Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Абе зошо кога ќе се фатиш во тесно се имаш попатемна работа... па не можеш да се замараш да бараш.... немаш потреба да мериш и снимиш xD
Дај еве посочи конкретно кој член така изјавил дека има COP од 10 нагоре.... јас ќе се позамарам да најдам уназад на форумов...

Јас моите мерења по оваа ги пресметував:
COP = (deltaT*fan(m3)*1.2)/(3600*consumption(KWh))
deltaT = Tемп. измерена на издув - Темп. измерена на усис
fan(m3/h) = од 250 до 1200 - кај секој модел е различно во зависност од избраната брзина на дување од далечинското
consumption(KWh) = моментално измерена потрошна изразена во kW
1.2 e земено како константа за воздухот во просторијата која може да се пресметка подетално до 3та децимала, но равенката е доста сложена, па упростено се зема 1.2 затоа што и со прецизни мерења разликата ќе е минорна и небитна за калкулации во домашни услови
specific heat of air (1.006 kJ/kg oC) * density of air (1.202 kg/m3) = 1.209212

Кога јас пазарев во 2020та разликата во пари беше точно 22.000мкд меѓу Мицу ЛН35 и Грее Амбер12ка
Ахах па и на 3 фискални ми ја поделија, и данок вратив 1500 чинам :)
Значи разликата 20.500мкд

Мојата математика викаше дека многу повеќе ќе ми се исплати поскапата клима во следниве 10 години.
Кој и што купува за да заштеди е чисто индивидуално, секој со својот ум и својата математика.

Ашколсун!
Одма сеа опет со графикониве јас еве @PticaSelica да те замолам да ми израчунаш од ова споредба на графикониве, најпросто што можеш колку % е едната поефикасна од другата, на секоја скала од температурните мерења од +10С, +5С, 0С, -5С, -10С, -15С, -20С, -25С и -30С пример:
на +10С XXX е пофикасна од YYY за ZZ%.
Ако сам го израчунаш може и ќе ти се врежи во сеќавање :)

Баш ме занима што разлика ќе добиеш (во најлош случај) пошто ете е споредба со хардверски најдобриот кинез нели?!
Амии.... да имаше тестови да споредевме со некој поефтин.... од упола цена од Амберов?

Ајде да споредиме и друг тип VTT графикон меѓу истите 2 модела, овој пат за потрошена (плаво) и испорачана (розово) моќност.
Ај за оваа споредба јас ќе израчунам, да не ти дојде многу :D

Прегледај го приврзокот 435056 Прегледај го приврзокот 435055

На XX температура (испорачала - потрошила) = произвела (во вати)

На -30 Амбер (2350-1650) = 700w
На -30 LN35 (2000-1050) = 950w

На -25 Амбер (2750-1700) = 1050w
На -25 LN35 (2400-1100) = 1300w

На -20 Амбер (3350-1750) = 1600w
На -20 LN35 (3000-1250) = 1750w

На -15 Амбер (3650-1750) = 1900w
На -15 LN35 (3450-1400) = 2050w

На -10 Амбер (3600-1550) = 2050w
На -10 LN35 (3350-1200) = 2150w

На -5 Амбер (3200-1250) = 1950w
На -5 LN35 (2800-800) = 2000w

На 0 Амбер (2450-750) = 1700w
На 0 LN35 (2000-500) = 1500w

На +5 Амбер (1450-400) = 1050w
На +5 LN35 (1350-250) = 1100w

На +10 Амбер (600-200) = 400w
На +10 LN35 (800-150) = 650w

Мицуво кај поекономична па и повеќе топлина произведувала мајката...
Amberov da go stignes uste edna grealka treba da kupis so LN, dodadi edna grealka od 500w i racunaj COP.

Amberov da go stignes uste edna grealka treba da kupis so LN, dodadi edna grealka od 500w i racunaj COP.
Нели, во бројки скрос очигледно е дека троши повеќе колку една греалка од 500w хахах
А зш помалце топлина произведува :unsure:

Нели, во бројки скрос очигледно е дека троши повеќе колку една греалка од 500w хахах
А зш помалце топлина произведува :unsure:
Za toa sto isporacala Amber ke treba da mu dodades na LN edna grealka od 500W za da moze da isporaca tolku toplina.
Napravi si ja ubavo matematikata, tie stosovi ne pominuvaat tuka.
Koga ke ja napravis kako treba tabelata ke vidis deka ni za 50 godini nema da ja izvadis investicijata.

Za toa sto isporacala Amber ke treba da mu dodades na LN edna grealka od 500W za da moze da isporaca tolku toplina.
Napravi si ja ubavo matematikata, tie stosovi ne pominuvaat tuka.
Koga ke ja napravis kako treba tabelata ke vidis deka ni za 50 godini nema da ja izvadis investicijata.
Со максимален COP од 3.5 ни за 150 години Амберкава нема да ја извади инвестицијата :pos:
Автоматски споено мислење:

Да имаше нормален кинез а не амбер нордик, дефинитивно би имал помала разлика со ЛН-от на плус температура, и таа разлика би се зголемувала линеарно во корист на ЛН-от со падот на температурата.
Нормалната и би се предала после -10 ваљда со 100 и кусур % разлика!

Ама па се враќаме на тоа дека ние не живееме во Финска!
Работниот опсег кај нас е -7+10 од кои статистички 90% над нулата.
Тоа е реалноста.

И клима секогаш се мери на максимум од проектната плус неколку точки битни за зоната и пдизајнот. Ама тоа се веќе други варијабли! У старт мојата и твојата немаат ист Пдизајн. Баби и жаби.
Така и @filipinec успева, па и ти во некои видеа да извадите коп од 10 за што се бунеше @tzlatko !
Затоа и се мери во лабораторија, а не дома!

П.С. Скапите клими со скапа електроника можат да спуштат модулација до крај. Вие тоа малце го "злоупотребувате" и место на проектиран пдизајн, мерите во простории со понизок (во рандом услови, кога климата ви брка 1 степен или одржава веќе постигната Т, и вадите коп од 10)
Злоупотребувале тука ние или не (високи бројки измерени во ете оптимални услови) квалитетните уреди со скапа електорника го можат тоа, докажано во лабораторија како што експлицитно нагласи неколку постови погоре а и на еуровент сертификатот.
Е сеа дали тоа ќе биди 1час во годината како што викаш ти, или со таков COP (што не е 10ка ама ближи ;)) ќе си преде 6 месеци секој ден по 6 часа е друг муабет и што вика @filipinec во домашни услови е друга математиката, начинот на работа па следствено и заштедата.

Можеби ако и ти останиш цела грејна сезона 100% на греење со климите ќе добиеш друг впечаток :P
Ама вака ти кога ќе им намали ефикасноста си палиш ќумбе.... па нормално скапата клима тебе никогаш нема да ти испадне поекономична или поисплатлива :D

Последно уредено:
ве читам и искрено ме ставивте во мисла, некој овде не е како што треба (или вие или јас),
де ваква де таква да била климата, да коштала волку или толку, па греела со волку или толку, трошела повеќе помалку...

абе иди купи го тоа што можеш-сакаш глеј колку можеш да добиеш подолга и поширока гаранција за парите монтирај пушти таму нека грее-лади и заборави дека постои дома додека брка работа.

ве читам и искрено ме ставивте во мисла, некој овде не е како што треба (или вие или јас),
де ваква де таква да била климата, да коштала волку или толку, па греела со волку или толку, трошела повеќе помалку...

абе иди купи го тоа што можеш-сакаш глеј колку можеш да добиеш подолга и поширока гаранција за парите монтирај пушти таму нека грее-лади и заборави дека постои дома додека брка работа.
Или сите се таман, или никој не е!
Додека има луѓе што го гланцаат бембето секој ден, и муабетот им е само колата, колата, колата..
Така ќе има луѓе ќеф што имаат на техника!
Боље него ли кладилници у секој случај..

Со максимален COP од 3.5 ни за 150 години Амберкава нема да ја извади инвестицијата :pos:

Злоупотребувале тука ние или не (високи бројки измерени во ете оптимални услови) квалитетните уреди со скапа електорника го можат тоа, докажано во лабораторија како што експлицитно нагласи неколку постови погоре а и на еуровент сертификатот.
Е сеа дали тоа ќе биди 1час во годината како што викаш ти, или со таков COP (што не е 10ка ама ближи ;)) ќе си преде 6 месеци секој ден по 6 часа е друг муабет и што вика @filipinec во домашни услови е друга математиката, начинот на работа па следствено и заштедата.

Можеби ако и ти останиш цела грејна сезона 100% на греење со климите ќе добиеш друг впечаток :P
Ама вака ти кога ќе им намали ефикасноста си палиш ќумбе.... па нормално скапата клима тебе никогаш нема да ти испадне поекономична или поисплатлива :D
Со оглед да не добив од никого податок за годишна потрошувачка на сопствена клима, да пресметам за мојата. Така, овој период 3,5-ка ми троши околу 10 кВ дневно. Овој просек може да се земе за цела година со оглед да ова е некој просечен период (малку ладно +5 до +15 Степени) еве и да отфрлиме 2 месеци, на пример Април и Септември кога нема да ја вклучиме климата. Понатаму пресметката е лесна, за 10 месеци излегува 3.000 кВ помножено со 5,5 ден просечна цена (ефтина+скапа блок1 и 2+ % од фиксниот дел), или вкупно 16,500 ден. за греење и ладење во тек на 10 месеци годишно. Ова е многу варијабилна количина зависно од субјективните околности (површина, изолација, број на клими, навики за ладење/греење) и др.) затоа зборувам за себе, па секој може да си допресмета.
Според погоре изнесената споредба на @zlatko_ti412 за ефикасноста меѓу Грее Амбер и Mitsubishi LN разликата е 22%-75% во корист на Мицуто, пак да се земе во просек 40% (за најчестите темп. од -5 до +10), доаѓаме до бројката од 6,600 или скоро 110 Евра годишно, или ЗА 10 ГОДИНИ 1,100 ЕВРА ВО КОРИСТ НА ЈАПОНЕЦОТ. Оваа помалку потрошена енергија ќе ја надмине секоја разлика во цена во корист на кинескиот производ.
Се разбира за тој што не калкулира со период од 10 години, ќе го менува станот/куќата (или чека секој час бугарски пасош, УСА виза и сл) јапонска клима е неисплатлива.
Понатаму, немаат многу значај забелешки во стил „нека троши колку сака важно добро да ме грее/лади“ (ако толку не ти се важни парите, зошто не си зел квалитетна и скапа клима?) или јас не трошам дневно 10 кВ (ако трошиш повеќе заштедата е поголема и обратно). Поефтините клими било јапонци или кинези за верување е дека го имаат сличниот однос на ефикасност, 35-40% и нема тврдења дека јапонците се 200-300% поефикасни, тоа е нонсенс.
Оваа математика се однесува само за потрошувачката, додека ГРАТИС СЕ квалитетот на греење/ладење изразен со прецизно држење на температура, правилен издув, звучност, поголема трајност и сл. како од никого неоспорени предности на јапонците.
Пред фактите и боговите молчат, па ред е да престанеме да бидеме самобендисани и суетни па секој само својата да си ја фали без оглед дали е тоа ST или LN.

Последно уредено:
Колку што памтам.. (може и грешка сум), таа парапетна на @Goran^^^ не е перфера, и бааѓи скапа е!
Нека ме поправи тој самиот.
Perfera е мојата парапетна само не е стандардна серија туку нордик серија наменета за Скандинавија.
Таа нордик серија се вика уште "Optimized Heating 4".
127000 денари беше со вклучена монтажа.

Perfera нордик зидна е 140000 денари за време на попуст иначе редовна цена и е преку 160000 денари со вклучена монтажа.
Сега има нова нордик серија која се вика "Nepura" уште подобри перформанси има...

Туку остај клими, ти се грееш комбинирано клими и дрва. Јас набавив 6 кубици дрва и планирам следната недела да порачам шпорет.
Сакам да имам алтернативно греење да не сум зависен само од струја.
Еве ова некако го бендисав и наредната недела планирам да го порачам.
Се вика Plamen 850 glass 50000 денари е во Сетек.
Што велиш ти, дали е камин можда подобро?

Screenshot_20241102_102747_Chrome.jpg

Perfera е мојата парапетна само не е стандардна серија туку нордик серија наменета за Скандинавија.

Perfera нордик зидна е 140000 денари за време на попуст иначе редовна цена и е преку 160000 денари со вклучена монтажа.
Сега има нова нордик серија која се вика "Nepura" уште подобри перформанси има...

Туку остај клими, ти се грееш комбинирано клими и дрва. Јас набавив 6 кубици дрва и планирам следната недела да порачам шпорет.

Прегледај го приврзокот 435167
Ако веќе одиш на дрва, само шпорет!
И јас на шпорет сум (ама од навика викам ќумбе).
Е сега дали баш олкав ти треба.. малце дискутабилно. Кај овие и дрва одат повеќе(па и појаки сe у kw). Пак се сведува на индивидуални потреби...

Не сум дома да проверам што беше мојов, ама ќе ти пишам пп кога ќе се приберам.
Битно од оние е, на кои рерната е под огништето. Од потесните.
Да не се лажеме ретко кој, ако и воопшто некој може да замени електрична фурна. Сите релативно слабо печат, а за тоа ќе треба и да го запукаш како парна локомотива!
Ама па од друга страна, тавче-гравче у грнена тава да си чемрее неколку саата :love: фантазии!!! Сосем повкусно испаѓа!
Исто тавче ориз, да потпекуваш рибанчиња, ребра, и такви јадења кои е убаво да се прават од тивко...
На плотната без проблем се готви манџа... ама ради мирис/испарувања ретко практикуваме. Не значи дека пак нема да ја користиш!
Си има предности миљон!

П.С ќе заборавев... најбитното! Чушки од низа (посебно везени, лути), печени во пепелникот, така малку запретани под жарта...
Перверзии.. Врв! Енд Гејм!

Прегледај го приврзокот 435167
Јас имам ваков шпорет, го купив пред 5 години околу 26000 од сетек,
и за таа цена се исплатеше, а и беше поубав за мене од останатите опции,
не знам овој од 50000 дали е верзија за приклучок на парно или толку се качени цените.
Ако го купуваш конкретно за рерната не очекувај премногу,
зошто и при накрцано ложиште малку е потешко да постигнеш висока температура и да испечеш саглам.
Мислам дека ако е рерната приоритет подобри опции се од Алфа плам или па некој камин со рерна

Attachments

• viber_image_2024-11-13_21-15-36-962.jpg
    viber_image_2024-11-13_21-15-36-962.jpg
    397,8 KB · Прегледи: 9
Јас имам ваков шпорет, го купив пред 5 години околу 26000 од сетек,
и за таа цена се исплатеше а и беше поубав за мене од останатите опции,
не знам овој од 50000 дали е верзија за приклучок на парно или толку се качени цените.
Ако го купуваш конкретно за рерната не очекувај премногу,
зошто и при накрцано ложиште малку е потешко да постигнеш висока температура и да испечеш саглам.
Мислам дека ако е рерната приоритет подобри опции се од Алфа плам или па некој камин со рерна
Потполно истиот. За печење се чистело има некое плехче со две штравчиња испод рерната.
Алфа плам огништето им е со тули праено кои што од температура ќе испукаат а кај овој е гусено затоа ме бендиса.
Ај ќе размислам. Цената стварно дупло покачена

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom