Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Before.The.Rain.1994.720p.WEB-DL.H264-HULU
Таман ми беше во план пак да го гледам, сум го заборавил... има и второ аудио со коментар, веројатно од Милчо.
Дечки, дали може препорака за клима уред за соба од 15м2 (40м3)?
Ќе се користи најмногу за ладење (за греење многу ретко).
Од она што научив читајќи разни форуми, можам да те посоветувам да земеш обичен сплит систем, не инвертор. За ладење било која клима ќе ти заврши работа.Дечки, дали може препорака за клима уред за соба од 15м2 (40м3)?
Ќе се користи најмногу за ладење (за греење многу ретко).
Буџетот е растеглив, но сакам да направам паметен избор.Od bulevar srbija koga se vrti levo prema lisice, na kosot imase edna firma koja prodavaa mitsibushi, tuka imaa na promocija fix-speed mitsibushi okolu 30000den, mislam dobra ponuda.
A do koj budzet imas za davanje?
Од она што научив читајќи разни форуми, можам да те посоветувам да земеш обичен сплит систем, не инвертор. За ладење било која клима ќе ти заврши работа.
Потребната јачина зависи многу фактори, како квалитетот на изолацијата и на фактот на која страна ти гледа собата (дали е изложена на директно на сонце). За твојата квадратура не би смеело да не заврши работа било која клима од 9000BTU, но можни се проблеми со лошо изолирани соби кои гледаат на југ... Од тој аспект и како што и напишаа погоре 12000BTU e посигурен избор во тој случај.
За конкретен модел, нешто ми ги фалеа BEKO обичните клими, за парите добри биле. Лошо е што 3те години гаранција ги врзуваат со 2 редовни годишни сервиси кои сервисот ти ги наплаќа по 10евра секој. Цената на 12000BTU 3.5 киловатната варијанта е 17500ден (9000BTU 2.5 киловатната варијанта не е ни 1500ден поевтина и затоа неисплатлива).
Сигурен сум дека има и други опции, па нека ме поправат другите.
Иначе кога сме кај обични сплит систем клими со фиксна брзина, да не знае некој за фирма/модел која декларирано работи и на пониска температура (греење)?
45.800ден ми го понудија мене пред некој ден, ама не напишаа точно кој ASYG12 модел е. Ако одам на Фуџитсу (не ми е баш фаворит) секако ќе барам LT (ако е со нормална доплата. LEC мислам дека беше специфициран до -7с?...imam namera ili da zastedam so nekoj vivax inverter za 30.000 den. ili da ne se igram i da ja kupam Fujitsu 12lec vo hidroset za 45.000 so profi montaza nivna.
Тука веќе работите стануваат посложени. Многу зависи од изолацијата и тоа дали климата ќе биде единствено грејно средство, поточно дали само таа ќе се користи за греење.Благодарам за одговорот. А ако ми треба и за греење кој модел го препорачувате?
Туку, за 13м2 што ќе ти е 12000BTU... нека ме поправат поискусните ако грешам, ама нели 9000BTU би биле и повеќе од доволно за 13м2, посебно пошто е Фуџитсу?
Сигурен одговор би бил некоја инвертор 9ка (9000бту) од попознато име, Фуџитсу можеби. Или некој LG, зошто не и Panasonic. Samsung за инвертори не ги сакаат по форумите, наводно имало причина но дали има проблеми и со новите модели -не знам (и не би ни ризикувал, иако баш Самсунг можам да го зеам со попуст). Има и поевтини инвертори, и ќе вршат работа најверојатно -ако во најладните денови/месеци има можност за догревање со нешто друго.
Сосема си во право, и за разликата на цените од 9ка до 12ка секако се исплати да се земе 12ка (но разликата до 18ка е веќе доста поголема).9ka mi bese fuegoto i kako sto rekov ne greese voopsto bidejci imam visok tavan vo servisot, drugo sekoja 9ka dise zad vrat so cena na sekoja 12ka, neka bide pojaka, pobrzo ce postignuva temperatura, taka da i doma koga ce gi menjavam, sekade kade sto treba 9ka ce stavam 12ka i kade sto mi treba 12ka ce stavam 18ka
Fujitsu LEC (made in china) na -15 daje 2.90 kw mocnost dok najslabija LG-aka Goldstar NHO serija V inverter daje 2,98kw(zadatom 22stepena) ali stom razlikom da Fujitsu je merenje pri 66% vlaznost vazduha, a LG pri 85% vlaznost vazduha. Sto je drasticna razlika, interesanto bi bilo da se izmeri Fujitsu LEC na -15 ali pri 85% vlaznost(koliko je realna svaki dan u toku zime) da vidimo dali ce opalit bar 2.45 kw toliko daje RAS 16 Av ant serija Toshiba.