Koga ke padne t na -10, Q=3kw.
Dali mozete da zagreete (odrzuvate toplina) so 3kw panelka 45m2, pri nadv, t od -10C.
E bas poradi ova jas bi dal 100-150evra plus za na -10C imam poveke Q za da ne kupuvam dopolnitelni panelki, koi treba da gi platam, a isto taka i rosat poveke struja.
Pak ke kazam, se e individualno i sekoj razlicno gleda na ova.
Tuka sme na forumov vrz baza na argumenti da dojdeme do nekoi zaklucoci so cel da pomogneme kolku mozeme.
Апсолутно, целта на сите ни е економично греење а тоа мора да се аргументира.
Проблемот е само што не може лесно да се измери коефициентот на топлинска загуба на објектот, па кога ќе кажеме овој или оној уред не успева да не загрее, тоа е субјективна изјава.
Еве во мојот случај јас пресметав (со онлајн калкулатори) дека оптимално за мене е 12000БТУ, истото ме советуваа и во сите продавници каде прашував... но факт е дека само праксата може да покаже дали тоа е навистина така.
100-150 евра е разлика која веднаш би ја дал за нордик варијанта од модел на климата што ја пазарив, но во пракса никој
тука не ни нуди такво нешто, нити не верувам би нудел такво нешто за таква разлика во парите.
100-150 евра е прифатлива разлика за уредот да задржи добар СОР и поголема моќност на греење на пониски температури. Но цената на уредите како Митцибуши FH12VEHZ од 1700-1800евра ми е неприфатлива за нашава релативно блага зима.
Навистина за мене поедноставно е да се догрева со било што за тие 20тина дена кога е најладно. Најчесто сите веќе имаме нешто по дома: греалки/ТА печки/панелки/печки за дрва/итн... за 20тина дена било што ќе врши работа. Јас на пример за такво догревање ќе имам на располагање: термо-акумулациона печка, Термор панелка, од кеиф сакам и печка/камин на дрва да ставам кога ќе можам...
Јас би сакал да можев да поминам со помалку пари, ама не ми одат математиките некако. Еве конкретно:
- Фикс спид климите се тотално неефикасни кога температурата паѓа под нулата... пак се поекономични од греалки/панелки, но не многу, а конфорот е сериозно загрозен. Е сега ако се грееш на панелки а веќе имаш и фикс спид клима тогаш нема зошто да не ги комбинираш и пак да заштедиш нешто. Но да ги купуваш со цел да се грееш на нив е погрешна инвестиција, зошто со инвертор ќе заштедиш повеќе, и со тоа ќе ги извадиш парите колку што била разликата во пари.
- Поевтиниве кинески брендови на инвертор клими како GREE и VIVAX некако кај нас во Македонија не се доволно поевтини за да ме примамат да се одлучам на нив. Дури и BEKO инверторите не се нешто многу поевтини, LG има еден интересен модел за интересна цена, но последново паѓање на ценава на Тошиба беше доволно за да ме одлучи.