Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Druze aj ako ne e tajna od kaj ja kupi 35000? Ja segde kaj so zirnav e okolu 42-43k
Ja poracav od Greestore: https://goo.gl/EcX634 ali taa cena bese koga bea popustite pred ~ 1 mesec.[DOUBLEPOST=1519894323][/DOUBLEPOST]
@Ayk

Podatocive sho gi prakas izgledaat odlicno, i mu go pokazav tvojov post na tatko mi da go prochita bidejki koga se odluciv na inverteri da se toplam nekako beshe protiv i ne mu beshe jasno kako so klima mozes da se toplis i ne samo toj nego i dosta lugje mi go vikaa onoj muabetot "Abe so klima nemozis da se stoplis", " abe toplinata od klima i toplinata od parno ne e ista", "utre deca ke imas, kako kentoplis vo drugite sobi" i slicno. I ne samo tvojov post, treba da go sednam eden den i site korisnicki postovi da gi prochita od "klimashive" so podolgo iskustvo :) Inace toj beshe najmnogu da stavam peleti, a i od zena mi nejzinite ne bea mnogu srekni koga rekov deka inverteri ke stavam.

E sega imam edno prashanje, bidejki ne mi e jasno ako znaes ti ili drug da mi go odgovori vo odnos na defrostite. Dali toa shto velis deka imalo nasobrano dosta belo okolu nadvoreshnata edinica e dobro za klimata da ima tolku mraz na nea? Ne i shteti?

Toa e normalen del od rabotata na klimite, ako zamrzni ce odmrzni. Iskreno i za toa difrostite ne mi e ni tolku gajle. Ako e stetno za klimata neka mu ja misli proizvoditelot so dava garancija :).

Дефростите се нормална работа и последица на законите за термодинамика по кои работи климата (топлинската пумпа): „пумпа“ топлина од околината внатре на изменувачот. Последица е намалување на температурата околу саќето, и влагата почнува да мрзне.

Најнормална работа.

Уште еден мит што треба да се разбие, а за кој имам пишувано и во минатото.
Во моментов на мерната станица "Стрелец" си покажува вистински, реални -8.7C, а нормално accuweather не плаши со температура од -14C.
Прегледај го приврзокот 186452
Денес да не биде аздисуење од типот "мојата XXX клима работеше ТОП на -15". Ако работела добро, работела на -8, -9 (ова важи за поголемиот дел од Скопје, се разбира).

Тоа и јас го забележав еве баш сега на accuweather е -7 на сензорот на надворешната единица е -3. Баш добра разлика :))

Ноќеска после 2 часот беше таа температура од -13 и кај Стрелец и на апп Акуведар -14 неколку пати проверував ама ме зачуди колку бргу паѓаше температутата изминатава ноќ.

Ноќеска после 2 часот беше таа температура од -13 и кај Стрелец и на апп Акуведар -14 неколку пати проверував ама ме зачуди колку бргу паѓаше температутата изминатава ноќ.
Laden bran beshe brat, navistina pagashe tolku brzo. Od -1 vo 18:30 do -10 vo 2:00 padna tuka vo Ohrid. Jas deka malku povisoko ziveam nego od centarot na gradot, mozebi i ponisko padna kaj mene ama spiev i ne vidov.

Mnogo Kume, greska da ne si?
Kaj mene na ziviniot sto e zakacen na klimata koga stanav da odlevam okolu 04h pokazuvase -9C a so na Strelec live-ot ne sum uocil pogolema razlika od ±1C...
Strelec imame sudisko ubeduvanje vrakjaj lentata :D

Јас до 3:30 бев буден и невидов да покажа пониско од -8,1C....можеби ако било после 4 тоа со -13Ц.
Само знам дека долго чекав да ја измерам климата барем на -7C a тоа се случи негде после 2 (барем кај мене мерено на тераса која само од една страна има завет).
Имам и слика од станицава и во 3:32 покажува надворешна од -7,8C.
IMG_20180301_030955.jpg IMG_20180301_033321.jpg

Последно уредено:
Kaj mene na ziviniot sto e zakacen na klimata
Stari kajli kako mene i tebe merat epten analogno: zivin termometar se razbira obesen na klimata. Ne ne interesira kolku ce kazat na vesti ili po merni stanici.
Na isti nacin mereno so "obesen" zivin termometar na klimata, sabajle vo Tetovo vo 4.30h bese tocno -10C, on/off FONKO-to prede kako macor i na ovaa T trosi 1.15 Kw ( ne moze povece ogranicen e so gustinata na freonot ), verojatno uspeva da "stvori" 1.5-1.8Kw, bolje ista nego nista i jas zadovolen....

За изминатава ноќ официјални мерења од УХМР за Ск се -11°С., а неколку пати проверував и кај Стрелец. Ако сум направил превид моја грешка.

Laden bran beshe brat, navistina pagashe tolku brzo. Od -1 vo 18:30 do -10 vo 2:00 padna tuka vo Ohrid. Jas deka malku povisoko ziveam nego od centarot na gradot, mozebi i ponisko padna kaj mene ama spiev i ne vidov.
Ке може ли искрено да ни кажеш како се однесуваат твоите клими денес во смисол дали и денес имаше Дефрости на ладново(а суво) време?

Ке може ли искрено да ни кажеш како се однесуваат твоите клими денес во смисол дали и денес имаше Дефрости на ладново(а суво) време?
Sekogas iskreno ke kazuvam za klimive....denes ne sum cel den na spratot deka sedev so bratuched mi dolu. Ama sega se kaciv gore i ke gi sledam kako rabotat i tocno ke ti kazam. Ama od toa shto dosega go imam videno kaj dveve WH, imam cuvstvo kako na tajmer da se namesteni so defrostive, nekade na saat, saat i pol vreme po 5 minuti trae defrost. Bash na muabetov, koga se kaciv vo dnevnata po toa shto go zateknav mi izgledase kako bash togas da beshe izlezena od defrost. Stand by za povekje informacii....[DOUBLEPOST=1519910304][/DOUBLEPOST]@Strelec 14:09 casot eve defrost na klimata vo dnevnata. Traenje 7 minuti, od prekinuvanje so duvanje, do zapocnuvanje. Ke prichekam nareden defrost i ke ti pisham.

Последно уредено од модератор:
Stari kajli kako mene i tebe merat epten analogno: zivin termometar se razbira obesen na klimata. Ne ne interesira kolku ce kazat na vesti ili po merni stanici.
Na isti nacin mereno so "obesen" zivin termometar na klimata, sabajle vo Tetovo vo 4.30h bese tocno -10C, on/off FONKO-to prede kako macor i na ovaa T trosi 1.15 Kw ( ne moze povece ogranicen e so gustinata na freonot ), verojatno uspeva da "stvori" 1.5-1.8Kw, bolje ista nego nista i jas zadovolen....

Haha taka e :)
Ironijata e sto digitalec termometar so preciznost na analogen e nekolku pati poskap od istiot i retko koj go kupuva..a digitalec so cena na analogen e min 30% poneprecizen i site go kupuvaat..za trajnosta da ne komentiram..
Black Friday go zameni Crni Petko i taa analogija nemoze da ja razbere ovaa denesna digitalno obolena svest...

@Strelec 14:56 defrost, traenje 6:43 minuti od prekinuvanje do pocnuvanje so duvanje. Namestena e na 24 stepeni, auto i fan i dvizenje na zelozina. Ako imam vreme sega, ke ti kazam info i za klimata vo spalnata, ako ne potaka.

Vo prilog eve i slika od nadvoreshnata edinica na koja moze da vidite kolku mraz imase koga pocna defrostot.
Screenshot_2018-03-01-14-56-23.png

Kako mislis gustina na freon ako mozes da objasnis ( da ne mislis na gustinata na uljeto vo kompresorot )
Aj da te prosvetlam: site gasovi pa i freonot imaat pomala gustina pri poniski T pa zatoa kompresorot "nemoze saglam da gi pritisne" narodski kazano i poradi toa trosi pomala snaga za komprimiranje. Ako e nadvor -15C "mojot kompresor ce trosi stoznam 700W pa ce nema sto da pritisne i nema da stvori dovolno pritisok na freonot, a so toa efektot na greenjeto ce e nikakov (neli so porastot na pritisokot na gasovite proporcionalno im raste T, a so toa i efektot na zgrevanje na kondenzatorot koj ni e vo sobata sto ja greeme).
Za da ne se slucuva ova sto se slucuva potrebno e kompresorot da ja zgolemi svojata rabota, kako ce ja zgolemi osven so zgolemuvanje na brojot na vrtezi. Bidejci toj ne sposoben toa da go napravi, jas ce bidam primoran da ja isklucam klimata ako prodolzi da padja T pod -10C.........
Tuka na scena stapuva INVERTER-ot koj preku ispravuvackiot sklop na naponot i PMW modulot obezbeduva promenlivost na broevite na vrtezi na kompresorot prema baranite potrebi za da obezbedi potreben pritisok na freonot, a so toa i potrebnata T na tecniot freon koj nas ne zagreva.
Istoto moze da go obezbedi i so doveduvanje na pogolema kolicina na freon, pa taka so kombinacija na ova, brojot na vrtezi i koristenjeto na gasot R410a koj ima poniska T na isparuvanje (pa moze da "zalepi" povece toplina na nadvoresniot izmenuvac) dobivame uredi tkn inverteri koi si rabotaa bez problem i do -30C.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom