Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@Androit
Tetak je muz moje tetke. I ne znam cemu taj ton uvredljivi. Diskutiramo o klimama, te i njihovim cijenama u okruzenju. Zar ovo nije extra cijena za ovakav model
Znaci, nitko ne treba sisati svoj palac-kak si mi preporucio. Istina je ono sto sam napisao.
Па и нема што да се дискутира..

Фуџитсу е отсекогаш поефтин во Србија! Зошто не знам, ваљда е до увозникот.

Цената е топ, Уживај. Ама тоа тука ништо не мења...

Bok svima. Tetak u Backoj Palanci trebao kupit klimu za 45m2 i odlucio jucer, te narucio. I gledam ove Srbijance i njihove sajtove i divim se nekim cijenama. Fujitsu 12KHCA nordic imaju za 730e. Nevjerojatno. U ponedeljak mu ona stize.
Fujitsu KH- серија наменета за нордиски пазар кај нас не се увезува.
Ако гледаш на српскиот сајт има цена од 150000 динари што е 1280 евра а сега е на попуст за 730 евра.
Е тоа е попуст 550 евра.
Одличен избор направиле твоите роднини.

Туку друго да те прашам, на тој сајт вика дека може да се најде и Fujitsu Nocria???
Тоа е немогуче

Ова веќе не се произведува меѓутоа денес ако успееш да најдеш некоја неотпакована нова, вреди за сите пари. Некогаш им беше топ модел.

Последно уредено:
Screenshot_20250802_110331_YouTube.jpg

Дечки јас морав пак да коментирам и се надевам вие што се смеевте ќе ми кажете што е смешно па да се насмеам и јас.

Електро мотор оној подоле на сликата, е составен од ротор и статор. Пошо е без четкици brushless, роторот има магнети статорот има намотки. Струјата протекува се ствара магнетно поле и врти. Во куќиштето има две лагерчиња. Во кратки црти.

Е сеа Даикин погоре на сликата има да речам растурен електро мотор. Статор вака изгледа
8d2fa371-eb22-42f5-b6b7-5ad82d4492c5.jpg

Нема лагерчиња туку во средина има гумица, вака изгледа
GGhkfiebIAAczxi.jpg_large.jpg

Обично тие лагерчиња први се расипуваат.
Понатаму целата турбина претставува ротор. Вака изгледа
shopping (1).webp
...
Мислам дека оваа иновација е стварно импресивна и без навреда ама, само на глуп човек би му било смешно.

Vo klasičnata izvedba, ušte od on/off klimite, so edno lizgačko ležište od sinterovani materijali tkn narodski "piksna" (mora da go ima i tuka kaj ovaa inovacija na turbinata- rotor na sprotivnata strana) rečisi i nikogaš ne pravi problemi, osven ako ne se pere turbinata na lice mesto i se otstrani lubrikantot..... problemi pravat dvete klasični trkalački ležišta na motorot. Imam pišuvano porano na ovaa tema, da ne se povtoruvam, vo glavno ako se montirani keramički a ne čelični ležišta nema bukvalno nikogaš da stradaat.
Interesno e što odgovaraat od roleri decava što vozat, na ebay ima keramički ležišta za 2-3 evra, ne e ni teško da se zamenat.
Inovacijava na DAIKIN e stvarno interesna, dobiena e turbina so kontiunirana promena na protok, nema trkalački ležišta i verojatno nema da ima problemi so bučnost.
Ušte nešto bi sakal da podelam so vas, čitam soveti za podmačkuvanje na piksnite od Wd40, motorni masla, silikonski masti, mašinski masla i što ne, nitu edno ne e dobro rešenie, za dve tri nedeli pak se vraća šumot.
Jas ovie ležišta gi popravam so prvin čistenje i posle stavanje vazelin, ovoj od apoteka, sto pati dosega uspešno se pokažal kaj kulerive za PC.
Inače kikotenje e tipično za luđe bez argumenti, namesto niv se koristi ova znakče, demek ti si glup, a toj e iznad toa i ne ni treba da diskutira.

Vo klasičnata izvedba, ušte od on/off klimite, so edno lizgačko ležište od sinterovani materijali tkn narodski "piksna" (mora da go ima i tuka kaj ovaa inovacija na turbinata- rotor na sprotivnata strana) rečisi i nikogaš ne pravi problemi, osven ako ne se pere turbinata na lice mesto i se otstrani lubrikantot..... problemi pravat dvete klasični trkalački ležišta na motorot. Imam pišuvano porano na ovaa tema, da ne se povtoruvam, vo glavno ako se montirani keramički a ne čelični ležišta nema bukvalno nikogaš da stradaat.
Interesno e što odgovaraat od roleri decava što vozat, na ebay ima keramički ležišta za 2-3 evra, ne e ni teško da se zamenat.
Inovacijava na DAIKIN e stvarno interesna, dobiena e turbina so kontiunirana promena na protok, nema trkalački ležišta i verojatno nema da ima problemi so bučnost.
Ušte nešto bi sakal da podelam so vas, čitam soveti za podmačkuvanje na piksnite od Wd40, motorni masla, silikonski masti, mašinski masla i što ne, nitu edno ne e dobro rešenie, za dve tri nedeli pak se vraća šumot.
Jas ovie ležišta gi popravam so prvin čistenje i posle stavanje vazelin, ovoj od apoteka, sto pati dosega uspešno se pokažal kaj kulerive za PC.
Inače kikotenje e tipično za luđe bez argumenti, namesto niv se koristi ova znakče, demek ti si glup, a toj e iznad toa i ne ni treba da diskutira.
Злате, нема што да се дискутира, оти се восхитува на решение за проблем кој не постои..!
Всушност не е ни решение, туку непотребна компликација!

Додека и двете решенија ќе работат долготрајно во пракса... нема збор за тоа.
Овој без четкици ќе има плочка(комутатор) во склопот, (и плус тие дупчињата се за ладење..)
Апсолутно никаква предност не носи овој без четкици, освен што има повеќе делови што можат да се расипат!

И утре, ако треба да се смени.. обичниов ќе кошта 20-30€ е "модерниот" 100-че!

Taka e.
Za volja na vistinata i klasičnovo rešenie e so motori bez četkici i si imaat kontiunirana promena na vrteži so invertorsko upravuvanje ( mojava parapetna od VIVAX si ima od 1 do 100% izbor za duvanje na turbinata).
Mene mi se dopađa kako konstruktorsko rešenie ova pogore, si ima pomalce delovi i site se baš poednostavni za proizvodstvo, znači za gazdite pomal trošok a pogolem profit. Plus go nema ovde magnetniot fluks što gi rasipuva ležištata i mnogu polesna montaža/ demontaža, znači za mene si e top rešenieto.

Злате, нема што да се дискутира, оти се восхитува на решение за проблем кој не постои..!
Всушност не е ни решение, туку непотребна компликација!

Додека и двете решенија ќе работат долготрајно во пракса... нема збор за тоа.
Овој без четкици ќе има плочка(комутатор) во склопот, (и плус тие дупчињата се за ладење..)
Апсолутно никаква предност не носи овој без четкици, освен што има повеќе делови што можат да се расипат!

И утре, ако треба да се смени.. обичниов ќе кошта 20-30€ е "модерниот" 100-че!

Аха што била работата сега сваќам.
И јас така се смеев кога купував телевизор.

Па не бил Плазма бил LED, HD, UHD, 4K, 8K, QLED, OLED, QNED...
Која непотребна компликација за проблем кој не постои :)

На крај се смеев за друго, се смеев а ми идеше да плачам. Кога во Нептун после плаќање на поприлично висока цена за телевизор со поприлично големи димензии ми рекоа "ние не вршиме достава на телевизори до дома да не ги оштетиме во транспорт"

Кога сме кај легерите еве едно видео како се вади роторот од електро мотор без четкици.
https://m.youtube.com/watch?v=AY6pQ...ga2xpbWEgZWxla3RybyBtb3RvctIHCQnHCQGHKiGM7w==

Screenshot_20250804_084012_Chrome.jpg

На сликата се гледа причината зошто овие лагерчиња се расипуваат.
Ова се фрла во ѓубре а на негово место се става лагерче со иста димензија меѓутоа наместо China да пишува SKF Germany.
Толку, решен проблем

Последно уредено:

На крај се смеев за друго, се смеев а ми идеше да плачам. Кога во Нептун после плаќање на поприлично висока цена за телевизор со поприлично големи димензии ми рекоа "ние не вршиме достава на телевизори до дома да не ги оштетиме во транспорт"

Кога сме кај легерите еве едно видео како се вади роторот од електро мотор без четкици.
https://m.youtube.com/watch?v=AY6pQBu0cQg&pp=ygUZVml2YXgga2xpbWEgZWxla3RybyBtb3RvctIHCQnHCQGHKiGM7w==

Прегледај го приврзокот 452402

Ова се фрла во ѓубре а на негово место се става лагерче со иста димензија меѓутоа наместо China да пишува SKF Germany.
Толку, решен проблем
Абе таман те лајкнав, ти едит направи и ја зезна работата :ROFLMAO:
Умрено е тоа made in germany..
Да, може ќе пишува SKF Germany, ама бог те пита каде направено...
Плус еден тон фалсификати имаш на тие делови, продавач не може да ги разликува, а богами и по квалитет се солидни..

Ти гледај да не дојде до мењавање хилзни, лагери... сегашниве мотори се намерно правени да бидат непоправливи..
И сервис да викнеш, цел мотор ќе го смени, нема да се е*ава со поправки.
И онака се е удрено на монтажерство, модуларен пристап...

https://m.youtube.com/watch?v=AY6pQBu0cQg&pp=ygUZVml2YXgga2xpbWEgZWxla3RybyBtb3RvctIHCQnHCQGHKiGM7w==

Прегледај го приврзокот 452402

Толку, решен проблем
Ubavo objasni Ptica.......ne mu go znam imeto, ne se rešava so čelični lageri, slušaj postari se stavaat keramički znači da ne se magnetni i rešen problem. Ne se rasipuvaat od opteretuvanje (20- tina W e motorot), predimenzionirani se vo slučajov, tuku od drugi pričini.

Абе таман те лајкнав, ти едит направи и ја зезна работата :ROFLMAO:
Умрено е тоа made in germany..
Да, може ќе пишува SKF Germany, ама бог те пита каде направено...
Плус еден тон фалсификати имаш на тие делови, продавач не може да ги разликува, а богами и по квалитет се солидни..

Ти гледај да не дојде до мењавање хилзни, лагери... сегашниве мотори се намерно правени да бидат непоправливи..
И сервис да викнеш, цел мотор ќе го смени, нема да се е*ава со поправки.
И онака се е удрено на монтажерство, модуларен пристап...

Точно има фалсификат.
Ќе идеш на официјална веб страна на SKF па во Find a Distributor ќе избереш Македонија и ќе ти излезе листа кои се официјални дистрибутери кај нас

Ubavo objasni Ptica.......ne mu go znam imeto, ne se rešava so čelični lageri, slušaj postari se stavaat keramički znači da ne se magnetni i rešen problem. Ne se rasipuvaat od opteretuvanje (20- tina W e motorot), predimenzionirani se vo slučajov, tuku od drugi pričini.

Screenshot_20250804_104233_Chrome.jpg

Дали ова е добро по твое?
Хибрид метално тело керамички лагери.
Има опција и телото, односно прстените, да биде non metalic

Последно уредено:
Точно има фалсификат.
Ќе идеш на официјална веб страна на SKF па во Find a Distributor ќе избереш Македонија и ќе ти излезе листа кои се официјални дистрибутери кај нас

Прегледај го приврзокот 452415

Дали ова е добро по твое?
Хибрид метално тело керамички лагери.
Има опција и телото, односно прстените, да биде non metalic
Treba da se full ceramic, dovolno dobri se i ovie kineskive od nekolku evra.... ova e preventiva od pojava na elektro erozija predizvikana od vrtežnoto magnetno pole što go sozdava el. motorot....so vreme će nastrada sekoe čelično ležište, nekoe pobrzo nekoe pokasno.

Кои се другите причини? Дали е тоа струен удар? Пошто кога е лагерот целосно метал тој е проводник помеѓу металната осовина и пример менталното куќиште.

Но кога помеѓу двата прстени имаш керамика онда има прекид. Значи имаме имаме електрична изолација.
Тоа ли е бенефитот?
Автоматски споено мислење:

Treba da se full ceramic, dovolno dobri se i ovie kineskive od nekolku evra.... ova e preventiva od pojava na elektro erozija predizvikana od vrtežnoto magnetno pole što go sozdava el. motorot....so vreme će nastrada sekoe čelično ležište, nekoe pobrzo nekoe pokasno.
Дури и кога куглите не се метални пак се ствара ерозија?

Последно уредено:
Толку, решен проблем
Bolje kineski nego SKF Germany da mi pisuva, pa pogolem falsifikat od toa nema.

Кои се другите причини? Дали е тоа струен удар? Пошто кога е лагерот целосно метал тој е проводник помеѓу металната осовина и пример менталното куќиште.

Но кога помеѓу двата прстени имаш керамика онда има прекид. Значи имаме имаме електрична изолација.
Тоа ли е бенефитот?
Автоматски споено мислење:

Дури и кога куглите не се метални пак се ствара ерозија?
Jasno mi e deka ne si glup. Ako e taka, a taka e, što ti znači pogore napišanovo? Možebi nekoja sitna provokacija?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom