Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Гледано според декларацијата, одлично. Треба да се види дали има корисничка база со наведени искуства. Колку трае и како се однесува на подолг рок, и дали нешто и смета на електрониката и секако колку би коштало.

Вака според нивниот сајт, не е премногу сакопо 13.2 британски фунти за 210мл... што претпостаувам е доволно за третман на електорника на пар климатизери:
http://nanoprotech.co.uk/product/nanoprotech-electric-spray/[DOUBLEPOST=1417697243][/DOUBLEPOST]Јас заега само оваа референца ја најдов, од 6тина корисници:
http://www.amazon.co.uk/product-rev...iewpoints=1&sortBy=bySubmissionDateDescending

Гледано според декларацијата, одлично. Треба да се види дали има корисничка база со наведени искуства. Колку трае и како се однесува на подолг рок, и дали нешто и смета на електрониката и секако колку би коштало.

Вака според нивниот сајт, не е премногу сакопо 13.2 британски фунти за 210мл... што претпостаувам е доволно за третман на електорника на пар климатизери:
http://nanoprotech.co.uk/product/nanoprotech-electric-spray/[DOUBLEPOST=1417697243][/DOUBLEPOST]Јас заега само оваа референца ја најдов, од 6тина корисници:
http://www.amazon.co.uk/product-rev...iewpoints=1&sortBy=bySubmissionDateDescending
За нашата намена ќе биде и повеќе од одлично бидејќи и самите клими се направени за надворешни услови. Ова само да се испрска на деловите кој се поосетливи на корозија.

Мој пријател пред некое време тврдеше дека работи во фирма која е дилер за нив, прави презентации по фирми. Е сега дали продаваат на приватни лица треба да се праша и по која цена. Чим прави презентации сигурно знае дали е добро за клима ова

ЕДИТ: Сега се слушнав со него, баш така е како што е прикажано на видеото. Вика ставаме продолжен кабел на презентацијата и ја ставаме раката во вода заедно со кабелот.
Имало 3 вида, еден е антикорозивен спреј, друг водоотпорен и трет лубрикант, барем како што разбрав јас.
Цените се: 750 ден, 820 ден и 850 ден за спреј.
Едно прскање трае од година до 3 години. Значи еден спреј ќе се користи околу 4-5 години зависи за што намена е.

Последно уредено:
Gree hansol vo Danska:

http://www.kcdanmark.dk/produkter.php?action=singel&produktId=64
Koga ce se pretvorat ovie 15000 danski kuni vo evra ispadja deka tamu se prodava za 2020 Evra ,a kaj nas za 700-750 Evra.
Koj kogo ovde dupi. Tek sega e ova kasa popara. Sekoj neka si donese svoj zaklucok.
Edno e sosema sigurno: Toj HANSOL i ovoj nasiov makedonski HANSOL se kako bog i sesirdjija.[DOUBLEPOST=1417700696][/DOUBLEPOST]
За нашата намена ќе биде и повеќе од одлично бидејќи и самите клими се направени за надворешни услови. Ова само да се испрска на деловите кој се поосетливи на корозија.

Мој пријател пред некое време тврдеше дека работи во фирма која е дилер за нив, прави презентации по фирми. Е сега дали продаваат на приватни лица треба да се праша и по која цена. Чим прави презентации сигурно знае дали е добро за клима ова

Edno bi vi sovetuval: ne se igrajte taka so elektronskite delovi. Nepropusnost za voda istovremeno znaci i nepropusnost za vozduh, toa znaci disipacijata na toplina se narusuva DRASTICNO, pregrevanjeto (najgolemiot neprijatel na el. delovi posle vodata ) e neminovno, a so toa i rasipuvanje na elektronskite sklopovi za napajanje, koi neminovno se great. Toa sto go krijat proizvoditelite na klimi kolkav e rasturot na energija od invertorskoto pretvaranje ce izleze na videlina tuka, toa sigurno ne e pomalo od 100-tina wati....
Eventualno so ovoj sprej mozat da se isprskaat ivicite od kutijata kade se smesteni komponentite za da se zastitat od prodor na voda i prasina, NIKAKO DIREKTNO NA LADNJACITE I KOMPONENTITE ZA SNAGA.

Последно уредено:
@goran0505
@Vanlok
Ова за Горан се однесува повеќе пошто Ванлок го сметам за побистар и сигурно ја сватил долнава слика за опцинално IFeel пред да ја купи климата ;).
Ifeel.jpg
А ни ја ни Горан сигурно немавме појма што е тоа I Feeel опција кога земавме Change лани па сеа ни е криво што вивакс има а оваа нема IFeel.
Има IFeel опција Change! (пишува и во сервисните како се користи) но само ако се има соодветно даљинско кое има IFeel функција. Проверив со даљинското YT1F (од мултисплитот кое го имам дома) со 18kata Change и функционира, работи и TimerOn+TimerOFF пример да се укључи преку ноќ еден саат да поработи и да угаси. Тоа даљинско се продава по дефаулт со Change пример во Канада(manual), ама таму и цената на Chage е дупла.
images.jpgcontrole-remoto-gree-yt1f-10237-MLB20026524037_012014-O.jpg

@goran0505
@Vanlok
Ова за Горан се однесува повеќе пошто Ванлок го сметам за побистар и сигурно ја сватил долнава слика за опцинално IFeel пред да ја купи климата ;).
Прегледај го приврзокот 108428
А ни ја ни Горан сигурно немавме појма што е тоа I Feeel опција кога земавме Change лани па сеа ни е криво што вивакс има а оваа нема IFeel.
Има IFeel опција Change! (пишува и во сервисните како се користи) но само ако се има соодветно даљинско кое има IFeel функција. Проверив со даљинското YT1F (од мултисплитот кое го имам дома) со 18kata Change и функционира, работи и TimerOn+TimerOFF пример да се укључи преку ноќ еден саат да поработи и да угаси. Тоа даљинско се продава по дефаулт со Change пример во Канада(manual), ама таму и цената на Chage е дупла.
Прегледај го приврзокот 108429Прегледај го приврзокот 108430

Toa ti kogo smetas za pobistar cuvajsigo za sebe!!!
I feel funkcija sum znael sto e i pred da ja zemem change-to, a toa sto ima kako opcija na sajtot za kaj nas ne vazi, dobivas samo ona sto se nudi, nema sakam vaka ili vaka.
Ne se nerviraj mnogu koj ce se pise nesto protiv gree change! da sum jas zadovolen od nea uste utre bi kupil za vo spalna, vaka NE, kilava mi sedi cak i vo sporedba so 7 godini stara samsung on/off, a da potrosi struja znae da potrosi. Kogaj mi ja montiraja Zorba vikaja po kratki rakavi ce sedim vo zima a eve sedim so jakna zakopcana. Konecno uspea da podigne na 22c

Koj kogo ovde dupi. Tek sega e ova kasa popara. Sekoj neka si donese svoj zaklucok.
Edno e sosema sigurno: Toj HANSOL i ovoj nasiov makedonski HANSOL se kako bog i sesirdjija.

Ne sakaat mnogu nas Makedincive pa ni davaat popust:pos:[DOUBLEPOST=1417705907][/DOUBLEPOST]Zatoa , zemi si Vivax Gexi (geyi), tie bar nemaat pari da pravat vakvi gimnastiki

Edno e sosema sigurno: Toj HANSOL i ovoj nasiov makedonski HANSOL se kako bog i sesirdjija.

Ne sakaat mnogu nas Makedincive pa ni davaat popust:pos:[DOUBLEPOST=1417705907][/DOUBLEPOST]Zatoa , zemi si Vivax Gexi (geyi), tie bar nemaat pari da pravat vakvi gimnastiki
potpolno se slozuvam, koj saka nesto od rangot na gree neka si zeme vivax barem ce dobie i kulturna garancija

Se e toa O.K. ama nikade nema da se kupi nitu GEXI nitu GEYI !!!!!!!!!!!!!
Prasuvam dva tri pati ama nikoj ne znae.............

Nema? Da ne veruvas, a sto vikaat ke dobijat li ili..?

A se naoga li Geyi 18000btu ili i taa ja nema?

Јас ќе почекам, и мислење за Гри Чејнџ ќе кажам од аспект на сопственото искуство. Фактори кои превагнаа во мојата одлука:
- Цена
- Позитивно искуство на брат ми, и некои искуства од по форуми
- Г10 технологијата од ГРИ, резултат на соработката со Даикин
- Грејач во надворешната единица
- Тивкост во работата (ова лично го имам видено кај брат ми)

Ме плаши лошото искуство на Горан со гаранцијата (за тоа имаме зборувано претходно овде), ама во мојот случај немам работа директно со истите луѓе. Ме плаши и тоа што климата кај Горан не успева да загрее, ама па и за тоа има фактори што не одат во прилог на економично греење: многу висок плафон, и големи стаклени површини (дуќан со излози).

Горан, би било многу интересно за дискусијава ако се обидеш дуќанот да го загрееш со 3 киловатна панелка или кварцна печка. Ако излезе дека немаш преголемо топлотни загуби, тогаш не знам зошто и понатаму не ја рекламираш климата.
Човече, сегашните темпаратури се идеални за греење со клима, макар и обична клима. Исправна клима нема шанси да не може да загрее на 22с. Или е неисправна, или ти имаш преголеми топлотни загуби (преголем простор кажа дека не ти е дуќанот, иако е со многу висок плафон).
Кај тебе е тотално лошо тоа што имаш голема висина на просторијата а топлиот воздух природно оди нагоре. Се кладам дека имаш подоста разлика во температура од горе до долу. Би било интересно да се обидеш да ја монтираш долу надворешната единица, или со некој плафонски вентилатор да го мешаш воздухот.

Како и да е, земи испитај како ќе ти го грее дуќанот некоја греалка на струја (или комбинација од две греалки) со слична моќност како и климата. Ако греалките те загреат, ќе знаеш дека е до климата. Ако греалките не те загреат, ќе знаеш дека проблемот е топлотната изолација на просторот.

Како и да е, земи испитај како ќе ти го грее дуќанот некоја греалка на струја (или комбинација од две греалки) со слична моќност како и климата. Ако греалките те загреат, ќе знаеш дека е до климата. Ако греалките не те загреат, ќе знаеш дека проблемот е топлотната изолација на просторот.
Каква греалка, он дуќанот со излогов од времето на ДедоНое пред климава го греел на ќумбе, вероватно и дуќаните до него уште греат на чумбе. 5м висина и таков излог плус 30души да влезат /излезат ни со нуклеарка нема да го згрее. Самсунгот што го фали да го видам да го стаи у дуќанов колку ке го згрее, или да каже некој комшија што грее исто на клима таков дуќан дали го згреал. Само мрчи колку да мрчи.

Koga ce se pretvorat ovie 15000 danski kuni vo evra ispadja deka tamu se prodava za 2020 Evra ,a kaj nas za 700-750 Evra.

Ќе ти речев дека данокот е повисок а и стварно е, ама па не е толку повисок за да има толку голема разлика. Од таблет сум па да не пребарувам ама ако сакате да споредите/најдете цени за било што во шведска за да го споредите со мкд идете на prisjakt.nu само треба да знаете што барате името/моделот за лесно да го најдете зашто страната е на шведски.

Repliciram na cenata sto e vo Danska mislam okolu 2000evra ili slicno,. Ironicno, mislev ke razberes

Kako sto mozes da procitas vo posledno vreme (kako sto i jas citam) izlegoa mnogu verzii na Hansol,(a jas znam za dve) taka da ne se znae sto kade e i koj e.
Pa ubavo pisuvam deka Viivaxot Gexi ima komresor Sanyo, odnosno istiot kompresor sto i Hansolot koj e vo severnine zemji.

A nigde ne pisuvam, a uste pomalku sum mozel da ubeduvam nekogo, dali cini ili necini (Hansolot) bidejki go nemam, Sum pisuval deka Gexi e mnogu dobra klima za parite i po specifikacija mislam deka e Hansol.(low ambient)

E sega sto citame postovi deka nekade ima drug kompresor, drugi oznaki itn, itn, dali e pecatena greska. ili ima i drugi modelin navistina neznam

Za hansol si ima testovi i sekoj moze da si procita i sogleda dali mu odgovara, a ako nekogo go interesira Gexi moze da kazam deka spored mene e mnogu dobra klima za parite.
I bas poradi ovie kombinatoriki so Gree jas predimstvo bi mu dal na Vivax[DOUBLEPOST=1417711478][/DOUBLEPOST]Mene me interesira za eden prijatel 18ka, zatoa prasav

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom