- Член од
- 14 ноември 2009
- Мислења
- 17.358
- Поени од реакции
- 15.646
6 и 9 гига лалалалалаСакате да ви се дерам? Можам да ви се дерам ако сакате!
![]()

Иначе, ќе го поддржувате Black March? Јас планирам, мала држава сме, али принципи се у прашање...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
6 и 9 гига лалалалалаСакате да ви се дерам? Можам да ви се дерам ако сакате!
![]()
незнаев дека куманово во америка е. таму му е 110 волти напонот во мрежата![]()
Daikin имаш во Фонко ИНТ (Ке си прашаш таму и за потеклото и за цената но мислам дека сепак се од Белгија)...... спореди ги цените со Хр што ја спомна или со Белгарија...Mitsubishi мислам дека нема на понуда во РМ!.... А Hitachi имаш во Техномаркет, само имај на ум дека се класа или две подолу од споменативе. Еден модел на Hitachi во Техномаркет со цена од 38,000 го рекламираат како оригинал Јапонски (и тоа е многу дискутабилно дали е!?)....Како и да е, распрашај се, немам ништо добро слушнато за Hitachi....http://technomarket.com.mk/products/09026211/hitachi-ras-rac-10eh1Dali nekoj znae dali nekoja firma prodava inverteri od marka Mitsubishi ili Daikin ili Hitachi a da se japonski? Toa se inverteri koi za 1kw potrosuvacka davaat nad 5kw toplina. Sekako se dosta posoleni ama me interesira dali voopsto se prodavaat nekade vo Makedonija. Na internet najdov deka se prodavaat vo Hrvatska ama ne najdov nisto za kaj nas. Imam vpecatok deka ovie invertori sto se prodavaat kaj nas gi nema nikade vo zapadna evropa. Ako se lazam neka me ispravi nekoj.
BTU e единица за количество топлина во Англија. Погледни на Wikipediakoja e razlikata pomegu 9000btu i 12000
sakam da zemam klima za letovo pa ne ja odbiram
najdov edna eftina Vortice 9.000 BTU/h
za 200 evrinja nemontirana
dali vredi ili ne???
sprema tebe mislis li deka vredi ili ne??BTU e единица за количество топлина во Англија. Погледни на Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/British_thermal_unit
Kај нас за количество топлина се корист единицата џул и се означува со Ј или единицата KWh
1 BTU = 1055 J = 0,000293 KWh
BTU/h e единица за мерење моќност. Кај нас моќноста се изразува во вати или киловати ( W или KW )
9000 BTU/h означува уред со моќност 2, 6 KW ( конкретно кај нас, со неа се означени климите 2,5 KW - клима два и пол)
12000 BTU/h означува уред со моќноста 3, 5 KW ( конкретно кај нас, со неа се означени климите со моќност 3, 5 KW - клима три и пол )
Климата што си ја одбрал, според податоците кои се приложени, е сосема О. К. Но и кај нас, слични клими не се многу поскапи.
Што и да одлучиш, нека ти е со среќа!
Земи си ја квадратурата на собата и помножи по 337 ќе видиш дали ќе биде доволно. Претпоставка 20 кв x 337 = 6740 btu, ова е најосновно калкулирање, тука имаш прозорци за кои треба посебна калкулација и тоа дали се северни или јужни, ако е канцеларија и има нон стоп некој дома секој еден човек ослободува 400 бту, па тоа го додаваш во пресметките.koja e razlikata pomegu 9000btu i 12000
sakam da zemam klima za letovo pa ne ja odbiram
najdov edna eftina Vortice 9.000 BTU/h
za 200 evrinja nemontirana
dali vredi ili ne???
Даикин се белгиски бренд колку што знам, Мицибуши јас начекав кај еден сервисер случајно ама цената им е малку посолена со 12.000 бту беше 850 евра со се монтажа. Се одлучив за Фјуџитсу кој е 695 евра со монтажа со истите перформанси како и Мицибушито.Dali nekoj znae dali nekoja firma prodava inverteri od marka Mitsubishi ili Daikin ili Hitachi a da se japonski? Toa se inverteri koi za 1kw potrosuvacka davaat nad 5kw toplina. Sekako se dosta posoleni ama me interesira dali voopsto se prodavaat nekade vo Makedonija. Na internet najdov deka se prodavaat vo Hrvatska ama ne najdov nisto za kaj nas. Imam vpecatok deka ovie invertori sto se prodavaat kaj nas gi nema nikade vo zapadna evropa. Ako se lazam neka me ispravi nekoj.
Климата е добра - земи!sprema tebe mislis li deka vredi ili ne??
zatoa prasav tuka bidejki imame poveke licnosti specijalizirani za nekoi raboti i zatoa prasav
ako vredi da si ja zemam uste sega pa letovo da ne ja mislam
2 godiniКлимата е добра - земи!
Мислев дали ќе имаш за неа гарнција бидејќи е од странство.
Супер - нека е со среќа2 godini
Денес ја добив сметката за струја за јануари и еве, веднаш те известувам:Ме интересира колкава е сметката за електрична енергија со клима,а посебно со три клими?
Сметка за 27 дена... значи ако земеме просечно траење на месец реално би требела да биде блиску до 9,000 така!? Претпоставувам разлика меѓу оваа и негрејна сметка ти е цца 6000!? По мое мислење со 3 клими не е многу, но не е ни малку. У ствари се зависи од многу фактори: каку часа се грее дневно со трите клими, мислам колку часа не се грее со максимална снага, на колку степени во просторијата.... за изолацијата спомна ми се чини предходно!? И тн.... Еве уште една од разликите во инвертери и не-инвертери те обични клими....Твоите клими претпоставувам се со COP фактор од 3-3,5 така да во просек ти трошат по 1,2-1,3Kw/h.... сметката за струја секако би била помала за 1500 - 2000 доколку тие би биле инвертери! На пазаров наш немаш обична клима со COP фактор подобар од 3,5, би рекол невозможно е да се најде блиску 4.... Што значи сите клими од 12,000 BTU трошат над 1,2 Kw/h.... додека инвертерите се по правило со над 4 COP па дури и 4,5... што значи соодветно на обичната би трошела 0,8-0,9... да не спомнувам хиперинвертерите кои се со страшно мала потрошувачка од некаде 0,6 Kw/h...Барем јас така мислам!? ОК многу се скапи овие вториве...Денес ја добив сметката за струја за јануари и еве, веднаш те известувам:
Сметката изнесува 7.956 денари.
Сметката се однесува на периодот од 12. 01. до 08. 02. 2011. Во тој период сум потрошил вкупно 1.886 KWh, oд кои 733 по скапа тарифа и 1153 по ефтина тарифа.