Најчестите грешки на родителите

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
од мое искуство се преголеми : зш моите никогаш со мене не успеаа да воспостават некој другарски однос , во смисол да си правиме муабет за се и сешто, највише ми е криво за тоа и до ден денес ми е , зш кога ќе видам некои како си прават муабет со нивните абе срце ми се кине. иначе родителите ми се закон само тоа ми фали од нив друго све имам и лјубов и финансиска потпора баш све што може родител да ти пружи . али не им се љутам , може и они така биле воспитани па сега незнаат да ја воспостават таа врска баш нај нај . епа тоа има уште али ај да има место и за другите

Кои се најголемите грешки на родителите спрема нас?

1.pодителски цитат: направи го она ова - инаку нема да те сакам

2.pодителски цитат : прави што сакаш сеедно ми е

Дали е ова правилно? Шомислите вие? Кажете пример и други грешки. Затворен цитат:):):):helou:

Мислам дека тоа би го рекле само родители кои не те сакаат. Треба да направиш нешто околу тоа. На тато стави му колонска вода во пастата за заби, а на мама детергент во шампонот. Дај им причина да не те сакаат. Кога разговараш со нив, секогаш имај безбол палка во рака.

:) Шала на страна, Мартинс, ако те условат да направиш нешто за да ја добиеш нивната љубов... Знај дека не е точно. Тие те сакаат, и знаат дека и ти ги сакаш. Така само сакаат да ја спроведат нивната воља и ја користат љубовта како обеќана награда, зошто знаат дека ќе го сториш тоа. И најчесто, родителите се во право. Затоа, послушај ги... ако сакаш да те сакаат :)

За вториот "цитат" - тоа е фраза која ќе ја слушнеш кога тие ќе сватат дека не ти е грижа за нивната љубов према тебе, и за она што сметаат дека е правилно и добро. Не значи дека не ги интересира во моментот, само можеби тогаш на ТВ ја има омилената серија на мама или му се спие на тато, па несакаат да се замараат во моментот со непослушното дете. Тогаш, треба сепак да ја земеш палката за безбол... ќе ги заинтересираш.

А според мене...
Една од поголемите грешки на родителите понекогаш е расфрлање со половиот материјал...

Инаку, да си знаеш - родителите секогаш (ќе) те сакаат. Начинот на покажување на љубовта може да е погрешен, али таа љубов постои:smir:

Вака нејчеста грешка е кога ке ни речат прави што сакаш не можеш туку така ај кај сакаш иди до колку саат сакаш остани надвор ваму таму треба да се има ред да ни кажат до колку саат неможе тогаш може тогаш.Во врска со љубовта се согласувам со Серпико они каков и да си ке те сакаат ама и ние заебаваме они што не прават за нас а ние со ништо не им враќамеto e to

Па вака,ќе зборувам во глобала,од тоа што слушам дека прават родителиве,и тоа што јас сум го увидела кај моите како грешка...
Како прво-казнувањето.Што ќе постигнат ако не казнат на две недели домашен притвор,или не знам,цел месец без компјутер,и слично.Тоа само создава револт кај самото дете,и напротив,наместо да се придржува кон некои правила,тоа ќе ги прекрши,и може се да се случи.
Како второ-споредувањето со други наши врсници,сестри браќа,братучеди или сл.Тешко тебе ако не си исто толку добар во математика како сестра ти,или не ти оди спортот како брат ти.Типичен цитат-''Брат ти беше првенец на времето,а ти што си,вагабонт!За ништо не те бидува,ни го срамиш семејството''.Наметнуваат некои идеали,не дозволуваат да си бидеш сопствена личност,и сам да процениш дали си корисен за нешто со таквото однесување или треба да промениш нешто кај себе.И така има многу случаи на деца кои живеат во сенка на своите постари браќа или сестри.
Трето-табу темите.И потоа се чудат зошто не можеме да им кажеме се.Не дај боже да спомнеш нешто како секс пред брак или нешто слично-веднаш мислат дека ти си се нашол во таква ситуација.Значи,треба поотвореност и од наша,и од нивна страна,зошто супер е да имаш и родител,советник и пријател во исто време,а тие секогаш ќе ти го дадат најдобриот совет.
Засега толку,кога ќе ми текне уште нешто,ќе пишам:salut:

Недавање шанска на децата да се снаоѓаат самите. Многу важна школа е тоа за децата. Зборам од искуство (мене)

Spored mene najgolema greska na roditelite e da ne go podrzis svoeto dete da si ja osigura idninata na toa pole na sto saka. na primer da ne mu davas da se zapise na nekoja gimnazija ili fakultet kaj sto toa saka tuku mu nametnuvas svoj stav. poslem toa dete kojznae kolku ke ja mrzi svojata profesija.

poslem druga greska e i sporeduvanjeto so drugi deca, toa sozdava mnogu rivalstvo i omraza kon konkurencijata a i kaznuvanjeto-so toa samo vlosuvas situacija i stvaras buntovnost kaj deteto

Најлошо ми е кога, некое дете плаче за нешто недозволено, а на родителов уште повеќе тоа го нервира и му се издерава! Како еднаш така, сретнав еден родител со едно дете кај “Малага“, и детево сакаше сладолед ама татко му не му купуваше и ова почна да плаче и татко му кога го зашамари... Абе ми доаѓаше - не знам! Ќе си го земев детето дома!
Да, и да се надоврзам на тоа од alwaystyping, да не се споредува своето дете со нечие друго! Пример: еее синот на соседот вака прави, така прави, повеќе учи од тебе, угледај се на него... No no no!
А и уште нешто: да не му се мешаат во неговите работи!

i treta greska e i dozvoluvanje na sve i ne postavuvanje na nikakvi granici. ja imam edna drugarka poso nema nikakvi granici vo zivotot ima probano sve i svasta i toa imalo mnogu los efekt vrz nea. tatko i k*r ne go bolese za niso

TOP TEMA ZNACI TEMA NA KOJA KONECNO MOZAM DA KAZAM STO MISLAM ZA MOITE!
od edna strana koga ke vidam imam super zivot za razlika od nekoj drugi deca.no ne e taka kako sto izgleda!
moite roditeli do sega napravile mnogu greski za koi sto ponatamu ke se kaat!koga ke se vidi od nekoja strana ne se nesto golemi no mene kako dete mnogu mi znacat!
edni od poveketo greski na moite!
-koga i da se nezvozni mi se isturaat mene
-cesto me kaznuvaat pr.ako zakasnam edna min.toa mi e kako eden den i sl.
-ne me pustaat kako i nekoi deca do kasno
-me provociraat i ucenuvaat
ova se samo eden mal del od niv!
so ova sto go napisav sakam da kazam deka ne treba taka da se postapuva so decata posto poradi toa vaspitanje kako sto kazaa i poveke se doaga do iskrivuvanje na dobriot pat!toa znaci deka mnogu od decata trgnuvaat po los pat!i se prena drogata,alkoholot,pusenjeto i sl.
za toa mojata poraka do site roditeli e da gledaat kako postapuvaat so svoite deca zosto koga togas ke se kaat a togas ke bide mnogu kasno......

УФф, еве од мое лично искуство мислам дека кај поточно мојте родители најчестите грешки
- многу често ме уценуваат
- не смеам да давам мислење бидејќи мислат дека се секогаш во право
- никогаш не признале кога згрешиле
- не ми даваат никаква слобода
-мислат дека сум уште она мало девојче што не знае да јаде сама
- ужасно се скржави према мене и сестра ми
- ме провоцираат многу
:( се надевам дека се ке се смени ... коа тогаш - се надевам

немам многу проблеми со нив, но и двајцата имаат по некои маани

тато: ме нервира затоа што воопшто не е близок како родител (другар), туку повеќе го чувствувам како старател
мама: ме нервира зашо кога е изнервирана сите пиперки во моето тавче ги става и кога се караме се што сум и кажала ми го испревртува и ми плеска некои работи во фаца али затоа пак ме разбира во некои побитни ствари.

а додека бев мала... мислам дека добро постапуваа...

Pa i roditelite se covecki sustesva, i oni pravat greski(za razlika od nas"bezgresnite" :wink: ) vo sekoj slucaj oni toa ne go pravat namerno(mislam na psihicki zdravi roditeli) za da ni nastetat, tuku naprotiv za da ni pomognat, iako znaat nekogas da preteraat:) sepak se roditeli neli:) toa im e rabota da ne karaat i sovetuvaat i da ni davaat podrska sigurnost i roditelska ljubov. Ne im e lesno i na niv da izrasnat i vospitaat edno dete, i probajte da gi svatite i razgovarajte so niv, najdete zaednicki kompromis, barem jas taka pravam i imam super odnos so moite roditeli :helou:

според мене грешка прават што ги тепаат на децата или пак премногу им забрануваат...со тоа детето ќе сака да испроба нови нешта и може да посегне по се само за да не дозволи родителите да го контролираат

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom