Ova e bitno. Hansolot so ifeel pusten?
Hansolot e bez IFEEL. Namesten na max izduv i nasocen nadolu.
iako lani imase prici kako Han Solo "nemozel" da zagreva neizolirani prostori
Mislam deka muabetot uste stoi. Do sega, deneskite temperatuti se okoku 5-7 stepeni. Dokolku podolgo vreme se zadrzat okolku 0 mislam deka Hansolot nema sansi da zagree i da gi isporaca tie 2.5KW potrebni na 0. Barem ne ekonomicno. Ako gi prelistas postovite od minatata godina ke zabelezis deka na krajot Hansolot imase golema potrosuvacka i tesko zagrevase. Poeknomicno bese da se vratime na stporetot i da go greeme cel sprat od 45-50m2 so 1m3 drva namesto 20m2 so preku 3500den samo za Hansolot. Jes da se pomacno so drva ama......
aplikaciite i web cesto e neprecizno za tvojata pozicija
Imam mereno, i do sega podatocite se precizni. Najverojatno zatoa sto SF mi e na severna strana, ne ja vaka sonce pa da ja zgolemuva temperaturata. Hansolot e na juzna strana i nego go vaka sonce preku denot no nemam mereno.
Spored deklariranovo cenam deka na T podole od -7 veke ke imas problem da ja zadrzis posakuvanata vnatresna T od 22-23C koja vertikalno i horizontalno se poveke ke ti se razlikuva bas poradi nemanjeto izolacija..
Kako sto imav spomenato predhodno topolotnite zagubi mi se okolku 5KW na 0 stepeni. Ne ni ocekuvav deka ke se gream na -7 so klimata. Mada vaka kako sto odi moze i da iznenadi.
Inace imam mereno na razlicni pozicii vo prostorot koj go zagreva Mitsubishito. Na 8 metri od klimata na visina od 1.5 metri temperaturata e 22.8, na 0.5 metri e 22.5. Gi imam izmereno i zidovite, tavanot i podot so infracrven termometar i generalno no nema golema razlika, vo prosek 1-2 stepeni.
Toa mue nesto nad 700w za 40m2 nebas izolirani na temp.pod 0
E pa ti imas 700W za 40m2 so Hansolot.
Kaj mene Hansolot gree 20m2 so 800W nad topol podrum, so plus parket nad tavanot, so plus 5-6KW sekoj den dobieni od kujnata so gotvenjeto (2-3 casa), so plus juzna ekspozicija.
Mitsubishito gree 40m2 so 1.1-1.2KW pod negreen prostor koj deluva kako erker, nad gola ploca, bez dobitoci od gotvenje, so severna strana.
Vo sustina izleguva deka SF50 e duplo poekonomicna od Hansolot.
Inace granicata za isplatlivo greenje mi e 1KW/h za Hansolot, i 2KW/h za SF50, pod uslov da se sposobni da zagreat.