Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Моментално имам обична клима од 3.5 Kw но се користи само летоска, сега зимето нема шанси под 0 штом падне температура тешко да загрее климата, не е од оние скапите инвертер.
Најверојатно ќе земам конвектор од 2 kw, ќе биде таман за 15те квадрати простор.
Туку колку трошат овие конвекторите, климата знам дека троши 1kw/h и на саатот покажува толку и по проспект, а дава 3.5кв моќност, за конвекторите претпоставувам дека повеќе трошат?
Не кажуваш за колку пари, па затоа еве ти едно од подобрите решенија (каде имаш поголема стартна давачка во опрема а потоа помали сметки за греење):Preporaka za greenje na kuka od 300m2???
Nesto ekonomicno a toplo da bide sekade.Okolu 300metri kubni ke bide za greenje.Izolacija golema na kukata so solidni prozorci,2 soncevi kolektora sum vo plan da stavam e sega za greenje seuste ne znam.Eventualno sakam da napravam golem kamin so kotel za parno greenje.Dali ima nesto solidno ili??Laik sum inaku vo ovie raboti.
Воздух/вода инвертер топлински пумпи Estia на Toshiba е идеaлно решение за домови без разлика дали биле станови или индивидуални куќи.
- Топлинска пумпа инвертер воздух/вода со DC twin rotary компресор
- Поврзување на подно греење, фенкојлери и радијатори
- Најдобар коефициент на заштеда COP од 4,66
- Работа до -20 oC надворешна температура
- Капацитет ладење/греење:
6,0 - 13,0 / 8,0 - 16,0 kW
Системот е направен така што надворешната единица е малку поголема од класичен сплит уред и може да се монтира на фасада (помал капацитет) или на тераса или под.
Внатрешната единица преставува топлински разменувач ладилен медиум / вода која понатаму се користи за централно греење / ладење во подно греење, фенкојлери или во радијатори. Постои можност да се приклучи и бојлер за санитарна топла вода, посебен разменувач за греење на базен како и интегрирање со сончеви колектори. Главната придобивка е самата надворешна единица во инвертер изведба која овозможува во номинални услови вложување на 1kW електрична енергија + 3kW обновлив извор на енергија (надворешниот воздух) = 4kW капацитет греење/ладење.
Самата топлинска пумпа овозможува големи растојанија помеѓу внатрешната и надворешната единица (до 70м) што ја олеснува нејзината монтажа и широк опсег на работа при промена на надворешната температура од -20 oC до +46 oC.
Надворешната единица е така дизајнирана да нејзините компоненти: компресорот, вентилаторот и куќиштето се звучно изолирани така што бучавата што ја произведува оваа единица е сведена на минимум.
Еве преглед на цени на најкористените начини на затоплување
Кај нас ги носат Енергија и Аиркон (или така нешто), гуглај ги за контакт и прашај си. Од Енергија мислам дека едната варијанта (не ми текнува која KW јачина) е некои 3.300 е. без фен којлерите, кои не ти требаат ако идеш на хидропонската варијанта (подно греење низ цел стан) која воедно е и поефикасна/поштедлива пошто водата не мора да се загрева над 55с+, доволно се некои 40с и нагоре.A i sistemov Vanlok e dobar kako sto go gledam.Kolku pari bi kostalo takvo nesto
Znaci so edna investicija solidna od 5-10 iljadarki ke resis golem problem em ladenje em toplenje i plus smetka mala.Кај нас ги носат Енергија и Аиркон (или така нешто), гуглај ги за контакт и прашај си. Од Енергија мислам дека едната варијанта (не ми текнува која KW јачина) е некои 3.300 е. без фен којлерите, кои не ти требаат ако идеш на хидропонската варијанта (подно греење низ цел стан) која воедно е и поефикасна/поштедлива пошто водата не мора да се загрева над 55с+, доволно се некои 40с и нагоре.
--- надополнето: 6 октомври 2013 во 15:33 ---
ПС. Печка со пелети во комбинација со централно гр. мислам дека иде накај 2000е ама тоа си повлекува и одржување (ложење пелети, чистење горилници, оџаци, итн).