Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Во непопуларните имаше пишано дека Терминатор и без гувернерот ти е добар, ако добро се сеќавам :D
Иначе да, тројката и за мене е подобар него ли Salvation :)

Pa gi sporeduvavme kako se vo odnos na kecot i dvojkata. Vo odnos na minatite tri e ocaj, a kako standalone mi e ok... da ne go nosese samo imeto.. :)

Ja da sum vlast bi gi poskapel drvata za 300% ili bi gi zabranil, pa ne se dise vece vo Tetovo. Kaj mene od 6 stana 5 se great na drva, prozor ne se otvara ni na 5 min. da proluftiras, mirisame vo stanov na hranata sto ja gotvime. UZAS!!!
slicna e situacijata i vo Bitola. Bash pocnav da pratam preku aplikacijata koja ja preporaca tzlatko (super zlatko). Inace Goran, se soglasuvam so tebe no pred da se vovedat takvi merki koi gi preporacuvash, prethodno treba da ima gasifikacija na cela MK, topla voda za sanitarija i za greenje za cela MK i posle koj saka da gleda plamencinja, da uziva vo blagodetot na oganot od BES ili radi zabava/uzivanje neka plati bidejki gi true drugite.
Koja e razlikata od porano i sega, zoshto poveke e zagadeno:
Vo bitola porano na pet familii imashe dve koli a sega na dve familii ima pet koli (dve od germanija i yugoto radi nostalgija ne se prodava).
Vo bitola povtorno, vo mojata maala, pet familii toplea pet sobi i troshea 30m3 drva (vkupno). Sega, bidejki zbesnavme, sakame da sme ne znam shto....napredni....., edna famiija troshi 30m3 drva bidejki sakale doma da imaat parno ( ne ni znaat deka imaat toplovodno greenje), pa da im bilo toplo na kaka*je koga ke odat, pa za spienje, pa za pagalot i maceto da bilo toplo......i koga ke vidish pet familii troshat ajde ne 150 ama 120m3 drva sigurno. Plus gradot se zgolemi od 70 000 na 100 000 i koga ke vidish Bitola od prekrasen cist grad poradi naseluvanje i loshi naviki stana zagaden grad od rangot na skopje i tetovo.
i gratis na se e REK. I koga veke go spomenav REK, SRAMOTA E SHTO NEMAME TOPLA VODA OD TAMU ZA GJABE A JA ISPUSHTAME TOPLINATA KAKO PAREA VO VOZDUH.
......sakav da recam, malce zabegav od temata t.e. od odgovorot ama pred da se sprovede tvojot predlog, prvo treba MK energetski da se stabilizira odnosno da se spremi dostojna logistika za da imame izbor.[DOUBLEPOST=1421601317][/DOUBLEPOST]
ако земиш налето 6-7 кубици на рати и по пристапни цени тогаш поефтино нема, а вака големата соба е топла малите се млаки ни простор зафаќа ни инвестиција некоја не беше, ама ако нема дрва на време и ако треба овој период да се купуваат ич не е ефтино
sekako deka drva treba da zemish na prolet za da ima vreme da se isushat dobro pred da gorish. drva gorenje za ogrev i nedomakinsko nabavuvanje vodat kon gubitoci i jalova rabota. plus e poeftino neli?

Не си ги разбрал.

Што да разберам?:) Терминатор репрограмиран од отпорот пратен во минатото да го спаси Џон Конор од лошите терминатори кои исто се пратени од иднината да го убијат него и мајка му. Ги разбирам совршено.

Ja da sum vlast bi gi poskapel drvata za 300% ili bi gi zabranil, pa ne se dise vece vo Tetovo. Kaj mene od 6 stana 5 se great na drva, prozor ne se otvara ni na 5 min. da proluftiras, mirisame vo stanov na hranata sto ja gotvime. UZAS!!!
Јас потполно се сложувам со тебе. Купими клима некоја и плаќајмиги моите сметки за греење ке се греам на што сакаш. Да имавме централно греење исто би се сложил да ми ги плаќаш сметките за парно. Ич нема да те трујам. Се доттогаш ке си се тушираш поначесто за да не мирисаш на манџојна или јади во ресторан.[DOUBLEPOST=1421611114][/DOUBLEPOST]
slicna e situacijata i vo Bitola. Bash pocnav da pratam preku aplikacijata koja ja preporaca tzlatko (super zlatko). Inace Goran, se soglasuvam so tebe no pred da se vovedat takvi merki koi gi preporacuvash, prethodno treba da ima gasifikacija na cela MK, topla voda za sanitarija i za greenje za cela MK i posle koj saka da gleda plamencinja, da uziva vo blagodetot na oganot od BES ili radi zabava/uzivanje neka plati bidejki gi true drugite.
Koja e razlikata od porano i sega, zoshto poveke e zagadeno:
Vo bitola porano na pet familii imashe dve koli a sega na dve familii ima pet koli (dve od germanija i yugoto radi nostalgija ne se prodava).
Vo bitola povtorno, vo mojata maala, pet familii toplea pet sobi i troshea 30m3 drva (vkupno). Sega, bidejki zbesnavme, sakame da sme ne znam shto....napredni....., edna famiija troshi 30m3 drva bidejki sakale doma da imaat parno ( ne ni znaat deka imaat toplovodno greenje), pa da im bilo toplo na kaka*je koga ke odat, pa za spienje, pa za pagalot i maceto da bilo toplo......i koga ke vidish pet familii troshat ajde ne 150 ama 120m3 drva sigurno. Plus gradot se zgolemi od 70 000 na 100 000 i koga ke vidish Bitola od prekrasen cist grad poradi naseluvanje i loshi naviki stana zagaden grad od rangot na skopje i tetovo.
i gratis na se e REK. I koga veke go spomenav REK, SRAMOTA E SHTO NEMAME TOPLA VODA OD TAMU ZA GJABE A JA ISPUSHTAME TOPLINATA KAKO PAREA VO VOZDUH.
......sakav da recam, malce zabegav od temata t.e. od odgovorot ama pred da se sprovede tvojot predlog, prvo treba MK energetski da se stabilizira odnosno da se spremi dostojna logistika za da imame izbor.[DOUBLEPOST=1421601317][/DOUBLEPOST]
Истото и за тебе важи.
Кој сака чист планински воздух да диши нека се пресели на планина а не да живее во градот. Во нашиот случај имаш неколку планински села во непосредна близина.
А ние остатаните ке си дишиме загаден воздух и ке си гледаме пламенчиња. Јбг еднаш се живее.
Од друга страна јас сум отворен за соработка, кој има желба да ми купи салам клима за да можам да се греам како човек во битолски зими, да ми ги плаќа сметките за греење , да ми монтира геотермално или таму незнам какво еколошко греење, да ми спроведе гас дома или во кратки црти да ми го плаќа греењето од негов џеб јас немам ништо против. Ке се греам на што сака. Се доттогаш ама ич око не ми трепнува дали ви пречело или не.
Кој има заинтересиран праќам трансакциона сметка по ПП. Да допринесеме за почиста Битола од вашите џебови пошто јас во мојот немам до толку да изигравам активист на грин пис.
А да и колата не ми е баш најнова година, ако сака некој да ми купи понова и со тоа да допринесам да се намали загадувањето исто праќам трансакциона по ПП.
Видиш јас сум многу отворен за соработка. Да видиме колку вие сте разположени да допринесете за почист град.

Последно уредено:
prethodno treba da ima gasifikacija na cela MK, topla voda za sanitarija i za greenje za cela MK i posle koj saka da gleda plamencinja, da uziva vo blagodetot na oganot od BES ili radi zabava/uzivanje neka plati bidejki gi true drugite.
[DOUBLEPOST=1421601317][/DOUBLEPOST]
sekako deka drva treba da zemish na prolet za da ima vreme da se isushat dobro pred da gorish. drva gorenje za ogrev i nedomakinsko nabavuvanje vodat kon gubitoci i jalova rabota. plus e poeftino neli?
Да треба да се донесе оптимално еколошко економско решение со кое ќе имаме избор и да загрееме дома и да имаме почиста средина, и да можеме да си дозволиме сите. И тука во еколошко решение не е само воздухот (лаички кажувам) ама и самите електрани што се градат на радика и на црн дрим најчистите реки во мк, имаат врска со греењето цели станови, и огромната количина дрва се сече. Кога ќе има некое решение и оние кои ќе се одлучат да уживаат во поскапа варијанта греење нема да можат да загадуваат колку сите ние заедно сега.
Во меѓувреме, не сум вегетаријанец ама барем 3 месеци во годината постам и давам придонес, немам обзири кон екологијата од типот секаде на точак и ден на дрвото ама барем се возам со автобус и одам пешки кога е можно, ѓубрето знам кај го фрлам и горам дрва да колку во тие минати времиња што кажуваш гореле, не со парно и да се сите колку мене свесни за околината не би го дишеле ова што го дишеме, не би го јаделе ова што го пиеме и јадеме секој ден.
Сепак решението за еко греење не можеме секој на своја рака да го носиме мора да има општа понуда на такви начини за греење. Мора да им е рекламата добра а цената пристапна. Не може секој да стои да мери киловати и килоџули и да пресметува колку загадува за да стигне на работа, или за да направи ручек. Луѓето воглавно имаат животи, факултети, деца,секс, хобија, фобии, болести, навики, кафе, приатели душмани,сметки... се' имаат ... не им дошло многу до македонски шуми и до животот на планетава после нивната смрт.

Мене вториот дел од Terminator ми беше подобар од првиот, а третиот тапа. Првиот Matrix ми е masterpiece, Reloaded ми беше сосем Ок, Revolutions катастрофа. Од Indiana Jones, првите два дела ми се супер, третиот и четвртиот послаби (во четвртиот, сцената во барот е многу закон, кога Џонс ќе му рече на Мет дека прошол многу жени и не се сеќава на мајка му). The Hobbit не ми е ни споредлив со Lord of the Rings. Сите три делови се лоши, а последниов The Battle of the Five Armies ми е ужас.

Јас потполно се сложувам со тебе. Купими клима некоја и плаќајмиги моите сметки за греење ке се греам на што сакаш. Да имавме централно греење исто би се сложил да ми ги плаќаш сметките за парно. Ич нема да те трујам. Се доттогаш ке си се тушираш поначесто за да не мирисаш на манџојна или јади во ресторан.[DOUBLEPOST=1421611114][/DOUBLEPOST]
Истото и за тебе важи.
Кој сака чист планински воздух да диши нека се пресели на планина а не да живее во градот. Во нашиот случај имаш неколку планински села во непосредна близина.
А ние остатаните ке си дишиме загаден воздух и ке си гледаме пламенчиња. Јбг еднаш се живее.
Од друга страна јас сум отворен за соработка, кој има желба да ми купи салам клима за да можам да се греам како човек во битолски зими, да ми ги плаќа сметките за греење , да ми монтира геотермално или таму незнам какво еколошко греење, да ми спроведе гас дома или во кратки црти да ми го плаќа греењето од негов џеб јас немам ништо против. Ке се греам на што сака. Се доттогаш ама ич око не ми трепнува дали ви пречело или не.
Кој има заинтересиран праќам трансакциона сметка по ПП. Да допринесеме за почиста Битола од вашите џебови пошто јас во мојот немам до толку да изигравам активист на грин пис.
А да и колата не ми е баш најнова година, ако сака некој да ми купи понова и со тоа да допринесам да се намали загадувањето исто праќам трансакциона по ПП.
Видиш јас сум многу отворен за соработка. Да видиме колку вие сте разположени да допринесете за почист град.
Место да ти купувам клима јас би ти треснал метак, најефтино ќе поминам.

Dali stvarno e najeftino greenjeto na drva?
Ne.
Proslata zima vkupno na greenje potrosiv 10-12.000 den. Kolku kubika drva se toa, mislam okolu 4. Dali so 4 kubika moze da se protera cela zima za zagrevanje na 40+ m2? Kolku bi bile potrebni? I sto e so periodite koga treba samo navecer i sabajle zagrevanje po nekolku saati, Oktomvri, Mart, April.
Ne go ni racunam ovde dimenjeto po doma, prljanjeto so drvata, pa cepenje i prostor za cuvanje...

Dali stvarno e najeftino greenjeto na drva?
Ne.
Proslata zima vkupno na greenje potrosiv 10-12.000 den. Kolku kubika drva se toa, mislam okolu 4. Dali so 4 kubika moze da se protera cela zima za zagrevanje na 40+ m2? Kolku bi bile potrebni? I sto e so periodite koga treba samo navecer i sabajle zagrevanje po nekolku saati, Oktomvri, Mart, April.
Ne go ni racunam ovde dimenjeto po doma, prljanjeto so drvata, pa cepenje i prostor za cuvanje...

И јас сум се греел само една година пред едно 7-8 години на дрва и кога ќе собереш цена на потрошени дрва и струја која сепак ќе се троши доаѓа скоро па исто како на струја, а каде е маката да влечам дрва од подрум, да потпалувам, да чистам, да кречам а сепак грееш само една соба. Јас ги презирам комшиите кога ќе им стигнат дрва во мај, сите оцерени демек големи домаќини, и како тоа да е најважната работа на свет одма велат "тргните ги автомобилите ми доаѓаат дрва" и после ги сушат во двор едно 4-5 месеци, а јас немам кај да се паркирам.
Дрва, ДА за куќа ама за станови како кај мене по 60 м2, јас би забранил!!!

Дрвата и јагленот (уште поекономичен) како огрев, може многу скапо да не чинат! После сообраќајот, Железарница и топланите ми се чини, оџаците (те греење на цврсто гориво) се трет најголем загадувач и причинител Скопје да биде најзагаден град во Европа http://www.24sata.info/vijesti/bosn...niji-evropski-grad-sarajevo-na-12-mjestu.html. Ништо подобра не е ситуацијата во Битола и Тетово! Е сега ќе рече некој, ако не користиме цврстото, гориво ако ги затвориме топланите... на што тогаш да се загреваме!? И делумно би бил право!....Но сепак. тука се напишаа толку многу убави постови за термалните пумпи, инверторте, климите...кои како грејни тела не се така евтини. Иако обичната клима па и не е многу поскапа од една ‘‘ќумба‘‘ која загадува!
Изгледа дека немаме многу избор - опции!? Или ќе користиме поскапо, а еколошки не толку штерно, или евтино но крајно нееколошки, при што си го уништуваме здравјето и нашетоно уште повеќе на најмладите... детските болници се преполни зимно време! Не ќе да е само поради ладното време и грипот! Pm честичките знаат да бидат и многу опасни, а зимно време во Ск одат и до 2-3 пати повеќе од дозволеното! Еден прилог во Радио Сл Европа на темава. Цитат во врска загадувањето со загревање:
Грејната сезона, покрај поскапувањето на струјата придонесува кон ваквата ситуација, вели екс-министерот за животна средина и просторно планирање Тони Поповски.
http://www.makdenes.org/content/article/24815432.html

Последно уредено:
тргнете надвор од скопје кон периферијата на нашата мила македонија и прашајте кој ќе сретнете а ги има многу што имаат по 7-8000ден. месечно примања и натерете ги нека купат инвертер клима(700-800евра) да не го загадуваат воздухот па ќе видите што одговор ќе добиете
не зборам за скопје кај минималецот е над 20К

tumblr_m4v76nTESm1r5r8duo1_500.png

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom