Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
PS: Освен Born on the Fourth of July, сите други ми се гледани. Важно се залета со претпоставки.
Главниот не си го гледал :D И дај отварај ги темиве почесто, Predestination во постови ни правиш одвреме навреме :)

А бе ако веќе гледам сите ќе ги гледам. По ред хронолошки. :D

Абе нормално, него сакав да кажам успатно обавезно и тој серијал :D. Да не случајно го ставиш на страна. Почна со prequel-серијалот? Најновиот?

Абе нормално, него сакав да кажам успатно обавезно и тој серијал :D. Да не случајно го ставиш на страна. Почна со prequel-серијалот? Најновиот?

Хронолошки мислев по година на прикажување.

матриксите ги неам пошто едноставно тие сцени со милион двојници како кијану им ебе матер у слоу моушн ми се тапа.

Дај му сепак шанса на Матрикс серијалот. Да не биде муабетов после сличен како со V for Vendetta после 5 години кога кај некој другар ќе ги гледате :D. Може нема да ти се допаднат сепак, али нема да знаеш дур не им дадеш шанса и ги изгледаш. Првиот е најјак според мене, не дека другиве не се, ама споредбено, помалце од првиот. Тој беше култниот. Исто така би ти препорачал да ги гледаш и анимираните мини-филмчиња како дел од Аниматрикс. Феноменални се.

Да не треба со кафе и локум да ти дојдеме на врата лично да те поканиме. :)[DOUBLEPOST=1420164465][/DOUBLEPOST]P.S.
Ако ти се допаднал V for Vendetta има да го обожаваш Матриксот. За првиот дел зборам. Другите ќе ги изгледаш ради ред.

Ај баш ќе им дадам шанса денојве ако најдам време па ќе пишам импресии:)

На десктоп имам widget од Weather Underground и моментално покажува -15 за Skopje-Petrovec, измерив на тераса колку е бидејки не ми изгледаше за толку студено и ми покажа -8 и еднаш -9 па пак се врати на -8....кај гледате температура ?
Има и некоја приватна мерна станица од Sopishte и таму е -8 и сеа по неа се ориентирам, можно ли е толкава разлика од 7 степени да има од аеродромот до градов ? Кај гледате температури ? И acuweather покажува -15 а нема врска и тие од аеродромот зимаат податоци.
I mene mi izgleda deka stanicata vo Petrovec pokazuva dosta poniski temperaturi od onie vo gradov.
Kako i da e, koga vidov sinokja pred legnuvanje -15 deka pokazuva nekako kako da mi vleze stud vo koski, pa frlivme po edna frotirka vrz kebeto so koe se pokrivame. Mi bese mnogu prijatno toplo.
Maliot se razbudi nakaj 5:30, dzirnav na tel nabrzina temeratura i pak -15. Stanuvam do dnevna, Hansolot duva vrukjo, standardna temperatura doma.
Sega se razbudiv ispoten, gledam Pertovec stoi -11.
Znaci za site koi se izgubeni vo oznakite na Gree, na krajot sto e tolku bitno koja oznaka e, klimata e nenormalna za tie pari. Gledav Mitsubishito na nmarkovski ima samo malku podobri performansi a normalno mnogu povisoka cena koja sepak i ne e strasna ako se sporedi so drugite japanci kaj nas.

Има и некоја приватна мерна станица од Sopishte и таму е -8 и сеа по неа се ориентирам, можно ли е толкава разлика од 7 степени да има од аеродромот до градов ? Кај гледате температури ? И acuweather покажува -15 а нема врска и тие од аеродромот зимаат податоци.
оваа ти е најточна друже ретко да погрешат степен-два
http://www.gismeteo.ru/city/hourly/47100/#wdaily1

На десктоп имам widget од Weather Underground и моментално покажува -15 за Skopje-Petrovec, измерив на тераса колку е бидејки не ми изгледаше за толку студено и ми покажа -8 и еднаш -9 па пак се врати на -8....кај гледате температура ?
Мерната станица во Петровец зимно време редовно покажува неколку степени помалку од температурата во Скопје. Исто и таа на Зајчев рид. Нормално со оглед дека се на отворени и едната на бришан простор, другата на високо. Е сега Скопје е широк поим. Бутел, Радишани, Црниче редовно имаат два-три степени пониска температура од Центар, Карпош или Капиштец.
Јас си го гледам термометарот на тераса и за мене тој е најрелевантен и ноќеска измерил најниска температура досега -10,1 степен. А за прогноза го консултирам wunderground,

Моите три обични клими работат непречено на оваа температура
Дали некој има проблеми си климите поради нискава температура?
Jas imam problem so mojata FONKO obicna on/off klima, sega na T OD -5 DO -10 C ima COP mislam nekade okolu 0.5-0.6. I tvoite ne se podaleku od ova, moj sovet ne gi pustaj od -2 pa nadole COP-ot im e 1000 % POMAL OD 1.....COP 3, toa im e max. go postigaat na +12 C, na +7 C tesko da imaat COP 2, se ispod + 5 tie isto dali grealka ili klima. Za tie sto nemaat saglam klimi sega na ovie T najdobro e TA pecka so COP 2 . Sega i mnogu inverteri nemaat COP 2, taka da TA e izmislena rabota.....

Последно уредено:
Колку KW троши ТА печка за едно полнење преку ноќ? Имате измерено ?

Jas imam problem so mojata FONKO obicna on/off klima, sega na T OD -5 DO -10 C ima COP mislam nekade okolu 0.5-0.6.
Никаде не најдов потврда дека на температури од - 10 СОР е толку намален а тоа нема ниту логичко или техничко објаснување
На ниски температури фреонот во испарувачот ( надворешната единица ) е со помала густина, така да компресорот работи со помала моќност , но дека СОР се намалил за толку нема никаква основа. Моќноста на климата се намалува значајно, но СОР се намалува многу малку
Најдобро е некој кој има мерач на потрошената струја да не извести колку струја троши климата на вака ниски температури

Jas imam problem so mojata FONKO obicna on/off klima, sega na T OD -5 DO -10 C ima COP mislam nekade okolu 0.5-0.6. I tvoite ne se podaleku od ova, moj sovet ne gi pustaj od -2 pa nadole COP-ot im e 1000 % POMAL OD 1.....COP 3, toa im e max. go postigaat na +12 C, na +7 C tesko da imaat COP 2, se ispod + 5 tie isto dali grealka ili klima. Za tie sto nemaat saglam klimi sega na ovie T najdobro e TA pecka so COP 2 . Sega i mnogu inverteri nemaat COP 2, taka da TA e izmislena rabota.....
Има некој едноставен начин да се измери COP?

Јас користам Filia 3.5 KW on/off, стара едно 15 години. Ноќва ја пуштив во 00:30 (надвор -15), собата беше камен ладна, сигурно под +15 и успеа да ја згрее на прифатлива температура (над 20 степени) за 15 минути. После до сабајле држев температура ~28 степени, а климатизерот дури и одмараше под 5-10 минути на саат, а според мерачот трошеше околу 1.1 - 1.2 KW. Очигледно температуриве што ги покажуваат климатизериве се релативна работа и кај некој 23 степени на климатизер значи 25 на термометар, кај друг обратно, така да, не ги сфаќајте моиве бројки здраво за готово.

Инаку собата е 12 квадрати, без никаква изолација, на две страни излегувам надвор, нема ни еден топол ѕид, подруми под мене и стар, лош, дрвен прозор што шиба ладно од сите страни. За споредба, пред две години ми се случи буквално истата ситуација како ноќва, само што тогаш беше -14 и се греев на панелка од 2KW. Панелката не се исклучи цела ноќ за да ја одржи горе-долу истата температура како вчера климата. По таа логика, Filia-та има над 1.5 COP на -15 степени.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom