice_affiche=4
http://www.eurovent-certification.com/en/Certified_products/Access_by_programme.php?rub=04&srub=01&ssrub=&lg=en&select_prog=AC&select_partic=64&select_marque=TOSHIBA&select_class=AC1 / A / S / R&select_model=RAS-13N3AV2-E/RAS-B13N3KV2-E&champ_php=champ_12&retourpage=100&quicksearch=ok&filtre_prog=&filtre_marque=[DOUBLEPOST=1423744582][/DOUBLEPOST]Еве од енергија спецификации
http://energija.com.mk/wp-content/uploads/2014/11/Pages-from-2014-R410-RAC-General-catalogue-Geos.pdf