Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
За кој модел на LG?
--- надополнето: 23 октомври 2013 во 00:03 ---
Кои се предностите и негативностите да се оди со мулти-сплит решение, особено ако треба да се покријат 3 соби. Претпоставувам дека ќе ме чини слично како да земам 3 посебни уреди а и ако откаже компресорот секаде прекинува греењето/ладењето но има предности - пр. една надворешна единица вклопена во балконот е покомпактно решение, не ја нагрдува фасадата, не капе врз луѓето долу. Кога во другите соби нема никој може да се спушти температурата на 18 и поголем дел од моќноста да преземе дневната соба.

Отприлика ова што го напиша, со една додавка во листата на негативности: Локацијата на надворешната и внатрешните единици е многу незгоден проблем освен ако немаш идеален распоред на просториите за ваква скаламерија. Должината на цревата кон внатрешните единици е лимитирана, а тука се и естетските реперкусии (многу неповолен ТШМДСС фактор).

Сериозно, мислам дека мулти сплит е лошо решение. Дури и естетскиот момент со фасадата е потепан од нагрдувањето на внатрешноста со цревата, колку и да ги криеш во пластични каналници, пак нема да изгледа убаво.
Ако веќе инсистираш на една надворешна единица, тогаш зошто не воздух-вода варијанта од топлотна пумпа. Цените почињаат од 3-4к еура па нагоре.
Еве пример за таков уред:
http://www.toshiba-estia.rs/index.html

За LG моделот, сега проверив го немаат токму тој модел веќе во Нептун, ама овој со слична цена би требало да има слични перформанси:
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=205872

Пребарај ја темава, некаде во мај-јуни зборевме за тој модел од ЛГ, човек од форумов (Виндфакер) ја има и беше задоволен. Но конкретно за сегашниов модел ќе мораш да побараш ревјуа на нет.
--- надополнето: 23 октомври 2013 во 00:45 ---

Гледав пред да ја земам мојата клима, еден нео инвертер 12-ка во техномаркет, номинал 1 , минимум 600 вати, цена 24.000 и се ми стана јасно.
--- надополнето: 22 октомври 2013 во 20:59 ---
еве го неото
http://www.tehnomarket.com.mk/products/09119451/neo-acv-inv-12led-r410a
можда вреди за тие пари најмногу поради декларираните -15 ст. на работа али е сепак ризик, кој сака нека проба.
Уф, спецификациите на било што од Нео/Кварт/Шит се исто толку егзактни колку и содржината расказ со слободен состав (ова изгледа не испадна толку смешно колку што се надевав ;) ).

Милион пати подобро Беко за само 100евра повеќе, или GREE за уште малку повеќе. Така барем ќе имаш уред, наместо да ги фрлиш парите за ѓубре. :)

zdravo, mi treba malku pomos okolu izbor na inverter. Se mislam za eden od ovie: 1. toshiba avant 137 od aircon kje me kosta okolu 44000 so montaza 2. toshiba suzumi+ 13 vo energija 51500 isto taka so montaza 3. panasonic cs/cu -e12pke vo tehnomarket 57000 so montaza.

1. toshiba avant
2. toshiba suzumi+ 13
3. panasonic cs/cu -e12pke
Авант е послабата серија од Тошиба, разликата во пари до Сузуми+ вреди за подобрите перформанси.
За Панасоникот не знам, нека кажат други.

Многу важна е монтажата и потоа гаранцијата/сервисот. Секогаш фирмите кои работат исклучиво со фриготехника имаат поквалитетен сервис, и монтажа по пропис. За разлика од супермаркети и големи продавници за сешто како Техномаркет/Нептун, кои анганажираат трети странки за сервис. Не знам кој сервис монтира за Техномаркет, не сакам да грешам душа да кажам дека не ги бива, само сакам да истакнам дека за мене секогаш поквалитетна услуга има во сервис кој работи исклучиво со фриготехника.

Како и да е, поназад во темата има детали за процесот на монтажа, на кои се работи треба да се внимава, па и да се распрашаш убаво пред купување. Како пример, ако не ти потврдат дека се вакумира внатрешната единица со специјална за таа намена вакуум пумпа, бегај од таму.

gigovit

Znam deka 12ka e mala za taa kvadratura, ali i 22ka ne zavrsuva rabota poradi disipacijata na vozduhot (mnogu krivini)
Vo plan mi bese 16ka (sto veke ja imam) i na drugiot kraj parapetna 12ka, ali poradi ekonomskata makropolitika i globalna fiskalizacija:(, kaj mene doma, se uste ne sum ja kupil, a i nekako ovie parapetnive mi se mnogu skapi, a nemam mesto za na zid gore za druga da obesam.
Planot bese da gream samo so suzumito edno 70-80% od zimata, a ponataka da ja pustav ovaa drgata (da receme od 20/12 do 30/01, zavisno od temp.)

neno.alek

Po specifikacija Panasonicot ti e podobar (toa e visoka klasa od panasonik), e sega taa mala razlika za 100evra plus
Neka pise nekoj so panasonic etherea po doma

For the record - исто се одлучив за Toshiba Suzumi Plus 13 со оглед на тоа дека Виваксот од таа класа со монтажа ме чинеше исто пари додека деновиве трае промоцијата. Ќе ја монтираат во ноември па ќе пренесам искуства од зимово иако во тој простор нема да живеам нон-стоп ќе видиме како ќе се однесува.

Sandra ako ja nominiraat voopsto ja ke se secam na edno mesto.
Јас така си велев за Џенифер Лоренс ама не само што ја номинираа туки и си освои, не се заречувај пред време ;)

Исто и Дензел доби номинација за Флајт !

а за некое чудо ниту како жена не ми е нешто убава.

Не ти е нешто убава? Ти да не си еден од моиве? Сумњив си ми :cautious:.

Гледам се зборува за спецификации на VIVAX климите во неколку наврати. Па, доколу некој го интересираат сервисните книги на некој од моделите на VIVAX и доколку не ја знаете оваа локација тогаш повелете

ftp://ftp.mrservis.hr/Servisne_upute/Vivax/Klime/

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom