Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Tokmu i toa go velam, koga isparuvanjeto e pomalo od ona koe vo negoviot raboten opseg (na kompresorot) togas nema dovolno freon vo smata cirkulacija i kompresorot pregreva, odnosno smata avtomatika ne mu dozvoluva na kompresorot da raboti pod poln kapacitet.

Ova se resava so injektiranje na razladno sredstvo vo samiot cilindar i prevzema del od toplinata, odnosno ladi.
Toa e principot na Zubadan, EVI (Enhaced Vapour Injection), i ovie topl. pumpi, (klima uredi) bez problem za samiot kompresor mozat da rabotat do -25C

Konecno mi stigna smetkata za struja, potroseni 900Kw ili 4800denari. Za nekoj mozda mnogu no ako odbijam normalna potrosuvacka od 1500-2000den greenjeto mi e kolku 1kubik drva. Potrosenite kilovati se glavno od 28cata (10KW) koja e vrzana na tri 12ki, razmesteni prakticno vo 2 prostora, spoeni dnevna, kujna i trpezarija nadovrzani so hodnik i 2riot prostor spalna od nekoi 18m2....80-90m2 gream so aj da recam golemiot multisplit..maliot od 5Kw go pustam samo posle provetruvanje (nautro i navecer) i malku vlijae na potrosuvackata. Vratite gi drzam otvoreni pa del od taa toplina vleguva i vo spalnite kaj sto e 2-3 stepena i poladno no pak okolu 20C.
Temperaturata mi e podesena na 24C zasto sme so bebe a pod mene stanot ne go great pa podot e laden dosta. Oscilira od 23,5 do 24C. Ako od smetkava odbjam masini za pranje i sadovi koi mnogu cesto se On, friziderot e Samsung i malku trosi pa ne go racunam,mi doagja nekako deka stanov go zagrevam so 1-1.2KW na saat :)
dnevno okolu 30KW imam svevkupno potrosuvacka na struja a gream 16-18saata na 24C. So amper klesta koja mi e stavena na doznata 28cava oscilira megju 3,5 i 4,5 Ampera, osven nasabajle koga znae da povlece i do 19A no kratko trae do 30min, vo drugiot period na denot sve e vo tie vrednosti 3,5-4,5....na 3,5 go duva onoj ladnickiot mlak vozduh.
Toa sto imam primeteno e deka poveke struja vlece ako od trite 2 nerabotat(sami se iskljucile), togas ja brka T samo so ednata i diga 6-8A, dur ova go primetivme deka ni se gasat 2 od klimive ni izlapa kilovati :(
Minimumot i e 980W, malata potrosuvacka na 3(od4) vnatresni edinici se dolzi mislam na golemata kolicina na freon 2200gr prednapuneto vo nadvoresnata, plus dodadeni 15grm pri montaza, skoro 2,5Kg ima vo instalacijata. Koga ke se zagree taa kolicina freon na ovie >+7 temperaturi moze i saat vreme da duvka mlako i da go odrzuva toj pola stepen.
Za tie 1100 evra kolku sto kostase nadvoresnava 28ca dobiv, necujna nadvoresna (osven ko ke povlece nad 10A) elektricen ekspanzionen ventil a ne kapilara, kompresorot e Gree Landa i po se izgleda twin rotary, moznost za spojuvanje do 4 vnatresni. Defrosti imam primeteno nekollku pati mi ima napraveno a pri toa kapka voda nema pusteno ili zabelen izmenuvac, ednostavno ima Inteligent defrost koj vika....The whole unit is operating in low frequency for a long time....pricina za toa e toploto vreme.
Postov go pisuvam pred se da si razmislite za multisplit, cel stan moze da se zagreva so 1Kw do 1,5....poveke od pola zima ke isterate vaka. Za januar/februar ke vidam kako ke bide, no i duplo da bide smetkata od ova eden mesec ke bide, neveruam pojse od toa.

Мултисплит си има и предности, ама и маани. Во принцип, чим не се работи за воздух-вода, јас лично не би одел на централизирано решение.

Стрелец, како ги загреваш бањата/тоалетот?

kolku se secavam zorba mi spomnuvaa togas koga se druzevme :) deka imaat na lager gree hansol za dve vnatresni edinici so mitsubishi kompresor

Мултисплит си има и предности, ама и маани. Во принцип, чим не се работи за воздух-вода, јас лично не би одел на централизирано решение.

Стрелец, како ги загреваш бањата/тоалетот?
Spalnata sto ja spomnav od 18m2 fakticki e 16m2 koja ima vrata i zasebno kupatilo 2m2 spoeno so nea i se gree od spalnata. Tamu staviv mal bojler 50litra gorenje Tiki, bojlerot ima debla izolacija i dolgo ja drzi temperaturata na vodata, primer na Eco mod ja gree na 55C, ako ne ja upotrebam voopsto vodata posle 2 dena edvaj pagja na 50. Da ja zagree od 35 na 55 ni kilovat ne trosi. Obicniot od 80litra nekoi veleski vo drugoto kupatilo vlecese 3Kw a nit ke ja potrosime vodata. Prvo na toa ustediv a za greenje sea ke zemam kalorifer za vo banja u SET gi ima nekoi Tessy bugarski po 2900den, za 5min banja ke naprai u tie 2m2.
Inaku imam parno nefunkcionalno seuste, nemam kotle i nemam peskiraci vo kupatilata i se mislam dali voopsto da stavam peskiraci ili da gi zapecatam alumplastive poso sto bi greel cel den koa za 5min ke zgree kaloriferov.

@Strelec jaс исто вака рационализирам како тебе, ама во исто време мора да признаам дека не е многу згодно да се чека на загревање пред да се влезе во тоалет.... не сите посети таму може временски да се планираат. ;)

Само сакав да на нагласам дека иако со климатизерите имаме штедливи решенија, бањите и тоалетите ни остануваат (не)(полу)решени.

Дали некој има искуство со нешто вакво
ImageHandler.jpg
грејач за радијатор.
Сакам да ставам во купатилото цевен регистер со ваков грејач па ако има некој познавање или искуство со нешто вакво нека советува, конкретно сакам да ставам регистер со димензии 500x1000 и грејач од 1500w, јас лично сум за послаб грејач од 900w но само од 1500w и 2000w има на лагер. Незнам дали ке има проблем појак грејач да ставам или само побрзо ке ја загрева водата ништо страшно од последици?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom