Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Види, ги оптимизираат со текот на времето...
Мојата LN35VG е ревизија 1 од моделот од пред 7-8 години и стварно е со 1кг фреон.
Од пред 3-4 години ја има LN35VG2 ревизијата 2 која според сервисното упатство е намалена на 850г фреон.
Од пред некој месец веќе има LN35VG3 ревизијата 3 излезено само не можам да го најдам сервисното да проверам што имаат сменето па може и количината на фреонот да е дополнително намалена.

Но, битно е тоа што меѓу сите овие верзии/ревизии низ годините перформансот е задржан ист (бар на хартија е задржан ист мин и макс капацитет)!
Spored Eurovent i VG3 ima 850 grama freon

Види, ги оптимизираат со текот на времето...
Мојата LN35VG е ревизија 1 од моделот од пред 7-8 години и стварно е со 1кг фреон.
Од пред 3-4 години ја има LN35VG2 ревизијата 2 која според сервисното упатство е намалена на 850г фреон.
Од пред некој месец веќе има LN35VG3 ревизијата 3 излезено само не можам да го најдам сервисното да проверам што имаат сменето па може и количината на фреонот да е дополнително намалена.

Но, битно е тоа што меѓу сите овие верзии/ревизии низ годините перформансот е задржан ист (бар на хартија е задржан ист мин и макс капацитет)!
Aj vaka. Količinata na freon ne se odbira napamet tuku so presmetka i točno se znae kolku freon treba za poznata površina na oddavanje i volumen na izmenuvačite, taka da revizija so pomalku freon povlekuva i pomali izmenuvači ili pak ako stavi pomalku freon će treba i da konstruira pomal no poefikasen izmenuvač za da se ostane isto vo primanje i oddavanje toplina. Inače ako vo istiot izmenuvač se trkala pomalku freon, toa bi značelo isto kako da i fali freon na klimata i taa avtomatski bi bila pomalku efikasna....
Ako proveruvaš proveri i izmenuvači i vkupni težini, bidejći direktna e vrskata količina na freon težina i materijal na izmenuvač. Može da bide so pomal volumen za pomalku freon no so pogolema površina na oddavanje i so toa potežok ili od pak od drug materijal ili oblik na rebrata.... se ova povlekuva povisoka cena a toa ne e krajna cel za povisok profil, zatoa i velam deka namaluvanjeto na freon ne e ednostavna operacija ako sakaš efikasnosta da e ista na uredot.

Aj vaka. Količinata na freon ne se odbira napamet tuku so presmetka i točno se znae kolku freon treba za poznata površina na oddavanje i volumen na izmenuvačite, taka da revizija so pomalku freon povlekuva i pomali izmenuvači ili pak ako stavi pomalku freon će treba i da konstruira pomal no poefikasen izmenuvač za da se ostane isto vo primanje i oddavanje toplina. Inače ako vo istiot izmenuvač se trkala pomalku freon, toa bi značelo isto kako da i fali freon na klimata i taa avtomatski bi bila pomalku efikasna....
Ako proveruvaš proveri i izmenuvači i vkupni težini, bidejći direktna e vrskata količina na freon težina i materijal na izmenuvač. Može da bide so pomal volumen za pomalku freon no so pogolema površina na oddavanje i so toa potežok ili od pak od drug materijal ili oblik na rebrata.... se ova povlekuva povisoka cena a toa ne e krajna cel za povisok profil, zatoa i velam deka namaluvanjeto na freon ne e ednostavna operacija ako sakaš efikasnosta da e ista na uredot.
Ti se najde popameten od inzinjerite na Mitsu, Gree ….i ostanati?
Daj ne tresi te molam veke, kazuvas kako tie giganti da se nepismeni.

А што кажа членот каде вика дека инжиниерите во споменативе брендови се неписмени?

Единствено што кажа е дека сигурно има и други промени (со цел да се подобри производот) кој допринеле да се намали количеството на фреон.

Сигурно разликата помеѓу верзија 1 и верзија 3 не е само ајде сега ќе намалиме на фреон.

Tvojot komentar e bezvreden, ti ne si kadaren nitu komptenten da go procitaš, daj bože da razbereš toa što pišuva pa posle nešto pametno da komentiraš, a za kleberenje te biduva i toa kako.
Ako se pogledaat tvoite postovi ili lajkovi 95% se cinični ili podsmešlivi kon site členovi tuka osven kon nekolku greevci , a site znaeme deka od klimive se razbiraš kako baba mi od kompjuter. Mrsko mi e da ti odgovoram ama ajde teraj si da vidime do koga.....

Ako proveruvaš proveri i izmenuvači i vkupni težini, bidejći direktna e vrskata količina na freon težina i materijal na izmenuvač.

Сигурно разликата помеѓу верзија 1 и верзија 3 не е само ајде сега ќе намалиме на фреон.

Уште пред некоја година кога излезе LN2 им правев споредба со LN (според Parts Catalog на надворешната единица) и само 3 работи беа сменети
- модел на изменувач
- модел вентилатор
- модел на матична плоча

А според сервисното упатство беше намалена количината на фреон за 150г а вкупната тежина намалена за 1кг.

Уште пред некоја година кога излезе LN2 им правев споредба со LN (според Parts Catalog на надворешната единица) и само 3 работи беа сменети
- модел на изменувач
- модел вентилатор
- модел на матична плоча

А според сервисното упатство беше намалена количината на фреон за 150г а вкупната тежина намалена за 1кг.
Vo ravenkata za presmetka na količinata na freon pokraj tipot i oblikot na rebrata i nivnata gustina so eden zbor površinata koja prima i oddava toplina se stava materijalot od koi se napraveni, volumenot koj go ima izmenuvačot i go zaboraviv a ti me potseti i ne pomalku bitnoto protokot na voduh što go sozdava baš izborot na ventilatorot so oblikot na perkite, em da pravi pomale galama em da bide poefikasen...
Se ova da se ukomponira za da se koristi pomalku freon a da ne se izgubi vo perfomansite ima logika ako se namali težinata a so toa i cenata ili se namali vremeto na izrabotka se so cel dobivanje pogolem profit. Od tvojot primer gledame deka se dobilo samo 1 edinstven kg, a sigurno se dobiva korist od ovaa gimnastika, edinstveno što mi pađa na um e pomalku freon za koristenje na pomal a so toa polesen i poeftin kompresor. Ili pak e razvien porfikasen izmenuvač koj e poeftin za izrabotka pa vo kombinacija so poefikasen ventilator druga matična ploča i softver baraat pomalce freon......

Tvojot Mitsubishi AP25VGK pak kažuva druga prikaska ima 550gr freon i 31 kg nadv edinica baš kako i naslednikov 35AY, eden broj pogolema klima a vamu ednakva so pomalata. Veuvam deka tvojata e baš dobra so ovie parametri ama kako 12-ka so 550 gr so taa cena od 1000E ne mi uliva poverenje ama ni najmalku. Ova e samo moe mislenje ne ni mora da e točno, samo kažuvam od moja gledna točka kako gi gledam ovie parameri so količini na freon i težini.

Дечки може ли препорака за која клима да се избере, за нов стан, 50м2, ќе биде монтирана во дневната (отворен простор со кујна/трпезарија) од околу 30м2.
Единствен услов е што мора да се избере од Hidroset бидејќи инвеститорот со нив соработува.
Ги гледав 3.5kw, генерално се мислам помеѓу овие подоле, но може да препорачате и друг модел доколку сметате дека е подобар.
HITACHI RAK-DJ35PHAE
и
FUJITSU 12 KMCE

Исто, колку е сега монтажа на клима и колку се доплаќа за 1м должина на метро надвор од стандардното?

Дечки може ли препорака за која клима да се избере, за нов стан, 50м2, ќе биде монтирана во дневната (отворен простор со кујна/трпезарија) од околу 30м2.
Единствен услов е што мора да се избере од Hidroset бидејќи инвеститорот со нив соработува.
Ги гледав 3.5kw, генерално се мислам помеѓу овие подоле, но може да препорачате и друг модел доколку сметате дека е подобар.
HITACHI RAK-DJ35PHAE
и
FUJITSU 12 KMCE

Исто, колку е сега монтажа на клима и колку се доплаќа за 1м должина на метро надвор од стандардното?
Мене 7200ден ми побараа до 3 метра :confused:
Стварно се мислам да си купам компресор и сам да си ја местам...

Вакум пумпа де...
Te sfativ ama zosto ti e i taa. Mene ko mi ja mesteja klimata , majstorot ni vakum, ni nisto. Ispusti vo del od sekundata freon i tolku. Ene ja uste raboti, da ne ja pocudam, godini pominaja od togas. Dodusa i majstorot cel zivot so frizideri klimi se rasprava, sposobno coece.

Back
На врв Bottom