Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Anne hathaway bila momce pa so operacija staila cicki. She still has a penis. Ete zasto nekoi ja sakat tuka.

Go gledase nekoj les miserablea? Vredi za download?

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

Немој да ги извадам картоните.

За даунлоад не вреди, почекај двд/бр рип ако не го гледаш на кино.

Рец

ja ke kazam deka 2kata vrska nemase bleda prebleda kopija na kecot...4kata si trgna skroz nov stil i bese top!
Па да де, тоа е и финтата, што си тргна скроз нов стил. Рушење-хеликоптер-со-полициска-кола стил.

Па да де, тоа е и финтата, што си тргна скроз нов стил. Рушење-хеликоптер-со-полициска-кола стил.
И уште поепик сцена кога се рушеа мостовите околу него, а он изиграваше Тарзан и рипаше од еден на друг :)

Za tie pari a moze i poevtino ke si zemes Panasonic, najnov i najdobar model so jonizator plus, a i COP i EER od nad 5! A++, inverter. Nie u Panichishte vo hotel polzvumame Panasonic pri -20 i -25 zima.

Edno prasanje za tie sto se razbiraat vo ovaa rabota.
Baram mislenje za kotel na struja za parno greenje pomegju vaillant ili ovie od nase proizvodstvo pr.ales ili kolarov kako varijanta na el. energija ili kotel na peleti.
Se raboti za povrsina od okolu 150m2 ili okolu 400m3 nova kukja so odlicna izolacija

Baram mislenje za kotel na struja za parno greenje pomegju vaillant ili ovie od nase proizvodstvo pr.ales ili kolarov kako varijanta na el. energija ili kotel na peleti.
Se raboti za povrsina od okolu 150m2 ili okolu 400m3 nova kukja so odlicna izolacija
Извини што ќе ти речам, но тоа е зе експлатација, најскапа и нај нерационална варијанта.
Зошто би поставувал котел за затоплување на струја?
Во тој котел, со помош на електрична енергија, ќе затоплуваш вода, по потоа таа топла вода со помош на цевки и пумпи ќе ја распоредуваш низ просториите до секој радијатор, Тоа не е разумно. Поедноставно е струјата да ја распоредуваш во секоја просторија до поединечен електричен радијатор или друг вид греалка.
Уште по подобро е, за затоплување, да користиш клима уред (топлотна пумпа ), во тој случај ќе имаш помали сметки,
Централен котел е добро да поставиш ако е на дрва или друго евтино гориво, за да избегнеш да се ложи низ цела куќа и да се разнесува пепел.
Инаку типот на електричниот котел воопшто не е битен, Тоа се прости направи составени од електричен греач, прекинувач и два термостати. Не мораш ниту да купуваш.Речи им на работниците кои ќе ти поставуваат парно - цевки и радијатори и тие речиси за безпари ќе ти направат котле кое нема битно да заостанува зад купечките

Znaci klima inverter imam postaveno vo dnevnata soba,a ova sto sakam za centralen kotel e za drugite sobi i hodnicite bidejki vo gradba veke cevkite za radijatori se postaveni.
Shto mislite za kotlite na peleti bidejki eden moj prijatel do lani koristese centralen kotel na struja pa ovaa zima stavi na peleti pa kazuva deka e dosta zadovolen i deka bilo poevtino od so struja e sega kolku e tocno....
Ako ima nekoj iskustvo ili nekoe mislenje pisete

На пелети или на тврдо гориво ти е поефтина варијанта, гледав во Грција доста користат и котел за парно на плин и тоа од Валијант. Еве еден продава некој италијански котел со плин. http://www.pazar3.mk/Listing/Detail/Index/402150

Навистина не знам како е потрошувачката, мој совет е да наместиш и соларни панели поврзани за радијаторите ако затоплуваш толку голема површина.
На пример зимава со ова сонце, ќе ти беа од голема испомош.

Jas imam kombinacija od klima vo dnevna i el. kotle Ales za ostanatiot del od kukata
Vkupna povrsina okolu 140m2 od koi 50m2 gi gream so klima Toshiba i po potreba (mnogu retko) vklucuvam na odredeno vreme eden radijator vo taa soba. 80-90M2 gi zagrevam so el kotle Ales 36KW (4 grejaci po 9kw) no vklucen mi e samo eden grejac - 9kw. Temperaturata na vodata e od 45c za nadvoresni temperaturi kako sega , pa do 50-53c za temperaturi kako koga bese ladno vo dekemvri. I parnoto i klimata se vkluceni non-stop poradi malo dete, so toa sto samo edna soba od tie 80-90m2 ne ja gejam preku nok (17m2).
Izolacija: PVC prozori i vnatresna izloacija (knauf + 10cm tervol) samo na nekoi nadvoresni zidovi. Inaku se raboti za kuka.
Smetka za struja za novo digitalno broilo za period od 17/12-2012 do 17/01-2013 okolu 20000 (uste ne dosla smetkata ama ja pratm na broiloto).
Vo smetkata e vklucena i struja za dve familii (2 bojlera, 2 bojlercinja, 2 sporeta, 2 frizedera itn)

Mislam deka ti pomognav, ako ima uste nesti sto te interesira slobodno prasaj

Site bakarni cevki od kotle do panelnite radijatori mi se top izolirani

p.s. Solarni paneli povrzani na radijatori ne ti raboti

Nesto takva kombinacija sakav i jas da bide i kaj mene doma bidejki ja imam klimata (panasonic inverter),pa mislev da ja kombiniram so el.kotel,ama se mislam so ovie na peleti mi rece eden prijatel deka za sezona mi se dovolni 2-3 toni peleti (1ton=210 evra) pa taka bi bilo poisplatlivo.
izolacija imam temo fasada 10sm stiropor 25kgm3 prozori i vrati PVC izolacija vo podlogi..
ako nekoj ima kotel na peleti neka pise.

Има ли некој тука да се разбира од фенкојлери или да се грее на нив? Имено гледам дека оние кои се греат на котле и радијатори за да уштедат на струја во најголемата просторија што ја загреваат ставаат Инвертор кој кошта од 600 до 1000евра наместо опцијата да си стават еден фенкојлер во таа просторија кој како прво кошта околу 300евра(5KW снага), не влече додатна струја пошто се врзува на цевките од парното и ја користи топлата вода од цевките која ја одава како топол воздух и тоа дува со голем капацитет 500м3/час што би му дошло за 50тина м2 просторија за 15мин би го извртел цел воздух во просторијата а со тоа и побрзо ке загрее просторијата со што и котлето ке искључи побрзо.
Значи ми треба мислење дали ако во дневната еден радијатор заменам со фенкојлер би го добил истиот или сличен ефект на помалце KW во сметката како со инвертерот кој би го платил 3пати поскапо а бај д веј на екстремно ниски температури прашање дали и ке грее и колку ке потроши. Се работи за сопствено парно со котле на струја+термостат програмабилен, радијатори и хоризонтално изведена инсталација (цевки под кошулица).

Фенкојлери се радијатори со присилна циркулација на воздухот ( имаат вентилатор )
Добри се и за обично топловодно затоплување, но незаменливи се за нискотемпературни системи за затоплување. ( ако се користи одпадна топлин, геотермална енергија, сончева енергија, топлотни пумпи и слично )
Инаку не можат да се споредуваат со климите - климите се топлотни пумпи, а фенкојлерите се грејни тела - радијатори

Fenkojlerite se vsusnost niskotemperaturni radijatori kade poradi distribucijata na toplina ne e potrebno visoka temperatura na vodata sto doaga od kotleto. Ovie najmnogu se upotrebuvaat onamu kade imame greenje so toplotni pumpi, kade imame i ladenje preku leto so taaa razlika sto dijametarot na cevkite sto doaga do fenkojlerite ako sakame da gi koristime i za ladenje treba da bide znacitelno pogolem (podebeli cevki).
Pa nee bas isto kako klima inverter bidejki vo vnatresnata edinica niz isparuvacot (kondenzator) cirkulira freon koj se zagreva so pomos na toplotna pumpa, a vo tvojov slucaj imas cirkulacija niz fenkojlerot na voda koja se zagreva so pomos na el energija.
Prednosta e toa sto vodata ne mora da ja zagrevas na 50-55c tuku moze i na 40-45c, ama vo drugite sobi kade imas radijatori nema da imas greenje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom