Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Vakumiranje mora da ima, bidejki sekoj fluid ili gas gi menuva karakteristikite vo zavisnost od pritisokot, odnosno razlicna e temperaturata na vrienje na razlicni pritisoci (p=101325pa t=100C,za voda)

Before.The.Rain.1994.720p.WEB-DL.H264-HULU

Таман ми беше во план пак да го гледам, сум го заборавил... има и второ аудио со коментар, веројатно од Милчо.

не чини :( , џабе го симињав, не е чиста сликата, и грејни ез фак (n)

Toa e теоријата, ама во пракса скоро никој монтажер не ја вакумира на внатрешната единица и цревата. :-/
Барем така беше со предходните клими инсталирани кај мене дома (кога не знаев за ова) и кај сите други што сум ги прашал за ова.

Еве нека напишат форумџииве какви се нивните искуства.

Kaj mene toshiba - energija mi ja vakumiraa. Pred da ja kupis dogovori se za uslovite za montaza, ako ne ti ja vakumiraat ne ja kupuvaj od tamu.

Дечки, дали може препорака за клима уред за соба од 15м2 (40м3)?
Ќе се користи најмногу за ладење (за греење многу ретко).

Da bidam pojasen - vakumiranje obavezno

Пенџерињата на која страна ти гледаат? Ако е север или исток земи 9-ка, ако е југ или запад 12-ка.

Од она што научив читајќи разни форуми, можам да те посоветувам да земеш обичен сплит систем, не инвертор. За ладење било која клима ќе ти заврши работа.

Потребната јачина зависи многу фактори, како квалитетот на изолацијата и на фактот на која страна ти гледа собата (дали е изложена на директно на сонце). За твојата квадратура не би смеело да не заврши работа било која клима од 9000BTU, но можни се проблеми со лошо изолирани соби кои гледаат на југ... Од тој аспект и како што и напишаа погоре 12000BTU e посигурен избор во тој случај.

За конкретен модел, нешто ми ги фалеа BEKO обичните клими, за парите добри биле. Лошо е што 3те години гаранција ги врзуваат со 2 редовни годишни сервиси кои сервисот ти ги наплаќа по 10евра секој. Цената на 12000BTU 3.5 киловатната варијанта е 17500ден (9000BTU 2.5 киловатната варијанта не е ни 1500ден поевтина и затоа неисплатлива).
Сигурен сум дека има и други опции, па нека ме поправат другите.

Иначе кога сме кај обични сплит систем клими со фиксна брзина, да не знае некој за фирма/модел која декларирано работи и на пониска температура (греење)?

Od bulevar srbija koga se vrti levo prema lisice, na kosot imase edna firma koja prodavaa mitsibushi, tuka imaa na promocija fix-speed mitsibushi okolu 30000den, mislam dobra ponuda.
A do koj budzet imas za davanje?

Od bulevar srbija koga se vrti levo prema lisice, na kosot imase edna firma koja prodavaa mitsibushi, tuka imaa na promocija fix-speed mitsibushi okolu 30000den, mislam dobra ponuda.
A do koj budzet imas za davanje?
Буџетот е растеглив, но сакам да направам паметен избор.
Привршувам доградба, купувам повеќе работи и ако ставам повеќе на климата ќе треба подскратам на друго. Работата е да се направи паметен избор и добар компромис, дури не е невозможна опција да зеам и нешто во рангот на твојот Сузуми плус... но не сум сигурен дека прајс/перформансот ќе биде на тоа ниво што го сакам (за да жртвувам на друга техника/потреби). Како што кажа и ти, голем дел од сумата оди на работи како скапи филтри и слични луксузи, а мене првенствено (и малтене единствено) ме интересира греење (и ладење). Не се ни брзам, имам најкасно до есен или нешто порано да се одлучам.

Ова со Митсибушито е интересна опција за 500е, претпоставувам дека е барем 12к BTU. Ако ти текне на името на фирмата, кажи.
Од она што читам по балканскиве форуми фикс-спид наспроти инвертор, заштедата во потрошувачка на струја е со разлика од некои 10%. Нормално не е се во разликата во потрошувачка, има разлика и во комфорот... ама Митсибуши (ако работи со добар СОР до накај -15) е многу подобар избор во однос на еден LG (кој засега ми е фаворит), oнака како име. Нормално ќе треба внимателно да се размотрат моделот и спецификациите на Митсибуши климата.

Од она што научив читајќи разни форуми, можам да те посоветувам да земеш обичен сплит систем, не инвертор. За ладење било која клима ќе ти заврши работа.

Потребната јачина зависи многу фактори, како квалитетот на изолацијата и на фактот на која страна ти гледа собата (дали е изложена на директно на сонце). За твојата квадратура не би смеело да не заврши работа било која клима од 9000BTU, но можни се проблеми со лошо изолирани соби кои гледаат на југ... Од тој аспект и како што и напишаа погоре 12000BTU e посигурен избор во тој случај.

За конкретен модел, нешто ми ги фалеа BEKO обичните клими, за парите добри биле. Лошо е што 3те години гаранција ги врзуваат со 2 редовни годишни сервиси кои сервисот ти ги наплаќа по 10евра секој. Цената на 12000BTU 3.5 киловатната варијанта е 17500ден (9000BTU 2.5 киловатната варијанта не е ни 1500ден поевтина и затоа неисплатлива).
Сигурен сум дека има и други опции, па нека ме поправат другите.

Иначе кога сме кај обични сплит систем клими со фиксна брзина, да не знае некој за фирма/модел која декларирано работи и на пониска температура (греење)?

Благодарам за одговорот. А ако ми треба и за греење кој модел го препорачувате?

Fiks-speed, hmmmm, ako nesto ti znaci ete jas pred 3 dena ja prodadov fuegoto na rabota (servis 13m2 so visok plafon) koja rabotese kako saat i bese od prvite fuego, AMA me utepa vo proslite 4 leta, ukljuci ladno previse, iskljuci odma se topli, pa naodjav blesav kompromis klimata da duva nonstop so otvorena vrata. Vo zima ne vrsese nikakva rabota. E sega ja prodadov i imam namera ili da zastedam so nekoj vivax inverter za 30.000 den. ili da ne se igram i da ja kupam Fujitsu 12lec vo hidroset za 45.000 so profi montaza nivna.

Jaс би рекол разбирливо за 13m2, тоа му доаѓа 4х3 или така нешто. Нема кај да се скриеш од дувањето. Мене тоа нема да ми биде некој проблем, собата е 32,4м2 и местоположбата ќе биде таква да климата нема да дува директно на местата каде ќе се седи во 90% од случаите.
Ама не спорам тука, комфорот секако е на страна на инверторите а и исклучително се ретки фикс-спид климите со можност на греење на јаки минус темп. (а притоа да се со добар СОР на тие ниски темп.)

...imam namera ili da zastedam so nekoj vivax inverter za 30.000 den. ili da ne se igram i da ja kupam Fujitsu 12lec vo hidroset za 45.000 so profi montaza nivna.
45.800ден ми го понудија мене пред некој ден, ама не напишаа точно кој ASYG12 модел е. Ако одам на Фуџитсу (не ми е баш фаворит) секако ќе барам LT (ако е со нормална доплата. LEC мислам дека беше специфициран до -7с?
Да не знаеш колку им е гаранцијата во Хидросет? Нешто као Фуџитсу давале одделна на електроника (1-2 год слушнав) и одделна гаранција на компресорот...
Плус мислам дека најскапа монтажа од сите имаат Хидросет, 5000+ден.

Туку, за 13м2 што ќе ти е 12000BTU... нека ме поправат поискусните ако грешам, ама нели 9000BTU би биле и повеќе од доволно за 13м2, посебно пошто е Фуџитсу?

Благодарам за одговорот. А ако ми треба и за греење кој модел го препорачувате?
Тука веќе работите стануваат посложени. Многу зависи од изолацијата и тоа дали климата ќе биде единствено грејно средство, поточно дали само таа ќе се користи за греење.

Сигурен одговор би бил некоја инвертор 9ка (9000бту) од попознато име, Фуџитсу можеби. Или некој LG, зошто не и Panasonic. Samsung за инвертори не ги сакаат по форумите, наводно имало причина но дали има проблеми и со новите модели -не знам (и не би ни ризикувал, иако баш Самсунг можам да го зеам со попуст). Има и поевтини инвертори, и ќе вршат работа најверојатно -ако во најладните денови/месеци има можност за догревање со нешто друго.

Туку, за 13м2 што ќе ти е 12000BTU... нека ме поправат поискусните ако грешам, ама нели 9000BTU би биле и повеќе од доволно за 13м2, посебно пошто е Фуџитсу?
Сигурен одговор би бил некоја инвертор 9ка (9000бту) од попознато име, Фуџитсу можеби. Или некој LG, зошто не и Panasonic. Samsung за инвертори не ги сакаат по форумите, наводно имало причина но дали има проблеми и со новите модели -не знам (и не би ни ризикувал, иако баш Самсунг можам да го зеам со попуст). Има и поевтини инвертори, и ќе вршат работа најверојатно -ако во најладните денови/месеци има можност за догревање со нешто друго.

9ka mi bese fuegoto i kako sto rekov ne greese voopsto bidejci imam visok tavan vo servisot, drugo sekoja 9ka dise zad vrat so cena na sekoja 12ka, neka bide pojaka, pobrzo ce postignuva temperatura, taka da i doma koga ce gi menjavam, sekade kade sto treba 9ka ce stavam 12ka i kade sto mi treba 12ka ce stavam 18ka

Samsung go bije los glas ama jas imam doma samsung obicna 12ka i eve vece 5ta godina ja koristam i mozam da kazam deka i ladi i gree kako treba. Negledam razlog frizider od 100.000 denari da e OK a klimite ne im cinat. Pa pogledajte i ce vidite deka samsung vodi vo sekoj segmenta na domasna elektronika, zarem ne go dokaza toa i so galaxy s4 iako sum ljubitel na iphone. Na kraj cii kompresori koristi fujitsu? nekolku youtube videa vidov deka koristat panasonic a ovde nikoj ni zbor da kaze za panasonic, nego samo toshiba pa fujitsu i nisto drugo. Suzumi+, Suzumi+ pa ako site mozeme da kupuvame Suzumi+ togas makedonija e najbogata zemja :)

Samsung нешто со инверторите имале проблеми, ама не ми текнува точно што пишуваа на српските и бугарските форуми (а ме мрзи да барам). Брендот е топ, иам неколку нивни други производи ама ете инверторите им се на лош глас и не ми се ризикува. Клима не се менува ни често ни лесно.

За Panasonic инверторите не знам што да кажам, малку ги коментираат а за воља на вистината се утепав од барање ама на нетов ништо не можам да најдам од коментари или подетални спецификации за овој модел Panasonic Инвертер клима CU/CS 12 GXE
http://set.com.mk/index.php?route=p...er=DESC&manufacturer_id=8918&product_id=63031

Брендот не е лош Panasonic, ама без препораки не ми се зема мачка во вреќа... Плус дури и со попуст цената не му е многу далеку од Фуџитсуто. Но ти еве кажуваш дека 12ка моделот во Хидросет им е LEC a jaс обавезно би земал LT koj за разлика од LEC е специфицран да работи до -15 со добра СОР вредност.
Во овој случај мене (а зошто не и тебе) ми е подобар избор LG-to (LG CS12AF Hero)
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=197768

На српскиов форум го коментираат LG-во, баш некој нашинец mkdklima има позитивни искуства со истиот модел и тоа и во денови со екстремно ниски температури (под -20).
http://www.elitemadzone.org/p3254675

Плус Винд од форумов го има и некој пост погоре го фали LG-во. Мене вакви препораки многу ми значат.

9ka mi bese fuegoto i kako sto rekov ne greese voopsto bidejci imam visok tavan vo servisot, drugo sekoja 9ka dise zad vrat so cena na sekoja 12ka, neka bide pojaka, pobrzo ce postignuva temperatura, taka da i doma koga ce gi menjavam, sekade kade sto treba 9ka ce stavam 12ka i kade sto mi treba 12ka ce stavam 18ka
Сосема си во право, и за разликата на цените од 9ка до 12ка секако се исплати да се земе 12ка (но разликата до 18ка е веќе доста поголема).
Инаку мислам дека проблемот на Фуегото не е твојот висок плафон (кака да свртиш квадратурата ти е мала), туку фактот дека тој Фуего најверојатно е специфициран ефикасно да грее до некои +5с. Едноставно не дува доволно загреан воздух, поточно воопшто не успева да грее на ниски температури. Дури и да бил 12ка модел пак немало да загрева добро.

Поентата ми е дека Фуџитсу 9ка би требало да постигне кај тебе да загрее, и ќе биде поштедлива од 12ката на така мал простор. Освен ако баш немаш проблеми со изолацијата, или ако плафонот ти е висок 4-5 метри.... :)
Ама јас сум почетник на темава, па ете нека кажат и другите.

edit:
...еве што пишува предходно спомнатиот тип за компарацијата Фуџитсу наспроти LG, иначе баш моделите за кои збориме:
Fujitsu LEC (made in china) na -15 daje 2.90 kw mocnost dok najslabija LG-aka Goldstar NHO serija V inverter daje 2,98kw(zadatom 22stepena) ali stom razlikom da Fujitsu je merenje pri 66% vlaznost vazduha, a LG pri 85% vlaznost vazduha. Sto je drasticna razlika, interesanto bi bilo da se izmeri Fujitsu LEC na -15 ali pri 85% vlaznost(koliko je realna svaki dan u toku zime) da vidimo dali ce opalit bar 2.45 kw toliko daje RAS 16 Av ant serija Toshiba.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom