- Член од
- 29 август 2019
- Мислења
- 1.289
- Поени од реакции
- 3.056
А замисли да е ТОЛ -28С...А замисли да е Tbiv -1c
Прегледај го приврзокот 318802
Ne napisav preeska ama pamet u glava sto oznaki ima pumpata,edna bukva pogresna i to nije sveisto

Ова малу у заблуда си... немаш воопшто ладење решено ако одиш ТП воздух-вода со подно.... како што е најекономично и најкомфорно.добра страна е што во исти момент се решава и ладењето. нај ефикасна е (и другите извори се нај ефикасни во оваа ситуација) кога се работи за подно греење пошто нели тоа работи на помала температура за разлика од радијаторското греење.
Нит со радијатори немаш ладење... За ладење се знае - клима!
Кинеските нe се толку економични.... за разлика од Грикинески ТП не се топку економични колку што се економични некоои од познативе брендови како панасоник лг гри и сл..

Од мое искуство (во канцеларии на работа) со Мицубиши Зубадан (PUHZ-SHW140YHA - моделот од Keymark што го споделив во сликата погоре) воздух-вода со радијаторска изведба.... зимно време грееше екстра ама летно време не можеше воошто да излади просторија иако радијаторите беа ладнички на допир. Ова значи во екстра нова градба со екстра изолација (20цм стиропор надворешно, не знам колку камена волна + тервол на кров и дрвена дограма со 3 стакла работена по мерка и увезена од Словенија).
Јас пред 2 години (задоволен од греењето на работа) кога гледав и се распрашував за дома некако не ми излегуваше математиката....
Прашував и за тоа со ГЕФФ програмата, тоа е 15% само за ТП ако земаш или може до 20% ако го искомбинираш плус со набавка на нова ПВЦ дограма... при што ти расте и главнината и каматата.
Притоа си обврзан од банките да се селиш со плата кај нив, и да подигаш кредит... повратот уствари само ми ја покриваше каматата за кредитот (што воопшто не е лошо) ама го рекламираат као ВАУ и ти го исплаќаат за брзо на сметка веднаш по одобрувањето од ГЕФФ.
Разгледај ги убаво тоа COP-овите...мене ми изгледаа доста помалечи кај ТП со радијаторска изведба... споредено со Климичките што ние тука на долго и широко ги споредуваме.... оти колку што расте цената на струјата толку се побитни тие COP-овите!