Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
^^
Според таа логика во стратосферата е најефикасно можно место за живеалиште. Или на некој 100ти спрат и нагоре, не се седи од топло... ;)

Ефикасноста е директно поврзана со топлинските загуби, затоа велат дека со доволно изолација - може и со сијалица да се загреваш. Затоа теоретски гледано, два еднакво изолирани стана - со таа разлика дека едниот го другиот стан над него, а другиот стан има плафон кој е под кровот: станот доле ќе биде полесен за загревање затоа што горниот стан над него се загрева (па нема да има поголеми топлински загуби кон плафонот).

Се разбира другар ти може да биде во и право, ако двата простора директно се споени - па топлината од едниот оди непречено нагоре кон вториот стан.
Му ја разбирам логиката на размислувањето, но проблемот всушност треба да се гледа дека едниот од двата стана ќе има поголеми топлински загуби (кон плафонот). Точно е дека горниот стан ќе добива нешто топлина од долниот, но ќе има и доста поголеми загуби кон плафнот кој е директно под плафонот. Сето ова иззема ситуација со многу добра изолација на сите 6 страни (пошто тогаш ирелевантно е кој стан е погоре или подолу).

По недела дена како е намонтирана редно е и ја да се пофалам со нова клима :)
Прегледај го приврзокот 128851 Прегледај го приврзокот 128852
Како бонус на фалењево мeрење потрошувачка на +35надвор, во период од 13:30 до 20:30, просторот е 40м2отворен простор +7m2 ходник, зададена 24C.
На почеток со Турбо укључено знае да повлече нешто над 1Kw.
Прегледај го приврзокот 128853
Без турбо влечеше околу 500W
Прегледај го приврзокот 128854
По 4 часа работа 2.2Kw е потрошувачката
Прегледај го приврзокот 128855 Прегледај го приврзокот 128856
После овие 4 часа ја пуштив на ECONO COOL, е тогаш троши најмалку ама и дува минимално
Прегледај го приврзокот 128866 Прегледај го приврзокот 128857 Прегледај го приврзокот 128858
Тотал потроши за 7часа 2.8Kw што е Ок, е сеа не ми се допаѓа што неможе да покаже T на сензорот од внатрешната како што кај Грее бев навикнат а има куп безвезе опции за подесување на насока на дување, па сејвање на истите подесувања а кои не се ни користат кога е во AUTO. Турбо модот самиот се искључува после одреден (краток) период и неможе да се подесува температурата кога е на Турбо(Powerfull mode), тоа исто не ми се допага за зимно време кога турбото би го гасел откако ке постигне 22 или 23 а не кога неа ке и текне. Се надевам долго ке ме служи и пред се малку ке троши.

Со заштеда (и со здравје) да се користи... ;)
Колку кошта, и од каде?

Ако малку ја пролисташ Темава подобро е набавиш една клима, за да плакаш три пати помалку струја, во истата продавница, а има и други продавници:
http://setec.mk/Heating-Cooling/Air-Conditioners/Split-systems/TCL-ST-TAC-12CHSA-BF-12000BTU65622

Со заштеда (и со здравје) да се користи... ;)
Колку кошта, и од каде?
Од Енергосистем за 60240ден, тоа е со 5% попуст кој го даваат за во готово инаку е 63400. Монтажа Енергосистем не прават, од нив само ја земав климата, у кола и дома, а за да важи гаранцијата можело да ја изведе било кој што се бави со тоа и ке удри печат од фирма за монтажата, па така ја си го избрав Зоки за монтажа., а пошто со @matej2007 во истовреме ги земавме и кај него ја измонтира :)
Иако се води како 3.5ка реално е барем добра 4ка, за таа цена е единствена 3.5ка со твин ротари компресор , дува со 800m3/h (или како 5.5ка), заради твинот дава сигурни 3.6Kw на -10 што 5.5ките со цена околу 50000 (и без еуровент) прашање колку ке извадат на -10 и ред други можности од филтри, тајмери, плазма итн.

Од Енергосистем за 60240ден, тоа е со 5% попуст кој го даваат за во готово инаку е 63400. Монтажа Енергосистем не прават, од нив само ја земав климата, у кола и дома, а за да важи гаранцијата можело да ја изведе било кој што се бави со тоа и ке удри печат од фирма за монтажата, па така ја си го избрав Зоки за монтажа., а пошто со @matej2007 во истовреме ги земавме и кај него ја измонтира :)
Иако се води како 3.5ка реално е барем добра 4ка, за таа цена е единствена 3.5ка со твин ротари компресор , дува со 800m3/h (или како 5.5ка), заради твинот дава сигурни 3.6Kw на -10 што 5.5ките со цена околу 50000 (и без еуровент) прашање колку ке извадат на -10 и ред други можности од филтри, тајмери, плазма итн.
Bravo strelec, so zdravje da se koristi.

Samo me interesira zosto ne zema U-Crown :pos:, koja sigurno ke ti ja dadea za ista cena kako ovaa. A neli ne se sporeduvaa so Mitsubishito :oftopik: (taa bese do -25 a ovaa sto ja zema "samo" do -15) !!!!

strelec, честито за климата, убаво да те служи.
Морам да признаам дека ме изненади со изборот. Сосема спротивно на твоите постови на темава.

Е сега уште покриво ми е што не сум во Битоља. :place:
12036602_1094632247245919_3302426124700630207_n.jpg

Митсубиши си е Митсубиши. Со здравје да ја користиш ! И секако очекуваме податоци и впечатоци...

Guys, има ли добра снимка од Inside Out по нетов? Гледам дека многумина сте го гледале, а најквалитетното парче срање што јас успеав да го најдам е TS. Или почнаа сите да одат на кино?
И јас го чекам со добра снимка. Нажалост не можев да му ојдам на премиерата. :(

Јас не сум го видел Стрелец да пишува против Мици, или против другите Јапанци... посебно кога цената е како што треба да биде. ;)
Да ја имаше на времето достапно за таа цена, богами и јас ќе замижев на додатните пари - и ќе земев една.

Zdravo na site ,cestito klimata strelec mnogu da te koristi
[DOUBLEPOST=1442842129][/DOUBLEPOST]Cestitito klimata strelec dolgo da se koristi[DOUBLEPOST=1442842281][/DOUBLEPOST]Zdravo na site,da procitam stranive ste komentirale mnogu da ne ima nesto novo[DOUBLEPOST=1442843188][/DOUBLEPOST]
Kakva e bre taa firma sto nema svoi majstori da ti ja montiraat klimava strasna rabota,jas nemozam da veruvam sto pisuva.Toa za mene ne e firma sto prodava brend od taa klasa[DOUBLEPOST=1442843470][/DOUBLEPOST]Sum gi falel mnogu pati ama pak ke gi pofalam ICS e firma za ovie (igrackive) od firmi so prodavaat klimi u gradov

Последно уредено:
Дајте некои квалитетни предлози, што поразновидно тоа подобро, било кој жанр, онака стварно не знам што да гледам.

Zasto Mitsubishi a ne U-Crown...ne mi se rizikuvase (so mali deca) vo prostor koj prvpat ke go gream i toa 40m2 (sto e na granica za 12ka) da stavam nov model na klima za koja nemam nikakvi informacii kako gree ni na -5 a ne pa deka zimovo skopje ke ima -25 i deka ke mi treba. Da bev negde tamu Berovo,Krusevo Bitola i da ocekuvav debeli minusi ke bese mozda obraten izborot :)
Vaka i Mitsava za koja sve se znae od EVent, kako 12ka mi e na granica za kvadraturata za pod -10.
Od Gree za taa cena mozese da zemam 18ki i toa ili Hansol ili parapetna/konzolna i edno Hitachi 5.5ka, Crown18 i so popust bese preskapa za mojot buget taka da odma otpadna.
Da isteram zimava pa ke vidam dali ke bide dovolna mitsava, ako ne bide, zdravje dogodina ke ja preselam u spalna pa ke moram nekoja 18ka da stavam.

Zasto Mitsubishi a ne U-Crown...ne mi se rizikuvase (so mali deca) vo prostor koj prvpat ke go gream i toa 40m2 (sto e na granica za 12ka) da stavam nov model na klima za koja nemam nikakvi informacii kako gree ni na -5 a ne pa deka zimovo skopje ke ima -25 i deka ke mi treba. Da bev negde tamu Berovo,Krusevo Bitola i da ocekuvav debeli minusi ke bese mozda obraten izborot :)
Vaka i Mitsava za koja sve se znae od EVent, kako 12ka mi e na granica za kvadraturata za pod -10.
Od Gree za taa cena mozese da zemam 18ki i toa ili Hansol ili parapetna/konzolna i edno Hitachi 5.5ka, Crown18 i so popust bese preskapa za mojot buget taka da odma otpadna.
Da isteram zimava pa ke vidam dali ke bide dovolna mitsava, ako ne bide, zdravje dogodina ke ja preselam u spalna pa ke moram nekoja 18ka da stavam.
I mene me zacudi da bidam iskren silata na klimava za prostorov ama ti znaes kako ti e stanot najubavo so izolacii so prozori so zagubi sigurno si presmetal ne se somnevam[DOUBLEPOST=1442926037][/DOUBLEPOST]
I mene me zacudi da bidam iskren silata na klimava za prostorov ama ti znaes kako ti e stanot najubavo so izolacii so prozori so zagubi sigurno si presmetal ne se somnevam
Me interesira 18 u-crown so pari e sakam da ja sporedam so cenava na daikinot ururu so mi ja davaat

90k e 18ka ucrown, ururu 12ka e okolu 137K a 18ka nesto pod 160k. Emura na R32 ti e mnogu poeftina od ururu 76/113k za 3.5Kw/5.5Kw

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom