Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Течеше фреонот од надвор или што и да беше под дијагноза: се скапала. Еднаш ја поправаа.

Како "се скапала" за три грејни сезони?
Многу слаб квалитет изгледа.
Па викаш еднаш веќе ја имаат поправано?
И сега пак за ист бренд размислуваш да купиш?

energetska klasa minimum A+ na greenje (SCOP=4.0)

Ја па мислев минимум треба класа А, SCOP=3.4

20240914_155854.jpg

Честито! Па новата подолго да трае.
Вивакс е Мидеа со лепенка иначе. AUX сам си ги прави, Хајсенс, Хајер исто..
Ако се прашам јас, Хајер Тундра и мирна глава... за нешто повеќе имаш Митсу HR што е добар модел, или DM како мојата ако не си алергичен на постари модели..
Thanks.

Kolku m2 otvoren prostor ili poveke prostorii stan ili kuka izolacija ?
40тина квадрати грејат стариве отворен простор.
Куќа, лепи од две страни со други куќи па е изолирано.
Потрошувачката не е проблем, кога ќе ја пуштеле греела и тоа било битното.
Само ете се расипала. :toe:

Ne si napisal koj ti ja montiral dali ovlasten monter ili ne.....a toa sto ne si ja prodolzuval e tvoja greska posto komplet ured, vnatresna/nadvoresna podlezi na garancija.
Овластен монтер во приватно време бидејќи официјално требаше во шпиц да чекаат 2 месеци за монтажа.
Напишав дека на тоа не е пазено, стариве не можеле со тоа да се замараат.
Само редовното чистење филтри.

Како "се скапала" за три грејни сезони?
Многу слаб квалитет изгледа.
Па викаш еднаш веќе ја имаат поправано?
И сега пак за ист бренд размислуваш да купиш?
Па не знам, еве бидејќи не била сервисирана секои 12 месеци како што е правилно.
Можеби луѓето се поажурни, но моите на 12 месеци за нивен преглед не сакаат да отидат.
Не размислувам за иста конкретно, туку за сличен модел кој ваљда ќе изгура пак 5 докај 7 години.
Тогаш таа беше популарна и не многу скапа, 40к ако добро паметам.

Ovoj model za 40m2

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Па не знам, еве бидејќи не била сервисирана секои 12 месеци како што е правилно.
Можеби луѓето се поажурни, но моите на 12 месеци за нивен преглед не сакаат да отидат.
Не размислувам за иста конкретно, туку за сличен модел кој ваљда ќе изгура пак 5 докај 7 години.
Човек, не е ова кола на 10-15 илјади или еднаш годишно, па да и се мења уље, филтри или плочки!
На клима и треба сервис точно толку колку што му треба и на шпоретот, фрижидерот или телевизорот што го имаш!
Точно нула!
Остај ги приказните на греевци! Тоа што они го викаат "годишен сервис" е еден вид на осигурање кое го плаќаш во случај да се расипе! Фактички пред време си ја плаќаш поправката...
Да не навлегувам во нивниот модел, сум кажал.. као да имам клима од 2000€ или топлинска пумпа, би плаќал радо.. ама на 500€ клима, никад, а ни тад!
Друго, климата е бела техника која треба да тера години пред да се расипе. Ни сервис и треба, ни бутур!

П.С. ја го порачав ДМ-то од една битолска продавница (да не им правам реклама), и во Велес ми го испорачаа..
Кога прашав за монтажа и гаранција, одговорот им беше, само сервисер со искуство и со фирма (да може печат да стави на гарантниот лист), не е битно кој, само да е монтирана по пропис, гаранцијата ќе важи. И никад немале проблем на стотици продадени со тој модел да имаат рекламација.
Тие што се тука, знаат како ропачки ми ја монтираа сељаците, извиканиот сервис у Велес.. Ја ни чешма не би им дал кога видов што прават.. ама да чукнсм у дрво, ене ја, си тера, мака нема..

Да не навлегувам во нивниот модел, сум кажал.. као да имам клима од 2000€ или топлинска пумпа, би плаќал радо.. ама на 500€ клима, никад, а ни тад!
Друго, климата е бела техника која треба да тера години пред да се расипе. Ни сервис и треба, ни бутур!

Секој си има некој модел за after-sale бизнис, или бизнис после продажба.
Треба само да се дојде до она win-win сценарио каде и крајниот корисник ќе има некоја корист и импортерите ќе имаат корист.

Грее колку што знам даваат една година гаранција и ти вика можеш да доплатиш и ќе добиеш уште една година гаранција како и чистење на климата. На некои луѓе тоа им одговара и доаѓаме до тоа win-win сценарио.

Импортерите на Daikin кај нас ти даваат три години гаранција без услови и толку, но во побогатите земји и Daikin има свој модел за бизнис после продажба.
Се оди преку DCS-Residental и StandByMe.

DCS - Daikin Cloud Service, корисникот после монтажа има опција да го регистрира својот уред на овој cloud при што информации за работата на климата се запишуваат на некој сервер. Пример вредности на сензори, кога климата вклучува, кога исклучува, кога прај дефрост...
Корисникот мора да дозволи да тие информации се споделат.

StandByMe импортерот треба да биде сертифициран за користење на оваа алатка односно нивните техничари да бидат обучени од Daikin.
Преку алатката StandByMe тие можат да пристапат до cloud и до самата клима. Да прават мониторинг но и да имаат контрола врз климата, да може некои сензори да ги рестартираат да видат дали е глич или стварно има некој дефект.

И имаме можност за бизнис. Импортерот ти вика:
Сакаш ли да добиеш 24/7 мониторинг на твојата клима како би се избегнале несакани проблеми, на пример да останеш без греење сред зима? За тоа ќе ми платиш но јас ќе ти дадам дополнително 3+2 години гаранција.
На некои луѓе им одговара и доаѓаме до сценарио win-win.

Поточно имаме сценарио win-win-win пошо тие сервери се сопственост на Daikin и тие имаат пристап. Можат да прават одредени long-term испитувања, да видат како нивниот уред функционира низ годините.

Thanks.

Овластен монтер во приватно време бидејќи официјално требаше во шпиц да чекаат 2 месеци за монтажа.
Напишав дека на тоа не е пазено, стариве не можеле со тоа да се замараат.
Само редовното чистење филтри.

Убаво ти кажа @PticaSelica каков редовен сервис на година? Имав Вирпул клима ме тераше од 2001 до 2023 само со чистење на филтри и една замена на кондензатор. Добро. порано се беше поквалитетно, ама и сега една просечна клима би требало да издржи барем10-тина години без поголеми проблеми и поправки, со чистење на филтри и (ако си ептен болен по хигиената) по едно две поголеми расклопувања за чистење во тој период.

Убаво ти кажа @PticaSelica каков редовен сервис на година? Имав Вирпул клима ме тераше од 2001 до 2023 само со чистење на филтри и една замена на кондензатор. Добро. порано се беше поквалитетно, ама и сега една просечна клима би требало да издржи барем10-тина години без поголеми проблеми и поправки, со чистење на филтри и (ако си ептен болен по хигиената) по едно две поголеми расклопувања за чистење во тој период.
Така де, имаме и ние исти пример на другиот спрат каде Фаворит години назад поставена пред оваа просто ја надживеа и уште работи. Јас пак ќе кажам дека можеби ова е некој фринџ кејс, ама оперативниот им модел со обврзувачка годишна проверка според мене е неодржлив. Да е бесплатна провераката и сами да тоа го проследуваат во некој идеален свет да речам браво па и да сакаш да преплатиш уред, вака да чекаш еден квартал да се ослободи мајстор да ја провери за печат мене ми е смешно, бидејќи океј да беше за мене или за дечките што тука следат потрошувачка и глупости - но, не можеш да занемариш дека многу семесјтва со постари или пензионери тоа нема да го прават. Можеби си реков до мене е што не сум бил ажурен ВО ИМЕ на моите бидејќи не живеам таму, но мило ми е што и друг гледа на климиве како бела техника што треба да е пали гаси.

Така де, имаме и ние исти пример на другиот спрат каде Фаворит години назад поставена пред оваа просто ја надживеа и уште работи.

Stavi sliki od vnatresnata nadvoresnata edinica i dalecinskoto koe proizvodstvo e toj model na Favorit

Na sto e najisplatlivo da se greete

Na sto e najisplatlivo da se greete

Со 2 кубика дрва нема шанси да поминеш цела грејна сезона, ти требаат минимум 5,6
Па со бука ако се грееш, едно столче седни покрај ќумбето и само ставај дрва. Бука не држи жар како даб.

Оваа инвертер клима што троши 100€ за грејна сезона мора да е некоја добра јапанка.
Со Аехис и Аемис тешко :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom