Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Поздрав дечки,

Дојде време да се пазарат клими за станот.

Планирам да ставам Toshiba Shorai 3,5 kW во дневна со трпезарија + кујна и Toshiba Seiya 2,5 kW (2 во мулти-сплит систем) во спалниве.

Прашањето е дали се исплатат климите/дали е добра инвестиција/прав избор на клими/модели или за тие пари може да се земе нешто подобро (kW и мулти да се исто како што сум навел горе) ?

Доколку постои подобра опција ве молам за линкче.

Благодарам однапред,
Поздрав!

Ako si vo nov objekt top izoliran ne stavaj multi vo spalnite, nema da gi uklucis staj edna vo pogolemata spalna za kad tad i nedaj boze… ja go imam istiot setup ti kazuvam od iskustvo, multivo 95% od vremeto mi stojat ukras. Sepak ima uliga i rasporedot i vrati dali se otvoreni zatvoreni

Злате, ја не знам и ти што и запна да ја мењаш тундрата? Мислев дека само за во спална ти фали клима? (Тоа Нео-то да го смениш)
Ако те грее во 40 квадрата или колку и да се… не си прај од готово вересија. Па посебно ова што и ти се качи во возот со ниска модулација не ми е јасно…?
Sakam i jas kako penzioner da stisnam dve kopčinja vo noemvri i onamu maj mesec edno i raat, a ne naučna disertacija kako da se pripitomi edna klima da me sluša.
Ne ja menjam Tundrata, taa će odi baš vo dijagonala na sprotiven kraj od stanot, taka po potreba će možam skoro cel stan ili okolu 70 m2 da gream i ladam.
Idealen e rasporedot za so dve 12- ki se da se klimatizira.
A ako kupuvam red e da e nešto krsteno što pri toa može i da raboti kontinuirano bez pauzi. Tundrata pod 8 C raboti neprimetno kako da ne postoi, mi treba nešto takvo i za na povisoki T.
Ako postoi takov kinez nego go kupuvam ili japonec seedno, ama neznam so sigurnost koj kinez e i zatoa ne brzam so kupuvanje. Inače klima se kupuva von sezona......

Sakam i jas kako penzioner da stisnam dve kopčinja vo noemvri i onamu maj mesec edno i raat, a ne naučna disertacija kako da se pripitomi edna klima da me sluša.
Ne ja menjam Tundrata, taa će odi baš vo dijagonala na sprotiven kraj od stanot, taka po potreba će možam skoro cel stan ili okolu 70 m2 da gream i ladam.
A ako kupuvam red e da e nešto krsteno što pri toa može i da raboti kontinuirano bez pauzi. Tundrata pod 8 C raboti neprimetno kako da ne postoi, mi treba nešto takvo i za na povisoki T.
Ako postoi takov kinez nego go kupuvam ili japonec seedno, ama neznam so sigurnost koj kinez e i zatoa ne brzam so kupuvanje. Inače klima se kupuva von sezona......
Те сфаќам сега… па на крај-краева и ќеиф да си направиш! Луѓе сме.
Евентуално ако можеш да видиш(оти е стан, а зградите обично имаат високи носачи и стубови), дали над клизната врата е носач или цигла.
Ако е попуна само, ќе можеш да ја спуштиш дупката до самата рамка, и да добиеш потребна висина!
Па после слатки маки ќе ти биде изборот.

Те сфаќам сега… па на крај-краева и ќеиф да си направиш! Луѓе сме.
Евентуално ако можеш да видиш(оти е стан, а зградите обично имаат високи носачи и стубови), дали над клизната врата е носач или цигла.
Ако е попуна само, ќе можеш да ја спуштиш дупката до самата рамка, и да добиеш потребна висина!
Па после слатки маки ќе ти биде изборот.
Dupkata veće e do ramkata, ne e toa problem plus ete i presekot e trapez znači napred e poniska..... mnogu pološo e ova so serijava koja ima fabrički mani, treba da doznaam koga i kade se proizvedeni da ne mi zapadne baš takva.

Iskreno da kazam za stanot ne mi se brza da opremam ladenje greenje i bas ke pocekam da vidam sto izbor ke imas i veruvam na vaka opsirno baranje ke pogodis vo celta i ke pocekam korisnicko iskustvo zadovolstvo i bas takvi ke kupam dve ako si zadovolen prema ocekuvanjata. I prema tvoite baranja toa ke bide pogoden izbor na golem del od segasni i idni korisnici ,bidejki veruvam ke e ured sto ke zadovoluva poveke parametri i razumna cena .

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Dupkata veće e do ramkata, ne e toa problem plus ete i presekot e trapez znači napred e poniska..... mnogu pološo e ova so serijava koja ima fabrički mani, treba da doznaam koga i kade se proizvedeni da ne mi zapadne baš takva.
Vidis toa trapezot kako e pametno napraveno, otvara mnogu pogolem prostor pred nea za polesno vovlekuvanje vozduh, trapezot na 10 sm ima dosta posirok prostor pred sebe od prava klima isto na 10 sm.

Ovde kako da fali freon,a toa e i te kako pricina zada ne defrostira kako sto treba,da ne ti go topi mrazot kompletno.
Автоматски споено мислење:

Inače klima se kupuva von sezona......
I monteri se baraat za rokada von sezona.
Mene edni samo da ja slezat mi baraa 1200den,demontaza demek + montaza. i toa od 1,8m visina na dohvat na raka.
Pod hitno gi pomnoziv so 0 (kompir).
Sam si ja demontirav,veruvam i ti mozis toa so komsijata Kosta.
A ako se zapnes i ke ja montiras.

Последно уредено:
Вечерва у една кафана…
IMG_1689.jpeg
IMG_1690.jpeg
На цигар надвор… и прво што ми паѓа во очи :ROFLMAO:
Две огромни Чиго!

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Oni gi uvezaat GCHV ( Isto Chigo no proivedeni vo Midea bidejki Carrier I Midea go kupija Chigo )

kondicioner-chigo-gchv-ccg-v09hr4-f21-58954980089632.jpg

E sega dali integros pokraj GCHV Uvezuvaat i Chico neznam

Лелеее еј, не ја чепкајте Daikin Sensira. :icon_lol: Дома кај моите ја имам FTXF35B. Климиште. Грееме околу 30 квадрати(а некогаш и отворена врата кон уште 10), повеќе од 8kw на ден нема потрошено никад ни во најладното. Ниско модулира, но не знам колку зашто не и се фокусирам многу, али ја имам видено и на 180w. Не мерам топлина на влез и на издув на воздух, но ќе почнам. На 180w немаш чувство дека дува ладно. И се ова во стан на приземје, на северна страна кај што надворешната единица никогаш нема видено сонце. Годинава ни е 6та година користење. ПРЕЗАДОВОЛНИ.

Брат ми истава клима ја користи во стан од 60 квадрати, со допуна греалка во едната соба со термостат, климата е ставена на 23 степени, греалката е на 21. Климата е ставена на 23 секогаш, 0.3w му е просек на саат (според апликацијата). Дневно се грее во просек за 12kw. (~7kw климата, останатото греалката).

Бидејќи јас често не сум дома и мојата AEYIs модулира до кај 280w и после тоа on-off, мислам дека имам направено грешка што ја земав. Најчесто кога сум искочен од дома ја оставам климата на 20 и тука Vivax-ов повеќе оди on-off. За разлика од неа, Daikin-от културно фино лепо 200w си крчка. На околу 23 степени побарани веќе се однесуваат слично. Се надевам дека ќе успеам да ја продадам :D и да додадам уште 15к да си земам токму ваков Daikin.
Ок разбравме климата ти иде до 250-280в и се гаси.
Од кога ќе се гаси додека пак да се упали колку варира температурата?
Премалку е 3цм! Може дури и да се случи да одбијат да извршат таква монтажа. Не се зафркавај…
едит: капакот нема да можеш да го отвориш!
лајсната е 4цм, ова е слика од стара клима која лани сама ја “грееше” цела куќа.
Грееше е во наводници зашто нели јас не се греам немам 28 степени дома.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    1,1 MB · Прегледи: 25
Последно уредено:
Ам шо не си земавте со Лепи по една Чиго, наместо Вивакси и Мицубиши...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom