- Член од
- 10 декември 2018
- Мислења
- 390
- Поени од реакции
- 664
Сакаш! Тие не сакаат затоа што за нив тоа е губење на време. Вакумирањето на цевките трае минимум 20-ина минути и, истото во суштина, е извлекување на воздухот од линијата.Prasav zatoa sto dvajca majstori mi rekoa,ako sakas ke napravime
Тие со оваа постапка се осигуруваат дека нема да ги малтретираш при евентуално истекување на фреон. Но како и за се во оваа наша држава принципот е „удри и бегај“.
Ако не се изврши вакумирање тогаш при пуштање на фреонот ќе настане мешање на фреонот со воздухот во линијата и автоматски пад на перформансите (воздухот не се компресира како фреонот)
Корекција на оваа шалабајзерска постапка е испуштање на фреонот и повторно ставање на чист фреон.
Отприлика ова би било едно кратко лаичко објаснување за да не забегуваме во техникалии.
Автоматски споено мислење:
Се губи. Имаш white papers објавени од сите релевантни HVAC производители за оваAko se gubi min 1/3 vo performansi
Точно така. Не се за во канта. Треба да им се смени фреонот за да функционираат како што треба. Векот на траење им е драстично намален.90% znaci od klimite se za vo kanta kako sto se namontirani vo MK nevakumirani ,nedovakumirani i slicno .
Кај мене е извршена таква монтажа. Со вакум пумпа со дигитални манометри. Во траење од 1 час. Затоа што беше лето со прилично жешко време не извршив(ме) полнење со азот. А и немаше потреба на толку кратка линија.Kaj koj e izvrsena montaza kako sto treba po propis so ispravni vakum pumpi i slicno da se javi.
Порано работеа на R22 (ако мислиш на старите оn-off) со далеку помали притисоци и никој не ги користеше како основно средство за топлење.Porano on off klimite ne se vakumiraa pa teraat eve i po 15god.
Последно уредено: